Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
10.18

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

korupcijsko tveganje Sanja Ajanović Hovnik ministrstvo za javno upravo Računsko sodišče KPK

Četrtek, 7. 3. 2024, 10.18

1 mesec, 2 tedna

KPK glede lanske poti delegacije v New York zaznala korupcijska tveganja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
KPK | KPK je ugotovila, da odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino ter koriščenje VIP-letaliških storitev nista ustrezno oziroma zadostno urejena. Prav tako bi bilo treba v zvezi s spremljanjem (in prenočevanjem) družinskih članov funkcionarjev ter javnih uslužbencev na službenih poteh zavzeti jasno stališče, da morajo biti vsi zasebni stroški strogo ločeni od javnih sredstev. | Foto STA

KPK je ugotovila, da odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino ter koriščenje VIP-letaliških storitev nista ustrezno oziroma zadostno urejena. Prav tako bi bilo treba v zvezi s spremljanjem (in prenočevanjem) družinskih članov funkcionarjev ter javnih uslužbencev na službenih poteh zavzeti jasno stališče, da morajo biti vsi zasebni stroški strogo ločeni od javnih sredstev.

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je v okviru postopka v povezavi s sumi nepravilnosti pri službeni poti uradne delegacije Republike Slovenije v New York julija 2023 zaznala korupcijska tveganja, zato je na vlado naslovila več priporočil. Zadevo je odstopila v reševanje računskemu sodišču, ki je pristojno za nadzor nad smotrnostjo izvedbe službenih poti javnega sektorja, sama pa je zadevo zaključila.

Komisija je postopek uvedla na lastno pobudo v septembru 2023 na podlagi medijskih objav, ki so problematizirale službeno pot tedanje ministrice in štirih uslužbenk Ministrstva za javno upravo (MJU) med 8. in 23. julijem 2023. Potovale so na visoki forum Združenih narodov na temo trajnostnega razvoja v New Yorku, pri čemer je ministrico spremljal tudi soprog.

V okviru predhodnega preizkusa je Komisija pridobila pojasnila in dokumentacijo MJU, urada za nadzor proračuna, generalnega sekretariata vlade ter nekaterih javnih uslužbencev.

Tanja Fajon
Novice Pot Tanje Fajon v New York najdražja v zadnjih letih

Službene poti niso dovolj urejene

Komisija je zadevo obravnavala z vidika svojih zakonskih pristojnosti in je zaznala tveganja za nastanek kršitev. Ugotovila je namreč, da odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino in koriščenje VIP-letaliških storitev nista ustrezno oziroma zadostno urejena.

Prav tako bi bilo treba v zvezi s spremljanjem (in prenočevanjem) družinskih članov funkcionarjev ter javnih uslužbencev na službenih poteh zavzeti jasno stališče, da morajo biti vsi zasebni stroški strogo ločeni od javnih sredstev.

Navedena področja bi bilo treba urediti tudi zato, da so merila, kriteriji in splošna pravila vnaprej jasni, s čimer se spodbujata in omogočata transparentna poraba javnih sredstev ter ravnanje funkcionarjev in javnih uslužbencev v skladu z najvišjimi standardi integritete.

Na ugotovitve KPK se je odzvala tudi nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik:

"Veseli me, da je Komisija za preprečevanje korupcije potrdila, da v zvezi s to potjo nisem kršila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter da pot in bivanje mojega zakonca nista bremenila proračuna, kar sem tudi sama večkrat povedala. 

KPK je ob pregledu tega konkretnega primera prepoznala sistemska tveganja, saj področje odrejanja in poročanja o službenih poteh v tujino ni ustrezno oziroma zadostno urejeno na ravni države kot celote. Glede na dejstvo, da računsko sodišče opravlja revizije smotrnosti in gospodarnosti ter daje priporočila ministrstvom, današnjo odločitev KPK razumem predvsem kot kritiko računskega sodišča, zakaj med revizijami takšnega priporočila ali korekcijskega ukrepa nikoli ni predlagalo.

Če bo obravnava mojega konkretnega primera pred KPK prispevala k boljši sistemski ureditvi tega področja in usklajenim pristojnostim med KPK in računskim sodiščem, bo iz tega izšlo nekaj pozitivnega. 

Zame in mojo družino je ugotovitev, da ni bila kršena zakonodaja, zadoščenje, ki je prišlo pozno ter po že podani javno-medijski arbitrarni sodbi."

KPK vladi podala priporočila za poenotenje pravil

Komisija razume, da je osebna udeležba na tovrstnih mednarodnih dogodkih pomembna. Vendar odsotnost omenjenih pravil ob hkratnem dejstvu, da je za nadzor nad izvedbo službenih poti kot zunanji organ pristojno le računsko sodišče, predstavlja tveganje za izvedbo samovoljnih in arbitrarnih službenih poti, še posebej najvišjih predstavnikov države.

Zato je Komisija vladi podala priporočila glede sprejema ustreznih pravil oziroma stališč v zvezi s številčnostjo delegacij, uporabo VIP-letaliških prehodov, odrejanjem službenih poti in poročanjem o njih ter spremljanjem družinskih članov. Hkrati vladi priporoča tudi vzpostavitev meril preverjanja namenskosti posameznih delegacij na ravni izvršilne veje oblasti, ki naj vključuje tudi ekonomsko presojo namena in učinka posamezne delegacije glede na strateško določene cilje oziroma interese države. Priporočila so v celoti objavljena na spletni strani Komisije.

Zdaj je na vrsti računsko sodišče

V okviru svojih pristojnosti Komisija glede na razpoložljive podatke in odsotnost ureditve tega področja kršitev zakona o integriteti ni mogla potrditi. Glede pravilnosti in namenskosti poslovanja MJU v konkretnem primeru je Komisija zadevo odstopila v reševanje računskemu sodišču, saj sama nima pristojnosti, da bi se opredeljevala do ekonomičnosti in pravilnosti poslovanja oziroma višine stroškov, ki so nastali s konkretno službeno potjo.

Glede prisotnosti zakonca tedanje ministrice je Komisija ugotovila, da ministrstvo ni izvedlo nobenih aktivnosti v zvezi z rezervacijo letalske vozovnice ali nastanitvijo zakonca Sanje Ajanović Hovnik v New Yorku in da to ni bremenilo državnega proračuna. Zato tudi v zvezi s temi vprašanji kršitev niso mogli potrditi.

dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport
Novice Nekdanjo Janševo ministrico kaznovali s 400 evri
Raiven, medijsko druženje
Trendi Evrovizijska afera: RTVS se je odzvala na prijavo na KPK
Klemen Žibert
Novice Milijonski nepremičninski imperij. Kaj o tem pravijo Furs, KPK in policija?
Jasna Gabrič
Novice Sodišče potrdilo: trboveljska županja kršila integriteto. "Zadeva še ni končana."
Zoran Mojškerc, SDS
Novice KPK: Primer poslanca SDS smo odstopili policiji
Robert Šumi, KPK.
Novice Predsednik KPK: Ali menite, da je to omrežje od včeraj? #intervju
Ne spreglejte