Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
11.53

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

NSi Tomaž Vesel Ljudmila Novak Janez Cigler Kralj

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 11.53

2 tedna, 1 dan

NSi za izbor evropskega komisarja s soglasjem petih evroposlancev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Poslanska skupina NSi je v DZ vložila predlog zakona, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju najmanj petih slovenskih evropskih poslancev, je danes sporočil vodja skupine Janez Cigler Kralj. Po besedah evroposlanke iz vrsti NSi, Ljudmile Novak, bi kandidat s tem med drugim pridobil kredibilnost.

"Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji trenutno ni dober, slovenska politika pa pri tem vsakič znova pade na zrelostnem izpitu," je na tiskovni konferenci dejal podpredsednik NSi. "Kažejo se vedno znova neka politična preigravanja, dogovori v ozadju, boj za politični prestiž," je ocenil.

Med drugim je opozoril na "nezadovoljstvo koalicijskih partnerjev", potem ko je Svoboda minuli teden na festivalu stranke za kandidata predlagala Tomaža Vesela. Njeni koalicijski partnerici SD in Levica sta po lastnih navedbah za to izvedeli iz medijev. V odzivu sta sporočili, da gre težko za skupnega kandidata koalicije. Kot je dejal Cigler Kralj, se NSi ob vložitvi predloga zakona sicer ne opredeljuje glede kandidata Svobode.

Tomaž Vesel
Novice V SD in Levici ob kandidaturi Vesela za evropskega komisarja previdni

"Slovenija je majhna država, za majhno državo članico EU je ključno, da so vsi predstavniki Slovenije na evropski ravni med seboj povezani in na drugi strani, da imajo tudi visoko podporo in stik z ljudmi, s svojimi volivci," je poudaril Cigler Kralj in pojasnil, da je NSi zato v predlogu predvidela, da bi vlada kandidata predlagala na način, da bi morala pri tem dobiti soglasje večine oz. najmanj petih slovenskih evroposlancev, saj so ti izvoljeni neposredno.

Po njegovih besedah Slovenija ne bi bila prva v EU s takim postopkom, saj podobnega že prakticirajo v Litvi. Na vprašanje, zakaj so se za predlog zakona na to temo odločili sedaj, je Cigler Kralj dejal, da se jim zdi zdaj najaktualnejše in da lahko zajamejo najširši del strokovne ter siceršnje javnosti.

Novakova: Ne gre za opredeljevanje do kandidata Svobode

Predlog je podprla evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). Po njeni oceni bi se kandidatu na ta način povečala kredibilnost, saj so evroposlanci izvoljeni neposredno. Pri tem je izpostavila, da so identičen predlog v NSi podali že pred leti.

Dodala je, da so evropski komisarji načeloma zastopniki celotne EU in niso vezani samo na svojo državo, ter izrazila upanje, da se bo zaradi predloga v DZ vnela razprava o postopku izbire oz. o tem, kaj pomeni, če nekoga predlaga zgolj ena stranka oziroma če ima ta podporo tako koalicije kot poslancev Evropskega parlamenta.

Tudi ona je poudarila, da pri tem ne gre za opredeljevanje do kandidata Svobode, ampak za razpravo o načinu njegove izbire.

Tomaž Vesel
Novice Kaj čaka Tomaža Vesela?
NSi
Novice Odbor DZ: Predlog NSi ni primeren
Aleksander Reberšek
Novice NSi za razpravo o podražitvi daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini
Ne spreglejte