Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
14.56

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

izbor RTV Slovenija KPK Evrovizija

Petek, 9. 2. 2024, 14.56

2 meseca

Evrovizijska afera: RTVS se je odzvala na prijavo na KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Raiven, medijsko druženje | Januarja so v oddaji na RTVS predstavili Raiven s pravim imenom Sara Briški Cirman, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika, da je letošnja izbranka, pa so razkrili že decembra lani. | Foto STA

Januarja so v oddaji na RTVS predstavili Raiven s pravim imenom Sara Briški Cirman, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika, da je letošnja izbranka, pa so razkrili že decembra lani.

Foto: STA

Ni bistvenih razlik med lanskim in letošnjim izborom, so pojasnili na RTV Slovenija po tem, ko so zaradi domnevnih nepravilnosti pri izvedbi natečaja za izbor letošnjega evrovizijskega predstavnika dobili prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Da na tekmovanje pošljejo Raiven, so se odločili po glasovanju mednarodne komisije.

V vabilu za sodelovanje pri izboru predstavnika RTV Slovenija na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije je sicer pisalo, da bo glavni izbor slovenskega predstavnika potekal v televizijski oddaji januarja 2024, v kateri naj bi se predstavile največ štiri skladbe iz ožjega izbora.

Januarja so v oddaji na RTVS predstavili Raiven s pravim imenom Sara Briški Cirman, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika, da je letošnja izbranka, pa so razkrili že decembra lani. Kot so pojasnili, je bila odločitev sprejeta po glasovanju mednarodne komisije, ki je izvajalki dodelila več kot polovico vseh svojih glasov.

Do končanega postopka dokumentov ne bodo objavljali

Na vprašanje, ali in kdaj nameravajo objaviti pravila, po katerih je bila izbrana letošnja slovenska predstavnica za 68. evrovizijsko tekmovanje, so danes na RTV Slovenija še pojasnili, da do končanega postopka pri KPK dokumentov ne bodo objavljali. Po njihovih pojasnilih tudi ni bilo bistvenih razlik med izboroma letos in lani, ko je Slovenijo zastopala skupina Joker Out.

KPK je po navedbah portala N1 prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju prejela v začetku januarja. Na KPK so za portal potrdili, da se s tem ukvarjajo, niso pa razkrili, kaj bi lahko bilo sporno.

Po tem razkritju je sicer odstopil odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan. Po navedbah hiše je odstop ponudil zaradi skrbi za dobrobit RTVS, razvedrilnega programa TVS, slovenskega evrovizijskega izbora in izbrane izvajalke, z odstopom pa želi omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izboru za pesem Evrovizije.

Preberite tudi:

RTV Slovenija
Trendi Znano je, kdo in kako so izbrali slovensko predstavnico za Evrovizijo
Evrovizija, žreb, Slovenija
Trendi Žreb je določil, kdaj se bo predstavila Slovenija
Raiven
Trendi Evrovizijska afera: KPK preiskuje letošnji izbor
Ne spreglejte