Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
11.26

Osveženo pred

4 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

zakon Damijan Zrim Nataša Sukič Martin Premk nacizem fašizem

Četrtek, 11. 7. 2024, 11.26

4 dni, 23 ur

Koalicija vložila novelo zakona o varstvu javnega reda in miru za prepoved poveličevanja nacizma in fašizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61
Protesti proti migrantom v Ljubljani | Protesti proti migrantom 7. junija letos | Foto STA

Protesti proti migrantom 7. junija letos

Foto: STA

Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so danes v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma. V Levici pa se zavzemajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

Z novelo predlagajo, da se zakon o varstvu javnega reda in miru dopolni s členom, ki bo prepovedoval poveličevanje nacizma in fašizma kot nasilnih ideologij. To bo glede na predlog novele obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo od tisoč do 2.500 evrov.

Prvi zakon te vrste v Sloveniji?

"Vemo, da so junija v Ljubljani paradirali neonacisti, strašili, grozili ljudem, pa tudi po Evropi pripadniki in somišljeniki nasilnih ideologij grozijo, strašijo, celo napadajo svoje politične konkurente," je izpostavil Martin Premk (Svoboda).

Hitler muzej predmeti
Novice "Kdorkoli lahko postavi kip Adolfa Hitlerja, pa se proti njemu v Sloveniji ne more ukrepati"

V Sloveniji, je dodal, doslej ni bilo zakonov, ki bi poveličevanje nacizma in fašizma izrecno prepovedovali, imajo pa to urejeno v večini demokratičnih držav. Cilj je zagotoviti varnejšo in bolj strpno družbo, ohraniti vrednote demokracije ter v kali zatreti vsakršno širjenje nasilnih ideologij oziroma zločinskih ideologij, kot sta to nacizem in fašizem, je izpostavil.

"V Evropi se fašizem nevarno krepi"

"V Sloveniji in po Evropi določeni politiki kar odkrito simpatizirajo s sovraštvom in ga spodbujajo. Zadnje študije kažejo tudi, da se mladi nagibajo k tej ideologiji, in tukaj moramo potegniti črto," je izpostavil Damijan Zrim (SD). Smiselno je, da se predlog novele sprejme čim prej, je poudaril.

"Vemo, da so junija v Ljubljani paradirali neonacisti, strašili, grozili ljudem, pa tudi po Evropi pripadniki in somišljeniki nasilnih ideologij grozijo, strašijo, celo napadajo svoje politične konkurente," pravi poslanec Gibanja Svobode Martin Premk. | Foto: STA/Katja Kodba "Vemo, da so junija v Ljubljani paradirali neonacisti, strašili, grozili ljudem, pa tudi po Evropi pripadniki in somišljeniki nasilnih ideologij grozijo, strašijo, celo napadajo svoje politične konkurente," pravi poslanec Gibanja Svobode Martin Premk. Foto: STA/Katja Kodba

Predlog novele pozdravljajo tudi v Levici. "Treba se je zavedati, da se v Evropi fašizem nevarno krepi, postaja vse predrznejši in tovrstnim predrznim simptomom oziroma manifestacijam, ki se zgoščujejo, smo v zadnjem času vse pogosteje priča," je poudarila Nataša Sukič. Izpostavila je paradiranje neofašistov skozi središče Ljubljane, nedavni napad na knjigarno Mariborka in napad na udeležence parade ponosa, grožnje migrantom in podobno.

"Ne smemo postati družba, ki živi v senci kljukastih križev"

Do fašizma je treba ohranjati ničelno toleranco, je poudarila Sukičeva. "Ne smemo postati družba, ki živi v senci kljukastih križev, smrtnih glav, se pravi simbolov tistih, ki so v imenu nemškega nadčloveka dobesedno hoteli eliminirati tako imenovane manjvredne rase in manjvredne posameznike ranljivih družbenih skupin, Jude, Rome, Slovane, homoseksualce, psihiatrične bolnike in podobno." V Levici upajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

skrajna desnica
Novice Strah pred izbruhom neofašizma in vzponom skrajne desnice v Evropi

Predlog novele so pripravili v sodelovanju z ministrstvoma za notranje zadeve in pravosodje, ob čemer z zadnjim še tečejo pogovori, ali bi bilo treba spremeniti tudi 297. člen kazenskega zakonika, s katerim bi se v hujših primerih spodbujanje oziroma poveličevanje nacizma in fašizma lahko obravnavalo kot kaznivo dejanje.

Euro 2024 Kylian Mbappe
Mnenja Branko Soban: Mbappé proti Le Penovi
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva obsodila antisemitske izjave članic podmladka Bratov Italije
Trst
Novice Pošasten načrt proti Slovencem
France Prešeren
Mnenja Majda Širca: Prešeren in dan spomina na žrtve v fojbah
Rim, noč, večer
Novice Po fašističnem pozdravu v Rimu kazensko ovadili pet ljudi
Ne spreglejte