Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
16.52

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KPK Alenka Bratušek seja vlada

Sreda, 17. 9. 2014, 16.52

7 let, 11 mesecev

KPK pod drobnogled vzela tudi sejo vlade, na kateri so potrdili Junckerjevo listo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da komisija pri preiskovanju postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja ugotavlja tudi dejstva, vezana na dopisno sejo vlade 5. septembra.

Takrat je vlada s tesnim izidom potrdila predlog komisarske liste prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Na listi je tudi odhajajoča slovenska predsednica vlade Alenka Bratušek, ki ji je Juncker namenil položaj podpredsednice za energetsko unijo.

Šest jih je bilo proti, štirje so bili za KPK je postopek predlaganja slovenskih kandidatov v komisijo pod drobnogled na lastno pobudo vzela v začetku avgusta, kmalu po seji vlade, na kateri so ministri sklenili v Bruselj poslati listo s tremi imeni, morebitnimi kandidati za komisarja iz Slovenije. Poleg Bratuškove sta bila na seznamu še zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in evropska poslanka Tanja Fajon (SD). Juncker je nato izbral Bratuškovo.

Glede na določila Lizbonske pogodbe mora Svet EU seznam kandidatov za komisarje formalno potrditi, omenjeni svet pa sestavljajo vlade članic povezave, torej tudi slovenska vlada. Ta je na dopisni seji listo tudi potrdila. Sejo so sicer vmes prekinili, kmetijski minister Dejan Židan (SD) pa je med prekinitvijo dejal, da vlada o tej temi glasuje na dopisni seji. Odločanje bi se moralo namreč prestaviti na redno sejo, če predlogu nasprotujejo trije ministri.

Erjavec pa je opozoril, da je sklep, ki so ga poslali v Bruselj, v nasprotju z zakonom o vladi. Šest ministrov je po njegovih besedah glasovalo proti, štirje so bili za. Poleg tega gre po Erjavčevem mnenju tudi za nasprotje interesov, saj Bratuškova ne bi smela glasovati "o sami sebi". Urad vlade za komuniciranje je Erjavčeve očitke zanikal, sklep pa je po mnenju urada zakonit.

Bratuškova ima še nekaj dni časa KPK je prejšnji teden sprejela osnutek ugotovitev, ki jih je tudi poslala v vednost Bratuškovi. Po podatkih KPK ima Bratuškova 15 dni časa, da prevzame pošto. Če tega ne bo storila, pa ji bo pošta vročena v hišni predalčnik in bo začel teči rok sedmih delovnih dni za odgovor. Komisija vročilnice za zdaj še ni prejela.

Ne spreglejte