Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2023,
8.22

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

82

Natisni članek

zgodovina muzej veterani Slovenija osamosvojitev

Ponedeljek, 30. 1. 2023, 8.22

1 leto, 2 meseca

Lipič in Čas: Vztrajanje pri samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve ni upravičeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

82

Ladislav Lipič, Tomaž Čas | Avtorja sta s konkretnimi primeri navedla, zakaj se veteranom vztrajanje pri samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve ne zdi upravičeno. "Vsa minula leta smo bili priča prilaščanju zaslug ter takšnim in drugačnim grožnjam, povezanim z osamosvojitvijo, kar presega meje dobrega okusa," med drugim sporočata javnosti.  | Foto STA

Avtorja sta s konkretnimi primeri navedla, zakaj se veteranom vztrajanje pri samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve ne zdi upravičeno. "Vsa minula leta smo bili priča prilaščanju zaslug ter takšnim in drugačnim grožnjam, povezanim z osamosvojitvijo, kar presega meje dobrega okusa," med drugim sporočata javnosti.

Foto: STA

"Vztrajanje pri samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve ni upravičeno," sta v javnem zapisu opozorila Ladislav Lipič in Tomaž Čas. Ker so vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, za to izvedeli iz medijev in niso bili vključeni v kakršnekoli razprave glede načrtovane gradnje novega muzeja osamosvojitve, javnosti izražajo svoja stališča, piše Dnevnik. 

"Posledica tega, da vam neprestano lažejo, ni v tem, da zaradi tega potem verjamete lažem, ampak prej v tem, da nihče več ničesar ne verjame. Takšni ljudje se potem ne znajo več odločati. Izgubijo sposobnost reagiranja in hkrati tudi sposobnost razmišljanja in presojanja. In z njimi nato lahko počneš, kar te je volja," se ob besedah Hannah Arendt, ameriške politične teoretičarke, avtorja javnega pisma Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, in Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, uvodoma sprašujeta, ali smo v naši družbi že dosegli opisano stanje.

Planet 18
Planet TV Združena muzeja razlog za interpelacijo? #video

Veterane izključili, opazovalcev osamosvojitvene vojne z varne razdalje pa ne  

"V zapisanih besedah doživljamo in razumemo tudi vsa dogajanja in razprave okoli samostojnega muzeja osamosvojitve, vključno z grožnjami iz nekakšnega akcijskega načrta ukrepov, ki jih je omenil predsednik osamosvojitvene vlade in tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) na tiskovni konferenci," nadaljujeta. 

Ker so jih iz razprav o samostojnem muzeju povsem izključili, so dolžni, kot so navedli v pismu, "slovenski javnosti jasno izraziti svoje stališče glede omenjenega predvsem iz razloga, ker v skoraj desetih letih nismo imeli priložnosti sodelovanja v nobeni pogovorni oddaji na javni, nacionalni televiziji, kjer bi bilo slišano tudi mnenje tistih ljudi, ki so z orožjem v roki izborili samostojno Slovenijo. So pa to priložnost skoraj vsakodnevno imeli ljudje, ki so osamosvojitveno vojno opazovali z varne razdalje."

Pogovori, polni samohvale in številnih neresnic in potvarjanj ter sovražnosti, so pripomogli k temu, da je danes nasprotovanje samostojnemu muzeju slovenske osamosvojitve tudi med tistimi, ki smo v teh osamosvojitvenih procesih, vključno z vojno za Slovenijo, aktivno sodelovali, močno prisotno, še pišeta avtorja.

Muzej
Novice Vlada uresničila napovedi: samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ni več

Ne želijo si napak iz preteklosti 

Sprašujeta se, zakaj jih ob dejstvu, da obe organizaciji združujeta več kot 30 tisoč članov, od katerih jih ima priznani status vojnega veterana več kot 24 tisoč, nihče ni vprašal vsaj za mnenje, saj si v obeh organizacijah želijo le, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno.

"Prepričani smo, da je obdobje slovenskega osamosvajanja, ki naj bi ga muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju in tudi oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev. Država naj raje vlaga finančna sredstva v posodobitev že obstoječih muzejev in njihovih zbirk. Poudarjamo, da ne gre za nobeno omalovaževanje ali celo zatajevanje tega najsvetlejšega obdobja naše zgodovine. Nasprotno, izogniti se želimo napakam, ki so bile storjene v preteklosti! In kaj nas je še prepričalo, da smo takšnega mnenja?" pišeta. 

O začetku osamosvojitvene vojne in TO 

"Kot vojak in visoki uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) lahko razumeva stališče države, da se je osamosvojitvena vojna začela 27. junija 1991. Ne razumeva pa, da so bili kljub prepovedi uporabe strelnega orožja zoper prodirajočo kolono JLA s strani nekaterih iz republiškega vodstva pozneje, v miru, vojaki TO označeni za strahopetce! Kako bi bilo to obrazloženo in prikazano v samostojnem muzeju osamosvojitve?" še pišeta. 

Med številnimi knjigami in zborniki, ki smo jih udeleženci osamosvojitvene vojne po izvedenih strokovnih posvetih spisali, je tudi knjiga Orožja nismo oddali 1990 (spominski zbornik, 2020). "Avtorji prispevkov so poveljniki štabov teritorialne obrambe (TO) in njihovi sodelavci, ki so preprečili oddajo orožja, ter kolegi z MNZ in iz milice," med drugim navajata. 

Kot navajata, omenjeni spominski zbornik jasno s številkami dokazuje, da TO Slovenije ni bila nikoli razorožena, kajti namen JLA ni bil nikoli v celoti uresničen. Septembra 1990 je Slovenija brez orožja milice razpolagala s 37.325 kosi osebnega in skupinskega orožja. Skupaj z orožjem milice in preostalim vojaškim orožjem je bilo v Sloveniji več kot 80 tisoč kosov orožja. V navedeni knjigi je zapisano: "Žalostno pa je, da sta bila po odločitvi takratnega republiškega sekretarja za notranje zadeve v letu 1990 hrvaškemu ministrstvu za notranje zadeve (MUP) prodana orožje in nujno potrebna oprema, s čimer je bila oslabljena bojna pripravljenost slovenske milice in drugih služb organov za notranje zadeve (ONZ)." Enako se je tudi že v letu 1990 dogajalo na ministrstvu za obrambo. Kako bi bila ta tematika predstavljena v samostojnem muzeju?

Janez Stanovnik, kip, Valvasorjev park, Ljubljana
Mnenja Izmišljena "osamosvojitvena bitka" Janeza Stanovnika!

Osamosvojitveni predsednik vlade Republike Slovenije je imel v Kočevski Reki ob obletnicah prvega postroja brigade Moris in drugih priložnostih kar nekaj nastopov, v katerih je navajal številne neresnice, še navajata. Najprej glede imena brigade Moris. Enota z navedenim imenom je bila ustanovljena šele leta 1992. Zato je bilo nespodobno, da so slavnostni govorniki in razni poročevalci tudi resnih medijev ponavljali izrečene laži. Še bolj neverjetno je, da se za takšna zavajanja ni zmenil predsednik države in vrhovni poveljnik. V postroju prav tako niso stali nikakršni prostovoljci, nabrani od vsepovsod, pač pa so bili to pripadniki rezervne sestave 27. zaščitne brigade TO. Na postroj pa so prišli prostovoljno, saj so bili vsi vprašani, ali se ga želijo udeležiti. In na kapi so takrat še nosili rdečo zvezdo, ki so jo desetletja pozneje "osamosvojitelji" iz VSO retuširali in tudi tako skušali razvrednotiti vlogo slovenske TO. In kako bi bili ti dogodki predstavljeni v samostojnem muzeju osamosvojitve, se sprašujeta. 

Tudi akcije Sever, ki je preprečila "miting resnice" in omogočila nadaljevanje razvoja demokratičnih procesov v Sloveniji in izvedbo prvih demokratičnih volitev, "osamosvojitelji" ne omenjajo. Še več, govorijo, da se tako in tako ni nič zgodilo in da je bila to le ena od klasičnih akcij takratne milice, še med drugim piše v pismu.

Tone Krkovič
Novice Krkovič na dan proslave v Kočevski Reki zapustil VSO
ustavno sodišče
Novice Slavnostna seja ob dnevu ustavnosti
osamosvojitev, Slovenija, častni znak svobode
Novice Pahor jim je izročil, kar so leta 1993 vrnili. Kučan presenečen. #video
Asta Vrečko
Novice Ministrica za kulturo o usodi Muzeja slovenske osamosvojitve
Ne spreglejte