Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
11.54

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Evropska komisija Levica Socialni demokrati Tomaž Vesel

Natisni članek

Torek, 9. 4. 2024, 11.54

3 mesece, 2 tedna

Kaj čaka Tomaža Vesela?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Tomaž Vesel | Tomaž Vesel je v soboto dejal, da odzivov drugih strank koalicije ni iskal, saj predvideva, da je kandidat koalicijskih partneric.  | Foto Bojan Puhek

Tomaž Vesel je v soboto dejal, da odzivov drugih strank koalicije ni iskal, saj predvideva, da je kandidat koalicijskih partneric.

Foto: Bojan Puhek

V političnih krogih še vedno odmeva najava Svobode, da je njihov kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel. Koalicijski SD in Levica sta to izvedeli iz medijev, v SD zato ocenjujejo, da je težko skupni kandidat koalicije, v Levici pa se bodo o tem najprej pogovorili za koalicijsko mizo. Preverili smo, kaj o formalnem postopku imenovanja komisarja pravi zakon.

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob je na sobotnem festivalu Svobode predstavil strankinega kandidata za evropskega komisarja, nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Vesel pa je v soboto dejal, da odzivov drugih strank koalicije ni iskal, saj predvideva, da je kandidat koalicijskih partneric. Kandidata za evropskega komisarja namreč potrjuje vlada, v kateri ima Svoboda glede na število resorjev v svoji kvoti večino.

SD: Predstavitev Vesela za evropskega komisarja prezgodnja

"Težko je kandidat koalicije, če koalicija to izve iz medijev," so sporočili iz SD. Ker ima Svoboda v vladi večino, njihov predlog spoštujejo, odločitve o tem pa bodo sprejeli, "ko bo za to dozorel čas". Pomembno je, da Evropska komisija odseva demokratično voljo ljudi, izraženo na volitvah v Evropski parlament, menijo. "Zato je smiselno z odločitvami počakati na 9. junij," so dodali.

Tudi kandidat za predsednika SD, ki bo svoje novo vodstvo izbirala na sobotnem kongresu, Tadej Beočanin meni, da gre pri imenovanju komisarja počakati evropske volitve. "Po meni znanih informacijah ne gre za predlog koalicije ampak za predlog Gibanja Svoboda," je zapisal.

Kot so se v nedeljskem gostovanju v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija strinjali vsi trije kandidati za predsednika SD, poleg Beočanina torej Jani Prednik in Milan Brglez, je bila predstavitev Vesela za evropskega komisarja prezgodnja. Brglez je sporočil, da je Vesel kandidat Gibanja Svoboda. "SD bo, ko bom predsednik, kot enakopravna partnerica koalicije, predlagala za komisarko svojo kandidatko. Ostale stvari se bomo dogovarjali skupaj, v koaliciji," je zapisal.

Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar priznala pritisk na medije: Moža sem prosila, naj se sestane s Tomažem Veselom #video

Kaj pravi Asta Vrečko?

Da so ime komisarja izvedeli iz medijev, je dejala tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko. "Seveda ima Gibanje Svoboda nekako prednost kot stranka, ki ima večino v vladi," je dejala. Bodo pa v Levici več komentirali, "ko se bomo usedli za skupno mizo na ravni koalicije in spregovorili tudi o komisarju". Pogovor o tem pa pričakuje v kratkem.

"Gospod Vesel je po našem mnenju odličen kandidat za evropskega komisarja, ki bo na evropskem parketu zastopal predvsem interese Slovenije ter njenih državljank in državljanov. To je tudi razlog, da ga predlagamo za mesto evropskega komisarja," pa so bili glede pomislekov koalicijskih partneric danes skopi v Svobodi.

Tonin: Ključna je kredibilnost kandidata

Kot je v izjavi za medije po sobotni programski konferenci NSi dejal njen predsednik Matej Tonin, se mu zdi ključno, da ima komisar čim več kredibilnosti, ki mu jo daje tudi rezultat na evropskih volitvah. "To bi bilo tudi jasno sporočilo našim volivcem in državljanom, da bo njihov glas soodločal ne zgolj o evropskih poslancih, ampak tudi o tem, kdo bo lahko prihodnji komisar," je dejal.

Podobno meni tudi Vladimir Prebilič, nosilec liste Vesne - zelene stranke, ki je včeraj predstavila kandidatno listo in program. "V Sloveniji imamo en tak simpatičen pregovor, da ni dobro kuriti žara, ko je zajec še v grmovju," je dejal. Pogovor o komisarju je po njegovem mnenju smiselno opraviti po tem, ko bo znano, kakšna je razporeditev znotraj Evropskega parlamenta in katere slovenske stranke bodo vstopile v evropski parlament.

Tomaž Vesel, Računsko sodišče
Novice Kandidat Svobode za evropskega komisarja je Tomaž Vesel

Kakšen je postopek imenovanja komisarja?
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sicer v oddaji Marcel na TV Slovenija dejala: "Preden bo Tomaž Vesel postal evropski komisar, je treba storiti še kar nekaj korakov, med drugim to, da ga izvoli državni zbor (DZ), to se od leta 2015 dogaja, da pač DZ potrdi ali pa ne potrdi kandidata, ki ga predlaga vlada." 

Da kandidata za evropskega komisarja potrjuje državni zbor, je na omrežju X zapisal tudi evropski poslanec iz v rst SD Milan Brglez.

Zakon glasovanja DZ ne predvideva

Zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije določa, da vlada predlaga kandidata ali kandidatko za člana Evropske komisije in predlog posreduje državnemu zboru. Vlada o predlogu odloči na redni seji.

Kandidat se nato predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za evropske zadeve, ki o kandidatu glasuje in o njem poda mnenje z obrazložitvijo ter ga nemudoma pošlje vladi, vendar vlada tega mnenja ni dolžna upoštevati. Aktualni komisar Janez Lenarčič, ki ga je predlagala vlada Marjana Šarca, je dobil podporo odbora, a so proti glasovali člani iz vrst SD in Levice.

Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU vlada o predlogu obvesti državni zbor. Predlog vlade mora biti obrazložen.

Bratuškova pogorela na zaslišanju

Pred dokončnim imenovanjem morajo sicer kandidati za evropske komisarje prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta. Da pri tem ne gre zgolj za fromalnost, kaže tudi primer Alenke Bratušek, ki leta 2014 ni dobila podpore pristojnega odbora za imenovanje na položaj evropske komisarke.

Ne spreglejte