Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Matjaž Han Karl Erjavec Simona Kustec Lipicer koalicija NLB

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 13.17

6 let, 5 mesecev

Koalicija proti prodaji manjšega deleža NLB in plačilu kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Koalicija je govorila o tem, kako ukrepati glede spremembe zavez Evropski komisiji po propadu prodaje NLB. Za koalicijo sta trenutno nesprejemljivi tako možnosti prodaje manjšega deleža znanemu kupcu kot plačilo kazni v zameno za prodajo bank na Balkanu, zato se zavzema za tretjo pot.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju koalicije poudarila, da je prodaja NLB pod takšnimi pogoji in v takih okoliščinah, kot so trenutno, za SMC absolutno nesprejemljiva. To stališče bodo po njenih navedbah zagovarjali tudi v pogajanjih z Evropsko komisijo.

Zavedajo se sicer zaveze, ki jo je prejšnja vlada dala komisiji, da je lahko sanirala finančno stanje države oziroma bančni sistem, je povedala Kustec Lipicerjeva. hkrati je spomnila, da so danes okoliščine drugačne in ob sklenitvi zavez niso upoštevali sedanjega stanja, zlasti tveganja prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.

Treba je najti mediacijsko, tretjo rešitev, s katero bosta lahko zadovoljni tako Evropska komisija kot Slovenija, meni Kustec Lipicerjeva. Zagotovila pa je, da vlada in SMC nikoli ne bosta pristali na rešitev, ki bi dodatno obremenila davkoplačevalce.

Na vprašanje, ali ne bi bila prodaja dobra zato, da se prepreči "lomastenje" po NLB in da davkoplačevalcem ne bi bilo več treba vlagati vanjo, je odgovorila z besedami, da se je to že zgodilo z začetkom izvajanja novih standardov korporativnega upravljanja, ko "politika neposredno ne posega v delovanje NLB".

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman v pogajanjih z Evropsko komisijo išče alternativo uresničitvi zavez glede prodaje NLB. Ena od možnosti na nedavnem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager je bila prodaja manjšega deleža banke znanemu kupcu do konca leta ob ustreznih kompenzacijskih ukrepov. Vlada se bo sicer z vsebino pogovorov ministrice v Bruslju in alternativnih možnostih predvidoma uradno seznanila v četrtek. | Foto: Ana Kovač Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman v pogajanjih z Evropsko komisijo išče alternativo uresničitvi zavez glede prodaje NLB. Ena od možnosti na nedavnem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager je bila prodaja manjšega deleža banke znanemu kupcu do konca leta ob ustreznih kompenzacijskih ukrepov. Vlada se bo sicer z vsebino pogovorov ministrice v Bruslju in alternativnih možnostih predvidoma uradno seznanila v četrtek. Foto: Ana Kovač Erjavec: Davkoplačevalci bi dvakrat izgubili

V DeSUS po besedah predsednika Karla Erjavca nasprotujejo prodaji NLB, ker je sistemska banka in ker smo jo dokapitalizirali z davkoplačevalskim denarjem. Slednji bi po njegovem mnenju dvakrat izgubili, torej prvič ob dokapitalizaciji in drugič, če bi banko prodali za neprimerno ceno. Spomnil je, da ceno znižuje tudi težava prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Po njegovem prepričanju se je NLB pobrala in dobro posluje, Evropska komisija pa ni enako obravnavala vseh članic v takem primeru. Prav tako v DeSUS nasprotujejo možnosti, da bi banka državi raje plačala kazen, je povedal Erjavec. Dodal je pričakovanje, da se bodo pogovori s komisijo nadaljevali in bodo slednjo prepričali, da NLB ni treba prodati.

"Neumno prodati banko, ki dobro dela"

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je spomnil, da so bili časi, ko smo sklenili zavezo za prodajo NLB, absolutno drugačni kot danes in je ta trenutek "neumnost prodati banko, ki dobro dela". Se je pa treba po njegovem mnenju z Evropsko komisijo dogovoriti za protiukrepe oz. za dogovor, ali banka ostane v državni lasti ali pa prodajo za nedoločen čas odložimo ter prodajamo, ko bo primerna cena in bodo davkoplačevalci najmanj oškodovani.

Možne ukrepe za spremembo prodajnih zavez za NLB še usklajujejo

Vlada se bo sicer z vsebino pogovorov ministrice v Bruslju in alternativnih možnostih predvidoma uradno seznanila v četrtek.

Medtem so s finančnega ministrstva sporočili, da predstavniki ministrstva na delovni ravni s strokovnjaki pristojnih služb Evropske komisije še usklajujejo možne ukrepe za spremembo prodajnih zavez za NLB, o katerih sta ministrica in evropska komisarka za konkurenco med drugim govorili na zadnjem sestanku. Naslednji sestanek ministrice in komisarke bo predvidoma ta petek.

Ne spreglejte