Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2022,
15.36

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

46

Natisni članek

Tatjana Lejko Zupanc Korona Kielce UKC Ljubljana

Torek, 11. 1. 2022, 15.36

2 leti, 3 mesece

Lejko Zupanc: Imamo velike težave z okužbami zaposlenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

46

"Novice niso dobre, Klinični center v zadnjem času beleži porast hospitalizacij, v nekaj dneh smo prišli preko 210, kar je bilo nazadnje pred novim letom. Intenzivna terapija stoji, začele so se hospitalizacije bolnikov, okuženih z omikronom," je v izjavi za medije o trenutnem stanju zaradi epidemije bolezni covid-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

"Omikron je bil odkrit ob sprejemu in testiranju. Bolniki so imeli nujne osnovne težke bolezni, ne pa tiste, ki jih pripisujemo okužbi s koronavirusom. En bolnik je intubiran, ki nima osnovnih bolezni, ni pa cepljen in je star nekaj čez 50 let," je povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

"Da bo oskrba bolnikov nemoteno potekala, bodo morali tudi tisti zaposleni, ki bi sicer bili v karanteni, delati pod določenimi pogoji," je pojasnila Lejko Zupančeva. "Število zaposlenih, ki so umaknjeni iz delovnega procesa, je namreč že preveliko za to, kar še zmoremo narediti," je dodala.

"Imamo štiri porodnice, kar nekaj otrok, dva bolnika sta na izventelesnem krvnem obtoku. Ta hip na srečo nismo imeli veliko smrtnih primerov. Beležimo povečano število okuženih zaposlenih," je razložila Lejko Zupančeva.

"Ne pričakujemo težav z dobavami in zalogami, dobavo hrane, kritična točka je tudi internistična prva pomoč," je povedala.

"Danes je imel sestanek razširjeni štab Kliničnega centra, kjer smo sklenili, da gre UKC v tako imenovano fazo tri. Po njej ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, ni treba v karanteno. Ključni problem je vzpostavljanje rdečih in sivih con, ki niso covid-19 oddelki," je dodala.

Odsotnih deset odstotkov zaposlenih

"Prišli smo v situacijo, ko je začelo primanjkovati kadra. Danes je odsotnih deset odstotkov zaposlenih zaradi bolniških, uveljavljanja višje sile karantene ali varstva otrok, okoli 30 odstotkov zaposlenih je doma zaradi covid-19. V takem tempu moramo zagotavljati oskrbo tistim, ki so bili v visoko rizičnem stiku. Dodatna težava so tudi vdori v bele oddelke, v necovidne oddelke. Te težave rešujemo na dnevni bazi. Kamorkoli gremo, lahko pridemo v stik z okužbo. Prosimo vse obiskovalce, da se držijo navodil in upoštevajo PCT-pogoj," je povedala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

"Danes imamo toliko okužb kot v novembru in decembru skupaj. Osemindvajset zaposlenih ima okužbo s covid-19. To predstavlja veliko logistično težavo za posamezne oddelke. Zaposlene bomo prilagodili glede na izpostavljenost virusu," je povedal Mrvičeva.

Prihaja do nestrpnosti in groženj zaposlenim

"Po dveh letih koronavirusa so zaposleni izgoreli, zaradi tega prihaja do nestrpnosti. Ne moremo si dovoliti, da so zaposleni podvrženi kakršnimkoli grožnjam. Prihaja do klicev, da bodo zaposlene pokončali, groženj glede cepljenja in drugih groženj. Soočamo se z zbolevanjem zaposlenih in pomanjkanjem kadra. V naslednjih tednih in dneh se bomo soočali predvsem s tem," je povedal vodja službe za korporativno varnost Matjaž Tavčar.

"Dnevno prihaja od enega do dveh primerov, ko bolnik ne dovoli testiranja in posega v telo, pride pa na zdravljenje zaradi druge bolezni in ne izpolnjuje pogoja PCT," je dodal Tavčar.

Dnevno po Tavčarjevih navedbah dobijo do 30 različnih elektronskih sporočil in telefonskih klicev z različnimi pozivi in grožnjami, uperjenimi proti zaposlenim zaradi zdravljenja covida-19 ali zato, ker da silijo ljudi k cepljenju. Kot je navedel Tavčar, pa je vsak dan tudi kakšna neposredna grožnja, ko kdo grozi ali na urgenci ali polikliniki, kamor pride na pregled.

Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 10.245 PCR-testih potrdili 5.164 okužb z novim koronavirusom. To je 1.761 primerov več kot pred tednom dni, ko so potrdili 3.403 okužbe s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil v ponedeljek kar 50,4-odstoten, kar je največ od začetka epidemije. 

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Uradno: tako slabo še ni bilo

V UKC Ljubljana zaradi koronavirusa vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana beležijo, da je zaradi okužbe s koronavirusom vse več zaposlenih bolniško odsotnih oziroma so zaradi visoko rizičnega stika z okuženo osebo v karanteni. Kot so pojasnili za STA, je zaradi okužbe s koronavirusom bolniško odsotnih 165 zaposlenih, v karanteni pa je 132 zaposlenih.

Prejšnji četrtek je bilo zaradi okužbe v UKC Ljubljana odsotnih 106 zaposlenih, torej 59 manj kot danes. V karanteni pa je bilo takrat 89 zaposlenih, torej 43 manj kot danes. V UKC Ljubljana je sicer skupaj zaposlenih 8.498 oseb.

Janez Poklukar
Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Menim, da smo bili pri cepljenju uspešni
Ne spreglejte