Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
9.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

6

Natisni članek

Emonika Dušan Mes Slovenske železnice MOL

Petek, 2. 3. 2018, 9.30

6 let, 1 mesec

"Do leta 2020 bo Ljubljana dobila novo avtobusno in železniško postajo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

6

Emonika | Foto http://www.masrei.com

Foto: http://www.masrei.com

Po napovedi družbe Mas Real Estate, da ustavlja komercialni del projekta Emonika, je prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes za Delo in Dnevnik dejal, da gre javni del naprej. "Do leta 2020 bo Ljubljana dobila novo avtobusno in železniško postajo, trgovskega centra in hotela pa pač ne bo," je povedal za Delo.

Generalni direktor Slovenskih železnic Mes je dejal, da jih o tem, zakaj so ustavili izvajanje komercialnega dela ljubljanskega projekta Emonika, niso obvestili. "Zato težko komentiram, zakaj ustavljajo projekt oz. zakaj z lastniki zemljišč, torej z družbo Granit Polus, niso prišli do določenih rešitev," je pojasnil za Delo.

Po njegovem mnenju imajo zasebni vlagatelji že nekaj časa težave s prejšnjimi lastniki, madžarskim Trigranitom. "Verjetno gre tudi za težave, ko zakonodaja pravi eno, želje pa so drugo. Zagotovo bi radi investitorji kaj poenostavili, ampak zakonodaja je takšna, kot je," je dodal.

Vlagatelji bodo imeli možnost, da se priključijo

Ker javni investitorji, torej Mestna občina Ljubljana, država in Slovenske železnice že leto in pol čakajo na prenos lastništva med Trigranitom in zdajšnjimi vlagatelji, so pripravili načrt B. "Razmišljali smo o tem, da bi šli sami v gradnjo infrastrukturnega dela Emonike, brez zasebnega vlagatelja," je nadaljeval Mes.

Kot je povedal za Dnevnik, bodo imeli tuji vlagatelji še vedno možnost, da se priključijo. "Nismo pa odvisni od njih," je zatrdil in dodal, da po zgraditvi potniškega središča Prime Kapital in Mas oz. morebitni drugi vlagatelji ne bodo mogli graditi tako velikega nakupovalnega središča, kot je načrtovano zdaj.

Infrastrukturni del ocenjen na okrog sto milijonov evrov

Dušan Mes | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Investicija v infrastrukturni del, torej gradnjo avtobusne in železniške postaje, je ocenjena na okoli sto milijonov evrov. "Najprej je treba z državo in mestom doseči dogovor o gradnji, sledile bodo spremembe zazidalnega načrta, vloga za gradbeno dovoljenje in objava javnega razpisa," je napovedal Mes.

Družba Mas Real Estate, ki je z družbo Prime Kapital ustanovila skupno podjetje za vlaganje v komercialni del Emonike, je v poročilu zapisala, da so projekt ustavili za nedoločen čas. Januarja je namreč postalo jasno, da so nekatera regulatorna vprašanja nepremostljiva, zato se bo družba usmerila na druge projekte.

Zasebni vlagatelji so načrtovali, da bodo do leta 2021 na okoli 88 tisoč kvadratnih metrih poleg sto metrov visoke stolpnice, hotela in pisarniških prostorov zgradili še dvonadstropno nakupovalno središče, ki bi s koridorjem povezovalo avtobusno in železniško postajo.

Ne spreglejte