Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franci Matoz odvetnik

Četrtek, 14. 8. 2014, 10.04

8 let

Koliko bodo državljane stale tožbe, ki jih je Matoz izgubil na Darsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odvetnik Franci Matoz je hišni odvetnik Darsa od leta 2012, več postopkov, ki jih je sprožil v imenu družbe, pa bo stalo vsaj pol milijona evrov.

Franci Matoz, ki je tudi zagovornik Janeza Janše v zadevi Patria, je že dve leti hišni odvetnik Darsa. S tožbami in postopki, ki jih je v imenu Darsa sprožil proti nekdanjim zaposlenim, bo družbi po nekaterih ocenah skupno pridelal od 500 do 700 tisoč evrov stroškov, za Dnevnik poročata Primož Cirman in Vesna Vuković.

Stranke v zadnjih letih: NKBM, Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana in Dars Matoz sicer velja za enega od premožnejših slovenskih odvetnikov, saj je njegova odvetniška družba lani ustvarila okoli 194 tisoč evrov dobička, največ v zadnjih petih letih. Matoz je tudi lastnik podjetja Neprus, ki ima v lasti za skoraj milijon evrov nepremičnin, kot fizična oseba pa je tudi tretjinski lastnik zemljišča ob morju v Ankaranu, na katerem je zgradil vilo.

Med njegovimi strankami v zadnjih letih najdemo NKBM, Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana in Dars, ki je Matoza začel najemati konec leta 2012, ko je vodenje družbe prevzel Matjaž Knez.

Matozova odvetniška družba Dars zastopa že pri več kot dvajsetih zadevah. Pri dveh, ki sta se že končali na prvi stopnji, je Dars pogorel, čeprav je Matoz menil, da so možnosti za uspeh v teh sporih zelo dobre.

Uspeh naj bi bil zelo verjeten, a je spodletelo Že maja je Dnevnik poročal, da je Okrožno sodišče v Ljubljani tri milijone evrov vredno tožbo zaradi domnevnega oškodovanja pri izbiri dobavitelja sistema za protipožarno varstvo tehnoloških prostorov označilo za "pavšalno, pomanjkljivo in brez ustreznih dokazov". Samo stroški odvetnikov štirih toženih strank bodo Dars stali skoraj 78 tisoč evrov. Dars se je zoper odločitev sodišča pritožil, pri čemer se je naslonil prav na mnenje svojega hišnega odvetnika.

Ta je po podatkih Dnevnika menil, da je uspeh Darsa v sporu zelo verjeten, čeprav so kriminalisti v tej zadevi kazensko ovadbo zavrgli. Po nekaterih ocenah bi lahko skupni stroški, ki jih bo moral plačati Dars, če bo višje sodišče potrdilo sodbo okrožnega sodišča, samo v tem sporu znašali približno 170 tisoč evrov.

A tri milijone evrov vredna tožba zaradi domnevnega oškodovanja pri izbiri dobavitelja sistema za protipožarno varstvo tehnoloških prostorov je le ena izmed potencialno nasedlih pravd.

Na Dars so na Dnevniku v povezavi z Matozom naslovili več vprašanj, tudi glede višine njegovega mesečnega pavšala, a odgovorov še niso prejeli.

Ne spreglejte