SiolNET. Novice Slovenija
8,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koga so slovenski zdravniki ovadili zaradi širjenja sovražnega govora?

8,99

termometer

Bojana Beović | Zdravniška zbornica Slovenije, ki jo vodi Bojana Beović, je vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov. | Foto: Ana Kovač
Zdravniška zbornica Slovenije, ki jo vodi Bojana Beović, je vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov. Foto: Ana Kovač

Zdravniška zbornica Slovenije je na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu, je dejala predsednica zbornice Bojana Beović. Zdravniške organizacije tudi želijo, da bi zakon zdravnike obravnaval kot uradne osebe.

Zdravniške organizacije zakonodajalca namreč pozivajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ta naj bi zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnaval smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju.

Poziv k dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah

Pri tem želijo, da zakon kot opravljanje nalog, povezanih z zdravstveno obravnavo, razume vsakršen stik zdravstvenega delavca s pacientom, med njimi tudi stik po telefonu ali prek drugih komunikacijskih sredstev.

SB Celje Novice V Celju bolnik napadel dva zaposlena. Enemu je s čelnim udarcem zlomil nos.

Pozivajo tudi k dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah, ta trenutno narekuje dostojno vedenje samo pacientom, in ne tudi njihovim spremljevalcem, je dejala vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri zdravniški zbornici Nena Kopčavar Guček. Anketa zdravnikov, ki so jo izvedli pri tej skupini, je namreč pokazala, da so v polovici primerov povzročitelji nasilja pacienti, v polovici pa njihovi spremljevalci.

Mladi zdravniki o porastu sovražnega govora

Predstavnica skupine Mladi zdravniki Valentina Pugelj je dejala, da so porast stopnje sovražnega govora zaznali pod svojo objavo o dogodkih v Splošni bolnišnici Celje. "Pojavile so se določene izjave in grožnje, ki so se nam zdele skrajno nedopustne," je dejala.

Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri zdravniški zbornici Nena Kopčavar Guček pravi, da je anketa zdravnikov, ki so jo izvedli pri tej skupini, pokazala, da so v polovici primerov povzročitelji nasilja pacienta, v polovici pa njihovi spremljevalci. | Foto: STA , Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri zdravniški zbornici Nena Kopčavar Guček pravi, da je anketa zdravnikov, ki so jo izvedli pri tej skupini, pokazala, da so v polovici primerov povzročitelji nasilja pacienta, v polovici pa njihovi spremljevalci. Foto: STA ,

Kopčavar Gučkova je opozorila še na konkreten primer kazenske ovadbe, podane zoper pacienta, ki je imel do zdravnice neupravičene zahteve po napotnicah, receptih, bolniških staležih in tako dalje. "Ko je kolegica rekla, da mu tega ne more dati, je položil pištolo na mizo," je povzela. Zdravnica je dogodek prijavila policiji, nato jo je storilec prosil, naj umakne ovadbo, saj da se je samo šalil. Po besedah Kopčavar Gučkove je policijski inšpektor, ki so ga prosili za pomoč, vztrajal, da se takšnih ovadb ne umika, saj kot nasilje šteje tudi resna življenjska grožnja.

Kampanja z veleplakati

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Janez Zemljič je na današnji novinarski konferenci dodal, da od ministrstva za zdravje pričakuje aktivno kampanjo z veleplakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake. Nasilje Zemljič razume kot obrnjeno proti sistemu, a ker je tega težko napasti, tarča nasilja postanejo posamezni zdravniki.

splošna bolnišnica celje Novice Napad v celjski bolnišnici: zaradi stresa zaposleni doživel infarkt

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, sicer vršilec dolžnosti strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje, je menil, da vzdušje v celjski bolnišnici po nasilnem dogodku ni več tako prijetno. Podvojiti so morali število varnostnikov in vgraditi gumbe, na katere lahko zaposleni pritisnejo v primeru napada. Menil je, da imajo vsak dan en primer pacienta, ki s svojim vedenjem presega mejo dobrega okusa.

Pozivom se je pridružilo tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Bojana Beović proti opisovanju zdravnikov z živalskimi imeni

Bojana Beović je novinarsko konferenco sklenila z besedami, da je sovražni govor mogoče najti tudi v tradicionalnih medijih, ki zdravnike opredeljujejo "z različnimi živalskimi imeni". "To slabo govorjenje o tem, česa vsega smo zdravniki krivi, kaj vse počnemo, skratka stvari, ki so za povprečnega zdravnika res daleč od resnice," po njenem mnenju posameznikom daje dovoljenje, da odgovor na svojo stisko izrazijo na nasilen način.

Siol Plus Erik Brecelj: Zame je to človek, ki ga ne želim ne srečati ne videti

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin