Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
7.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

16

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okužba

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 7.34

3 leta, 3 mesece

V nedeljo skupaj 293 okužb, umrlo 19 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

16

V nedeljo so po podatkih Covid-19 Sledilnika potrdili skupno 293 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1.293 PCR- testov, s katerimi so potrdili 264 novih okužb, in 1.441 hitrih testov, s katerimi so potrdili 29 okužb.

Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 20,4 odstotka, pri hitrih testih pa sta bila pozitivna dva odstotka. Skupni delež pozitivnih testov je bil v nedeljo 10,7-odstoten. Število aktivno okuženih se je zmanjšalo in zdaj znaša 18.350. V bolnišnicah se zdravi 1.173 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo jih potrebuje 192. Umrlo je 19 covidnih bolnikov, 12 bolnikov manj kot v soboto (v soboto 537 okužb). Skupaj je umrlo že 3.379 oseb s covid-19.

 
Infektologinja Mateja Logar o epidemioloških razmerah v državi.


Upadanje epidemije se je verjetno celo ustavilo

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ugotavljajo, da se je upadanje epidemije zelo upočasnilo, "verjetno celo ustavilo, kar je slabo". Kot so zapisali v včeraj objavljeni projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji, je ocenjeno reprodukcijsko število R približno ena, kar pomeni, da ena okužena oseba naprej okuži eno osebo (če je R večji od ena, se epidemija širi, če je manjši, upada).

Napoved: v oranžno fazo konec februarja

Trenutno je Slovenija v rdeči fazi. Kot so zapisali na IJS, bi ob enakem trendu razvoja epidemije lahko v oranžno fazo, ko se v šole vračajo še preostali osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, prešli konec februarja.

V oceni so predpostavili, da je reprodukcijsko število R trenutno ena in da počasi pada zaradi prekuževanja. V modelu so upoštevali tudi cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše.

sproščanje načrt | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Na NIJZ prejeli nekoliko manjšo pošiljko cepiva proti novemu koronavirusu od pričakovane

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da so danes prejeli 19.890 odmerkov oz. 3.315 stekleničk cepiva Pfeizer. To je sicer nekoliko manj, kot so jih pričakovali, saj so na NIJZ v soboto za STA pojasnili, da danes pričakujejo pošiljko z okoli 21.060 odmerki.

V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1.200 odmerkov tega cepiva, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2.400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja.

Današnjo pošiljko Pfizerjevega cepiva bodo uporabili za drug odmerek cepljenja v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih. Po podatkih NIJZ je bilo do nedelje z enim odmerkom proti novemu koronavirusu cepljenih 48.857 ljudi, z dvema pa 7.121 ljudi. (STA)

Preberite še:

Testiranje za covid-19
Novice V soboto potrdili 537 novih okužb s koronavirusom
Testiranje na covid-19
Novice Kaj bo z učitelji, ki ne bodo želeli na testiranje? #video
Janez Janša
Novice V Sloveniji tudi angleški sev. Potreben je razmislek glede sproščanja ukrepov. #video
Lenart, testiranje
Novice Nas morajo zadnje napovedi skrbeti?
Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah poteka brez večjih zapletov #foto #video
Ne spreglejte