Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
15.00

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod Državna volilna komisija kandidati Matej Tonin evropske volitve evropske volitve NSi

Petek, 19. 4. 2024, 15.00

1 mesec, 1 teden

Kocka je padla: NSi vložila listo kandidatov za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
NSi | V NSi nasprotujejo izvedbi referendumov na dan evropskih volitev. O tej temi so danes spregovorili tudi z vodstvom Državne volilne komisije (DVK). Po navedbah Mateja Tonina so v DVK poudarili, da hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ne pomeni bistveno nižjih stroškov. Izvedba vsega hkrati pa bi bila zelo tehnično zapleten zalogaj. | Foto STA

V NSi nasprotujejo izvedbi referendumov na dan evropskih volitev. O tej temi so danes spregovorili tudi z vodstvom Državne volilne komisije (DVK). Po navedbah Mateja Tonina so v DVK poudarili, da hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ne pomeni bistveno nižjih stroškov. Izvedba vsega hkrati pa bi bila zelo tehnično zapleten zalogaj.

Foto: STA

NSi je danes s podpisi vseh osmih poslancev kot prva vložila predlog liste kandidatk in kandidatov za volitve poslancev iz RS v Evropski parlament. Predsednik NSi Matej Tonin je ob vložitvi izpostavil, da se bo stranka osredotočala na razumen zeleni prehod, ki ne obremenjuje gospodarstva, ter pomen obrambe.

Tonin je poudaril, da so prihajajoče volitve prelomne, saj se bo v prihodnjih petih letih "odločalo na nekaterih ključnih področjih, kar se tiče ekonomije, zelenega prehoda, obrambe, varnosti in sociale", zato ni vseeno, kdo bo državljane Slovenije zastopal v Evropskem parlamentu. "Mi si želimo močnejše Evrope, ki bo prispevala k temu, da bomo lahko v tem prečudovitem okolju živeli mirno, dostojno in pa tudi sproščeno," je zatrdil.

"S sestavo naše liste želimo sporočiti, da želimo resno povezati slovensko nacionalno in evropsko politiko, kar pomeni, da vse probleme, ki jih ima tako ali drugače Slovenija, prenašamo na evropski nivo in tudi evropske priložnosti nazaj na Slovenijo," je izpostavil Tonin. Dodal je, da si bo NSi na volitvah prizadevala za dva evropska poslanca, kampanja pa se bo odvijala na terenu in blizu ljudem.

Matej Tonin in Ljudmila Novak
Novice NSi za izbor evropskega komisarja s soglasjem petih evroposlancev #video

Pri tem je ponovno izpostavil, da v NSi nasprotujejo izvedbi referendumov na dan evropskih volitev, in dodal, da so o tej temi danes spregovorili tudi z vodstvom Državne volilne komisije (DVK). Po njegovih navedbah so v DVK poudarili, da hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ne pomeni bistveno nižjih stroškov. Izvedba vsega hkrati pa bi bila zelo tehnično zapleten zalogaj tudi za DVK in za vse volilne odbore, je prepričan.

Deveterica kandidatk in kandidatov

Na predlagani listi NSi je devet kandidatk in kandidatov, in sicer Matej Tonin, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan Svete Trojice v Slovenskih Goricah David Klobasa, občinska svetnica na Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, poslanka Vida Čadonič Špelič, poslanec Jernej Vrtovec in evropska poslanka Ljudmila Novak.

Državna volilna komisija bo o veljavnosti vložene liste kandidatov odločala na eni od prihodnjih sej. Rok za vlaganje list kandidatov se sicer izteče 10. maja.

Robert Golob
Novice Rezar: Zahteva NSi po zaslišanju Goloba v 30 dneh brezpredmetna
NSi
Novice Odbor DZ: Predlog NSi ni primeren
Matej Tonin NSi
Novice NSi na programski konferenci o obrambi, zelenem prehodu, kmetijstvu in migracijah
Aleksander Reberšek
Novice NSi za razpravo o podražitvi daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini
Ne spreglejte