Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
17.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

knjiga KPK Zmago Jelinčič

Torek, 7. 8. 2018, 17.40

5 let, 8 mesecev

KPK kritičen do nekdanjih poslancev SNS in Jelinčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Boris Štefanec Milan Brglez predaja poročila KPK | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V KPK so kritični do ravnanja nekdanjih poslancev SNS in predsednika stranke Zmaga Jelinčiča, ti naj bi med letoma 2008 in 2011 naročili 113 knjig, ki jih po koncu mandata niso vrnili v knjižnico DZ. Tovrstno ravnanje KPK označuje za neintegritetno. Jelinčič vztraja, da so knjige kupili v skladu z zakonom in z namenom izobraževanja.

Po tistem, ko so mediji v minulih dneh poročali, da je državno odvetništvo po nekaj izgubljenih bitkah prekinilo izterjavo 113 knjig v vrednosti 10.150 evrov od SNS, se je danes oglasila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Po njenih navedbah je že dejstvo, da Jelinčič in člani njegove poslanske skupine niso vrnili knjig, "primer neintegritetnega ravnanja pri predstavnikih ljudstva, od katerih je pričakovana najvišja stopnja integritete".

Komisija obenem upa, da so "odločitve o nakupu teh knjig primerno pisno obrazložene in utemeljene v kontekstu opravljanja poslanske funkcije", saj sta le s takim načinom poslovanja omogočeni preglednost in namenska poraba davkoplačevalskega denarja.

Levica volitve
Novice Levica priznala napako: Kot znani hujskač Jelinčič ne bi smel postati podpredsednik

Pozdravljajo zamisel o pripravi poslanskega etičnega kodeksa

V KPK so ob tem pozdravili odločitev predsednika DZ Mateja Tonina, da javno podpre idejo priprave poslanskega etičnega kodeksa in poslanske skupine znova pozove k oblikovanju delovne skupine za pripravo dokumenta.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Jelinčič: Sodelovanje SNS v Janševi koaliciji dogovorjeno že dlje časa

DZ meni, da so si jih izposodili, Jelinčič meni, da so jih kupili

Predsednik SNS je menil, da "KPK kaže nepoznavanje slovenskega jezika in tudi nepoznavanje prava". Vztraja namreč, da si iz knjižnice niso izposodili nobenih knjig, ki bi jih morali vrniti, temveč so knjige kupili v skladu z zakonom oziroma z namenom izobraževanja poslancev SNS.

Poslanci SNS leta 2011 po odhodu iz parlamenta knjig niso vrnili DZ, zato so jih v parlamentu želeli izterjati prek sodne izvršbe. Ljubljansko okrajno sodišče je na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršilnem postopku junija 2012 Jelinčiču s transakcijskega račun azarubilo dobrih deset tisočakov, a je višje sodišče nato ugodilo njegovemu predlogu za razveljavitev sklepa o izvršbi.

Glede na to, da je bila strokovna literatura kupljena s sredstvi DZ in brezplačno izročena Jelinčiču kot vodji poslanske skupine, se je sodišče strinjalo s pravobranilstvom, da gre za sklenitev pogodbe o dolgoročni izposoji, a je država storila narobe, ko je plačilo za knjige nato zahtevala le od Jelinčiča. Sodišče je pojasnilo, da bi morala država izpolnitev pogodbe zahtevati od poslanske skupine SNS, ne od Jelinčiča.

 

Jelinčič s postopkom celo dobil več kot dva tisoč evrov

Ta je imel nazadnje od postopka celo korist. Proti državi je namreč vložil nasprotno tožbo, s katero je terjal plačilo 2.325 evrov obresti od zarubljenega in potem vrnjenega denarja, kar mu je država naknadno tudi plačala.

Ne spreglejte