Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
8.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

199

Natisni članek

poslanci Državni zbor vlada Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 8.48

3 leta, 2 meseca

Zaplet v državnem zboru: Janša razhudil Kordiša #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

199

V državnem zboru se je s poslanskimi vprašanji vladi začela redna januarska seja. Njen začetek je minil v znamenju besednega spora med premierjem Janezom Janšo in poslancem Levice Miho Kordišem. Slednji je namreč Janšo vprašal, zakaj njegova vlada sodeluje s kriminalnimi združbami, namesto da bi jih preganjala. Janša je Kordišu odgovoril, da ne ve, ali naj njegovo vprašanje jemlje resno ali ne, ob tem pa je dodal, da se bo kot začasni zdravstveni minister "pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takšnim, ki trosijo takšne nebuloze". Poslanci Levice so zaradi premierjevih odgovorov protestirali, nato pa so napovedali obstrukcijo seje in zapustili dvorano.

Poslanec Levice Miha Kordiš je premierja Janeza Janšo med drugim vprašal, zakaj njegova vlada sodeluje s kriminalnimi združbami, namesto da bi jih preganjala. Ob tem je vlado med drugim obtožil, da oblast predaja v roke kriminalnim združbam.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V nedeljo skupaj 293 okužb, umrlo 19 ljudi #video

Besedni spor med Janšo in Kordišem

"Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne. Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takšnim, ki trosijo takšne nebuloze," je Kordišu odgovoril Janša. Kordiš je v nadaljevanju vztrajal pri svojem vprašanju. Premierju je očital, da ne želi odgovarjati na neprijetna vprašanja, nakar je ponovil svoje vprašanje.

Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takšnim, ki trosijo takšne nebuloze," je Kordišu odgovoril Janša. | Foto: STA , Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takšnim, ki trosijo takšne nebuloze," je Kordišu odgovoril Janša. Foto: STA ,

"K prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer in da bom preveril, če imam na svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku," je Kordišu odgovoril Janša. S tem se je premier navezal na zgodbe izpred let, češ da v deželi tam spodaj gradi kliniko. Besedo v državnem zboru je nato dobil vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, ki je pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču protestiral, češ da Janša žali Kordiša in da noče odgovoriti na zastavljeno vprašanje.

Janez Janša
Novice Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video

Zorčič: Kakršno vprašanje, takšen odgovor. Kociprova: Sprti strani delita ljudi.

Zorčič je nato poudaril, da mora biti vsebina poslanskih vprašanj jasno razvidna ter dodal, da bi morala biti poslanska vprašanja kratka in jedrnata. "Ne se čuditi, če je poslansko vprašanje postavljeno tako, da bodo tudi odgovori takšni, kot si jih bodo zamislili na vladi," je povedal Zorčič. Koordinator Levice Luka Mesec je nato dejal, da je Kordiš poslansko vprašanje postavil korektno ter v skladu z napovedjo.

Zorčič: Če je poslansko vprašanje postavljeno tako, bodo tudi odgovori takšni.


Kordiš je razpravo zaključil z besedami, da verjame, da je "psihiatrično pomoč v tej državi vsak dan težje najti, tako kot je vsak dan težje najti kakovostno zdravstveno oskrbo". Napovedal je obstrukcijo seje, poslanci Levice pa so nato zapustili dvorano. Poslanka SAB Maša Kociper, ki je naslednja postavila poslansko vprašanje predsedniku vlade, je ocenila, da je bil njegov odziv neprimeren, vendar pa je obema stranema v sporu očitala, da delita ljudi.

Beau Biden
Novice Bi bil to najboljši predsednik ZDA vseh časov?

 

Ne spreglejte