Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
15.44

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

Natisni članek

divje živali gozd živali Kočevje Kočevsko

Petek, 8. 3. 2024, 15.44

1 mesec, 2 tedna

Kdo vse se skriva v pragozdovih na Kočevskem? To je posnela kamera.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85
jelen | Kamera na Kočevskem je ujela tudi jelena. (Fotografija je simbolična.) | Foto Shutterstock

Kamera na Kočevskem je ujela tudi jelena. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Shutterstock

Na svojih družbenih straneh je profil Kočevsko delil nov posnetek, ki prikazuje, kaj vse počnejo živali v zimskem obdobju. Na stacionarno kamero so v novem posnetku med drugim ujeli risa, divjo mačko, lisico, jelena, srnjad, zajca in celo jazbeca.

Živali, ki prebivajo v slovenskih gozdovih, si lahko pogledate na videoposnetku, ki ga je delila stran Kočevsko:

"Kjer divje stvari so doma. V divjih, a skrivnostnih gozdovih Kočevskega, ima vsako bitje svojo zgodbo! Spoznajte radovednega risa, brezskrbno lisico, veličastnega jelena in poskakujočega zajca - naravne like, ki nikoli ne nehajo navdihovati čudenja!" so zapisali na strani Kočevsko, kjer s stacionarnimi kamerami redno snemajo skrivnostno dogajanje v njihovih gozdovih.

Nekatere od divjih živali so se, kot je razvidno s posnetka, prišle odžejati v bližnjo stoječo vodo, spet druge pa so se, nevedoč, da jih snema kamera, sprehodile po gozdnem terenu. Ris, ki ga je ujela kamera, je kamero tudi ovohaval.

V najglobljih kotičkih Kočevskega gozda pa so poleg divjih živali skriti tudi ostanki pragozdov, kjer lahko obiskovalci začutijo življenje v prvinski obliki, je zapisano na spletni strani Kočevsko.

Strokovnjaki na mednarodni konferenci o upravljanju z velikimi zvermi

Življenjski prostor prostoživečih živalskih vrst, kot so velike zveri, ni omejen z mejami držav, zato ohranjanje in upravljanje z njihovimi populacijami zahteva okrepljeno mednarodno sodelovanje, je eden od poudarkov konference o upravljanju velikih zveri, ki poteka v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu za gozdove, na tridnevni konferenci, ki se zaključuje danes na Brdu pri Kranju, predstavniki 13 držav izmenjujejo izkušnje in rešitve, ki jih na področju upravljanja z velikimi zvermi izvajajo v svojih državah, dogodek pa daje priložnost strokovnjakom, da vzpostavijo tesno sodelovanje na tem področju, poroča STA.

Po besedah predsednika delovne skupine za velike zveri, parkljarje in družbo Alpske konvencije iz zavoda za gozdove Roka Černeta je konferenca osredotočena na izmenjavo izkušenj in razkrivanje razlik v upravljavskih praksah na regionalni in nacionalni ravni. Vzpostavljeno sodelovanje bo po njegovi oceni prispevalo k boljšemu razumevanju in ohranjanju ter upravljanju velikih zveri in z njimi povezanih družbenih izzivov na evropski ravni.

Za ohranjanje volka, rjavega medveda in evrazijskega risa velja v EU enaka pravna podlaga, medtem ko se politične prakse pri samem upravljanju ohranjanja med državami razlikujejo. Razlike pa so tudi glede stanja populacij velikih zveri, metodah spremljanja, prostorskih značilnostih njihovih habitatov in stopnji interakcije s človekom ter posledičnih konfliktov, so navedli v zavodu za gozdove.

Preberite še:

Medved
Novice V kočevskem gozdu kamere posnele zanimivo dogajanje #video
Ris
Novice V okolici Snežnika v objektiv ujeli tega lepotca #video
ris, žival
Trendi Kamere na Kočevskem ujele nenavadno dogajanje #video
lisica, žival, divja žival
Trendi Kamere v osrčju gozda ujele mojstrovino divjih živali #video
hrček, žival
Trendi Drobcena bitja, ki so videti kot mehke kepice

 

Ne spreglejte