Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2020,
6.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

3

Natisni članek

pokopališče sveče epidemija dan spomina na mrtve

Nedelja, 1. 11. 2020, 6.31

3 leta, 5 mesecev

Na dan spomina na mrtve manjši obisk na pokopališčih #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

3

Pokopališče Žale | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Današnji dan spomina na mrtve zaradi epidemije covida-19 poteka v znamenju manjšega obiska na pokopališčih, saj so se mnogi odločili grobove obiskati že prejšnje dni. Mariborski nadškof Alojz Cvikl je v pridigi v mariborski stolnici poudaril, naj bo na današnji praznik naš pogled zazrt v vse pokojne, naj bo to tudi dan veselja in hvaležnosti.

Neverjetno
Novice Bo po neverjetnem početju to novo evropsko žarišče covid-19? #video

Za dan spomina na mrtve je sicer značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Vendar epidemiologi tokrat naprošajo k doslednemu spoštovanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Zato je današnji praznik večinoma osredotočen na ožji družinski krog ali celo samo na posameznika. Za ta dan značilnih obiskov grobov je občutno manj, nenazadnje veljata tudi omejitev gibanja med občinami in prepoved združevanje več kot šestih ljudi na javnem mestu.

Ljubljansko pokopališče Žale v soboto, 31. oktobra:

Fotogalerija
1 / 18

Tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je ta teden pozval k obisku grobov zgolj v matični župniji oz. občini, bližnjih pokojnih pa naj se ljudje spomnijo v molitvi. Poleg tega se je treba po njegovih besedah izogniti obisku sorodnikov in prijateljev. Mariborski nadškof Cvikl pa je danes v maši, ki jo je iz mariborske stolnice prenašala TV Slovenija, še dodal, da "danes ni le skupni praznik svetnikov, ki jih med letom obhajamo na posamezne dneve, ampak je to praznik vseh tistih, ki se jih med letom ne spominjamo, ki niso bili uradno prišteti med svetnike, pa so svoje življenje živeli kot svetniki".

Zaradi težkih epidemioloških razmer pa so že od petka zaprta vsa pokopališča v občini Železniki, saj je občina najbolj okuženimi glede na število prebivalcev. Župan Anton Luznar je dejal, želijo s tem ukrepom pred dnevom mrtvih preprečiti še večje širjenje okužb z novim koronavirusom, piše STA.

Žale
Novice Poglejte, kaj se je dogajalo na ljubljanskih Žalah #video
Ne spreglejte