Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2017,
13.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

Ljudmila Novak Janez Janša Janez Janša Frans Timmermans arbitraža

Petek, 8. 12. 2017, 13.01

6 let, 4 mesece

Erjavec: Slovenija pripravlja tožbo proti Hrvaški #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Lilijana Kozlovič | Foto STA

Foto: STA

Koalicijskih vrh je danes pri premierju Miru Cerarju razpravljal o aktivnostih v zvezi uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji med Sloveniji in Hrvaško. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po sestanku poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne odločbe izjemno pomembno, da vsi akterji delujejo enotno in usklajeno.

Kozlovičeva je na novinarski konferenci spomnila, da je bil v parlamentu končan zakonodajni postopek za štiri implementacijske zakone, kar pomeni, da je vlada na zakonodajni ravni pripravila vse potrebno za uveljavitev arbitražne razsodbe, in sicer v tistem delu, ki ga lahko opravi sama brez Hrvaške.

Napovedala je, da bodo pristojna ministrstva do božiča pripravila tudi štiri potrebne podzakonske akte, ki se nanašajo na evidentiranje državne meje in tudi na področje ribištva. Hkrati potekajo redna medresorska in operativna usklajevanja, v pripravi pa je tudi sveženj zakonodaje, ki jo bo treba prilagoditi po evidentiranju državne meje, je pojasnila.

Video: Planet TV

Kozlovičeva je tudi napovedala, da bodo predstavniki vlade prihodnji teden obiskali prebivalce in ribiče ob državni meji, ki jim bodo razložili, kako naj uresničujejo pravice, določene v zakonodaji.

Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da se na zunanjem ministrstvu intenzivno pripravljajo na tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, vendar ni želel govoriti o podrobnostih. Kot je pojasnil, v skladu z napotilom vlade izvajajo določene aktivnosti.

Ni še znano, kdaj pride na obisk Timmermans

Frans Timmermans | Foto: Reuters Foto: Reuters Generalna sekretarka je še dejala, da ves čas poteka komunikacija z Evropsko komisijo in drugimi evropskimi institucijami, ni pa še znano, kdaj bo Slovenijo in Hrvaško obiskal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Tega je predsednik komisije Jean-Claude Juncker konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Prav tako poteka komunikacija s Hrvaško na različnih ravneh, je povedala Kozlovičeva in dodala, da je predsednik vlade jasno povedal, da se lahko s hrvaško stranjo uradno pogovarjamo samo o implementaciji arbitražne odločbe. "Do uradnega srečanja (s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, op. a.) bo prišlo, ko bo vprašanje na obeh straneh razčiščeno," je pojasnila.

Kozlovičeva je še poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne razsodbe izjemno pomembno, da smo vsi enotni, usklajeni in odgovorni ter da si prizadevamo za uresničitev svojih nacionalnih interesov.

Pogovori s Hrvaško morajo potekati

Ljudmila Novak | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Na novinarsko vprašanje o srečanju prvaka SDS Janeza Janše s hrvaškim premierjem Plenkovićem v Zagrebu je Kozlovičeva odgovorila, da je dialog pomemben, je pa treba pri tem zasledovati nacionalne interese. "Da torej vemo, kaj je nacionalni interes države, tako da to pričakujemo od vseh akterjev v naši državi," je poudarila.

Janšev obisk je na novinarski konferenci, sicer namenjeni uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol, na kratko komentirala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot je dejala, je bila na obisk v Zagreb, ki je bil obisk ustanove Konrada Adenauerja, povabljena tudi sama, vendar se ga ni mogla udeležiti. HDZ spada v okvir Evropske ljudske stranke, "zato pač razumem, da so o tej temi potekali tudi pogovori" med Janšo in Plenkovićem, je dejala.

Sama je prepričana, da pogovori s Hrvaško glede uresničitve odločbe arbitražnega sodišča morajo potekati. "Tam, kjer je meja nesporno določena, to je na morju, naj se začne odločba uresničevati, v posameznih konkretnih primerih pri meji na kopnem, kjer gre za to, ali bo šla meja po nekem dvorišču ali kje drugje, pa se je pametno in tudi nujno pogovarjati," je dejala.

Ne spreglejte