Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 1. 2021,
14.15

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

Koronavirus Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 24. 1. 2021, 14.15

3 leta, 3 mesece

V Sloveniji tudi angleški sev. Potreben je razmislek glede sproščanja ukrepov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

V soboto je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je okužena z angleškim sevom novega koronavirusa, je povedal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da se epidemija v zadnjih dneh ne umirja več tako hitro kot v zadnjem obdobju in da bo zato potreben ponovni premislek o sproščanju ukrepov. Če se bo izkazalo, da je v populaciji prisotnega veliko angleškega seva, bodo ukrepe morda zaostrili že prej. 

Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je vlada v sredo oziroma četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, kar pa zbuja zaskrbljenost zaradi zadnjih podatkov. V sredo bo na seji vlade zagotovo prišlo do nekaterih sprememb, če se bodo ti trendi nadaljevali. Če bo testiranje pokazalo, da je v populaciji prisotnega še več angleškega seva, bodo spremembe ukrepov sprejeli že prej, je dodal. Podatki zadnjih treh dni po njegovih besedah niso optimistični, saj se je padanje epidemije upočasnilo. 

Okužen je državljan Kosova, ki je prišel iz Belgije

Kot je povedal, so osebo, ki je okužena z angleškim sevom novega koronavirusa, odkrili včeraj. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, k nam pa je prišel iz Belgije. Okuženi zagotavlja, da v Sloveniji ni bil v stiku z nikomer, a to še preverjajo. 

Okužbo so potrdili v Belgiji

Slovenijo je o okuženi osebi obvestila Belgija preko preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje. Iz Belgije so sporočili, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in pri kateri so 16. januarja potrdili okužbo z angleškim sevom. Ta oseba naj bi takrat tudi odpotovala od tod, v Slovenijo pa je pripotovala včeraj s testom, ki je bil negativen. Pozneje so odkrili, da je imela dva testa, eden je bil pozitiven, eden pa negativen. 

Sklepali, da imamo angleški sev že v Sloveniji

Glede na to, da so angleški sev virusa, za katerega je značilno, da se širi hitreje, v večini držav EU že odkrili, smo že nekaj časa sklepali, da se ta sev nahaja tudi v naši državi, je povedal Janša. Do začetka decembra tega seva v Sloveniji ni bilo, so pokazali rezultati. 

Od Slovaške dobili posebne teste

Janša je povedal, da je na seji evropskega sveta v četrtek slišal precej alarmantne podatke glede hitrega širjenja tega seva v drugih državah, zato so v petek sprejeli urgentne ukrepe. Slovaška vlada nam je na posebno zaprosilo omogočila, da smo dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na angleški sev korone.

Predsednik vlade je povedal, da danes na nekaterih mestih za nazaj že testirajo vzorce. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. Jutri bodo izvedli testiranje vzorcev iz vseh regij in najpozneje v torek pričakujejo rezultate tega preverjanja za nazaj za vse regije. 

Ali se upadanje umirja zaradi angleškega seva?

Ob tem je Janša povedal, da še ne vedo, ali sta upadanje hitrosti epidemije in pojav angleškega seva pri nas povezana, je pa to verjetno. Dodal je, da je potrebna skrajna previdnost, saj se v nekaterih regijah naslednji teden začenja pouk, odpirajo pa se tudi vrtci. "To pomeni, da bomo imeli v državi od torka naprej na desettisoče novih stikov," je dodal. Z veliko gotovostjo je možno reči, da bo to odpiranje šol varno le v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil.

Priporočajo uporabo mask, ko gre za rizične stike

Glede na stanje epidemije, ki ne pada, so previdnostni ukrepi potrebni tudi povsod drugod. Dodal je, da priporoča uporabo trislojne kirurške maske ali maske FFP2, zlasti tam, kjer bodo stiki rizični, če bo to le možno. "Boljšo zaščito nudi maska, bolj jo priporočamo v uporabo," je dejal. 

Testiranje za covid-19
Novice V soboto potrdili 537 novih okužb s koronavirusom

Dodatno zaskrbljenost po besedah predsednika vlade povzročajo tudi napovedi, ki so jih slišali na evropskem vrhu v četrtek. Pri proizvodnji nekaterih cepiv zna priti do zamude oziroma do tega, da nekatera cepiva, ki so še v fazi odobritve, prihodnji teden še ne bodo odobrena. Gre za cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki ga je EU naročila relativno veliko. Ob tem je poudaril, da slovenski načrti teh cepiv, ki še niso odobrena, ne vključujejo. 

 

Ne spreglejte