Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2019,
20.23

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Natisni članek

smrt otrok zdravnik zdravniška napaka

Torek, 26. 11. 2019, 20.23

6 mesecev

"Klavdijo bi lahko rešili, če bi jo zdravniki ustrezno obravnavali" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Tudi štiri leta po smrti hčerke Sašo Kavaš iz Rakičana v občini Murska Sobota ni dočakal pravice. Prepričan je, da je bila njegova takrat petletna hči Klavdija žrtev malomarnega zdravljenja prirojene srčne napake. V ponedeljek, ko bi Klavdija praznovala deseti rojstni dan, je na ministrstvo za zdravje naslovil odprto pismo, v katerem se sprašuje, kdo je kriv, da mora namesto darila kupiti ikebano, in zakaj se v preiskavi nič ne premakne.

Potem ko so njegovo petletno hčerko operirali v Ljubljani, so jo v Izrael poslali na domnevno rutinski poseg, preiskave pa so pokazale, da je stanje veliko bolj resno, kot so menili ljubljanski zdravniki, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu. "Nekdo želi vse skupaj pomesti pod preprogo," je prepričan dekličin oče Sašo Kavaš, ki napoveduje, da bo resnici prišel do dna.

"Bila je zelo bolna, ampak tudi zelo nepopustljiva"

Petletna Klavdija Hozjan-Kavaš, ki se je rodila s prirojeno srčno napako, je umrla 30. julija 2015 po tem, ko so jo iz Ljubljane v Izrael napotili na rutinski poseg. Preiskave so pokazale, da je stanje veliko bolj resno. "Bila je zelo bolna, ampak je bila tudi zelo nepopustljiva in vztrajna. Vedno je bila nasmejana," pripoveduje dekličin oče.

"Bila je zelo bolna, ampak je bila tudi zelo nepopustljiva in vztrajna. Vedno je bila nasmejana," se male Klavdije spominja njen oče Sašo Kavaš. | Foto: Planet TV "Bila je zelo bolna, ampak je bila tudi zelo nepopustljiva in vztrajna. Vedno je bila nasmejana," se male Klavdije spominja njen oče Sašo Kavaš. Foto: Planet TV

Štiri leta po dekličini smrti je bolečina ob njeni izgubi še kako zelo prisotna, poudarja Sašo Kavaš: "Ko sediš ob otroku, ti zdravniki povedo, da se pojdi poslovit od njega, ker ne bo več dolgo med nami. Tako sem skoraj do zadnjega diha sedel ob njeni postelji, jo držal za roko in ji prigovarjal."

Želi si, da bi tisti, ki so krivi za izgubo hčerke, sprejeli odgovornost

Do danes zaradi dekličine smrti ni odgovarjal še nihče. Oče je prepričan, da bi lahko takrat petletno Klavdijo rešili, če bi bila ustrezno obravnavana v ljubljanskem kliničnem centru. "Do tiste usodne operacije v Tel Avivu po moji laični presoji, ker sem bil vedno prisoten, niso delali tako podrobnih pregledov, kot bi jih morali."

Oče si želi, da bi tisti, ki so po njegovem prepričanju krivi za izgubo njegove hčerke, sprejeli odgovornost. | Foto: Planet TV Oče si želi, da bi tisti, ki so po njegovem prepričanju krivi za izgubo njegove hčerke, sprejeli odgovornost. Foto: Planet TV

Hčerke, ki ga je doma pričakala po napornem dnevu v službi, danes ni več med nami. Nazaj je ne more dobiti, najmanj, kar si želi, pa je, da bi tisti, ki so po njegovem prepričanju krivi za njeno izgubo, ki ga bo spremljala vse življenje, sprejeli odgovornost, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte