Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2022,
19.31

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

oljna ogrščica paša Prekmurje čebele

Torek, 10. 5. 2022, 19.31

1 leto, 11 mesecev

Koga v Prekmurju motijo čebele? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Rumena polja oljne ogrščice v Prekmurju pomenijo pašo za čebele. Številni čebelarji so svoje panje odpeljali v bližino polj. Podobno je storil tudi čebelar v okolici Murske Sobote, ki je čebelnjak z vsemi dovoljenji postavil ob Soboško jezero, priljubljeno turistično atrakcijo. A nekaterim sprehajalcem so čebele trn v peti, trdijo, da je postavitev čebelnjaka na priljubljeni sprehajalni poti moteča.

Pisani čebelnjaki v bližini rumenih polj te dni v Prekmurju rišejo slikovite prizore. A čebelnjak, postavljen ob priljubljenem Soboškem jezeru, gre nekaterim sprehajalcem in tudi ribičem v nos.

"Ne moreš mimo čebelnjaka zaradi ogromno čebel, ker te sigurno napadejo. Poskušal sem enkrat, vendar sem dobil 'žalec' v glavo," je povedal Jože Novak.

Tu ni prostora za čebele, menijo tudi nekateri njegovi ribiški kolegi. Čebelar Danilo Bedek pa obžaluje, da je čebelnjak s 83 čebeljimi družinami zmotil nekatere mimoidoče.

"Kot smo videli, je kolesar šel mimo, mi smo tudi normalno tu in še nobeden ni popikan," odgovarja Danilo Bedek iz Čebelarstva Bedek.

Blatno jezero
Trendi Bodo Madžari ostali brez Blatnega jezera?

Trenutno se na območju pase 2,5 milijona čebel

Tu se zdaj pase približno 2,5 milijona čebel. Čebelnjak res stoji ob sprehajalni poti, a ta vodi po zemljišču Pomgrada, ki je čebelarju velikodušno dalo dovoljenje, da tu začasno omogoči pašo čebelam. Tudi mestni inšpektorat ugotavlja, da ima čebelar dovoljenja, prav tako je lokacija prijavljena v skladu s pravilnikom o označevanju čebelnjakov.

A to ni edini čebelnjak v bližini Soboškega jezera. Pomgrad, ki ima tukaj sedež, ima celo urbani čebelnjak tik ob vhodu v podjetje. Tu imajo čebele zdaj hrane v izobilju.

"Čebele lahko letijo šest, sedem kilometrov, ampak efektivni dolet je nekje od enega do enega in pol kilometra, se pravi bližina posevka mora biti nekje od enega do enega in pol kilometra, ker sicer čebela nabrano porabi," pove čebelar Bedek.

Ta lokacija je zato optimalna za okoliške njive, polno zasejane z oljno ogrščico. Lokacija je primerna še iz razloga, na katerega niti ne pomislimo ne.

"En takšen čebelnjak pri dovozu s tovornjakom tehta približno od 12 do 15 ton in ga je nemogoče postaviti na mehka oziroma neutrjena tla," dodaja Bedek.

rešilec
Novice Podiranje drevesa je bilo za moškega usodno

Mimoidoče ob jezeru čudi, koga bi pridne čebele lahko zmotile

"Sem vesela, kajti čebele nam prinašajo veliko dobrega, koristnega. Niso me niti malo zmotile, niti slučajno. Sem tu dostikrat, tečem mimo," je povedala Valerija Danč.

Človek je moteč za čebele, in ne obratno, je komentirala družinica iz Maribora, ki je obiskala turistično atrakcijo.

"Izbereš drugo pot, prednost ima čebela, in ne mi," je povedala Karolina Tkavčič.

Podobno svetuje tudi čebelar, torej alergikom in boječim, da čebelnjak enostavno obidejo z varnostno razdaljo, tisti, ki jih čebelic ni strah, naj mimo zakorakajo čim bolj mirno.

"Malce strpnosti v teh desetih, štirinajstih dneh pa si, vsaj upam, vse čebelice tudi zaslužijo," zaključi Bedek.

Čebele se bodo tu pasle le še nekaj dni, nato bodo na tej sprehajalni poti znova lahko kraljevali sprehajalci, rekreativci in celo ribiči.

Novice Do ponesrečencev kar v obleki na reaktivni pogon? #video
Ne spreglejte