SiolNET. Novice Slovenija
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakonodajno-pravna služba DZ: "Levica ne more biti opozicijska stranka"

0,69

termometer

Levica volitve |  | Foto: STA
Foto: STA

Po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ poslanske skupine Levica ni mogoče šteti za opozicijsko stranko, saj sporazum te stranke z bodočo koalicijo vključuje podporo vladi. To je po pojasnilih službe poseben formalen način sodelovanja z vlado, kar pomeni, da je poslanska skupina Levica formalno koalicijska stranka, je razvidno iz mnenja službe.

Zakonodajno-pravna služba DZ je mnenje podala na zahtevo predsednika DZ Mateja Tonina, ki je že pred dnevi poudaril, da bo Levica imela status koalicijske partnerice zaradi podpisa protokola o sodelovanju z vlado, ki bi jo oblikovala peterica strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB.

Tudi po mnenju zakonodajnopravne službe podpisani sporazum o sodelovanju s strankami, ki sestavljajo vlado, in ki vključuje podporo vladi zlasti pri imenovanju predsednika vlade ter nenasprotovanje listi kandidatov za ministre, pomeni poseben način sodelovanja z vlado, zato Levice po njihovi presoji pravno ni mogoče šteti za opozicijsko poslansko skupino. "Subjektivna opredelitev poslanske skupine za opozicijsko pa ne more vplivati na njen pravni status," je še razvidno iz mnenja.

Matej Tonin Novice Matej Tonin: Ne bom si dovolil, da me razrešujejo s položaja predsednika DZ #video

Za opozicijo značilno, da ima drugačne politične poglede kot parlamentarna večina

Stranke, ki sodelujejo pri oblikovanju vlade, sestavlja parlamentarno večino, preostale politične stranke pa so postavljene v položaj parlamentarne manjšine - opozicije. Zanjo je značilno, da ima drugačne politične poglede kot parlamentarna večina, so pojasnili.

Opozicija praviloma nasprotuje tudi predlogom vlade in ne sodeluje pri izvrševanju funkcij vlade, na primer pri pripravi predloga proračuna in drugih predlogov aktov.

Marjan Šarec Novice Vse bolj je jasno, kako si bodo stranke porazdelile ministrstva

Med drugim je zakonodajno-pravna služba v mnenju še zapisala, da sta temeljna naloga in odgovornost opozicije nadzorovanje delovanja vlade z ustavnimi in drugimi instituti, ki so namenjeni demokratičnemu nadzoru parlamentarne manjšine nad delovanjem parlamentarne večine, kot so poslanska vprašanja, interpelacija in nezaupnica. Nadzor opozicije nad vlado se zagotavlja tudi z vodenjem in večino v stalni nadzornih komisijah parlamenta.

Marjan Šarec Novice Tajno glasovanje v parlamentu: kdo nadzira poslance

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin