Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
23.20

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

Natisni članek

SDS Tina Gaber Rok Snežič

Četrtek, 30. 11. 2023, 23.20

4 mesece, 3 tedne

V Tarči o domnevno obvodnem financiranju SDS razkrite tudi povezave s Tino Gaber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00
Rok Snežič | Foto STA

Foto: STA

V včerajšnji Tarči na TV Slovenija so podrobno pregledali ugotovitve preiskovalne komisije, ki ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS prek medijev v lasti stranke oz. medijev, ki so z njo povezani. Kot je v vmesnem poročilu sporočila komisija, je policiji in tožilstvu naznanila kriminalno združbo, ki naj bi jo vodil razvpiti "davčni optimizator" in lobist Rok Snežič. Ta je za Tarčo pojasnil svojo plat zgodbe, prst pa je uperil tudi v Tino Gaber, partnerko premierja Roberta Goloba, ki naj bi bila povezana z združbo, ki naj bi denar služila na nezakonit način s piramidno shemo po več državah.

Očitki o obvodnem financiranju prek medijev SDS

DZ je v torek omenjeno vmesno poročilo preiskovalne komisije potrdil s 55 glasovi za in 15 proti. Vmesno poročilo ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS prek medijev, ki so v lasti stranke oz. so z njo povezani. V SDS očitke zavračajo.

Komisija DZ je v parlamentarno preiskavo vključila podjetja NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite. Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije komisija v vmesnem poročilu sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi danes največje opozicijske stranke in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS.

SDS
Novice "Vsak, ki je vstopal v posle z državo, je moral nekaj 'vrniti' SDS"

V takem modelu financiranja sodelujejo funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Poslovanje po ugotovitvah komisije poteka predvsem v gotovini.

Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. Hkrati je po navedbah v poročilu utemeljen sum, da je moral vsak, ki je vstopal v te posle z državo, za pridobljeni posel nekaj "vrniti" stranki.

Tajni posnetek Dijane Đuđić in torbe z denarjem

Poslanci so se ob tem seznanili tudi s tajnim delom poročila in, kot so razkrili v Tarči, med drugim tudi s tajnim posnetkom, kako državljanka Bosne in Hercegovine Dijana Đuđić, slovenski javnosti znana zaradi skoraj pol milijona evrov posojila stranki SDS, dviguje ogromne količine gotovine. Posnetek, ki javnosti ni dostopen, naj bi glede na navedbe iz Tarče nastal leta 2018 na ljubljanski enoti Deželne banke. Zajetne šope denarja, ki jih je prejela od uslužbenke banke, prestavi v svojo torbico, uslužbenki za okencem izroči še darilce, majhno pozornost, in odide.

V zadnjem tednu so v javnost prišla domnevna sporočila med Rokom Snežičem, Janezom Janšo in "kraljem banan" Izetom Rastoderjem, ko naj bi se dogovarjali o prodaji Planet TV, Siola in tudi POP TV "pravim" kupcem.  | Foto: Matic Prevc/STA V zadnjem tednu so v javnost prišla domnevna sporočila med Rokom Snežičem, Janezom Janšo in "kraljem banan" Izetom Rastoderjem, ko naj bi se dogovarjali o prodaji Planet TV, Siola in tudi POP TV "pravim" kupcem. Foto: Matic Prevc/STA Kot je tudi v Tarči izpostavila zdaj že bivša predsednica preiskovalne komisije in od včeraj nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, gre za "delovanje združbe organiziranega kriminala". Po mnenju komisije pa je v ozadju predvsem Rok Snežič – tudi prijatelj Janeza Janše –, ki "naj ne bi bil zgolj mastermind, temveč ključna vodilna figura opisanih poslovno-finančnih mahinacij".

Snežič tovrstne očitke zanika in žogico vrača preiskovalni komisiji ter Šetinc Paškovi osebno, ker da ni imela nobene pravne osnove, da je preiskovala njega kot fizično osebo. Pojasnil je, da je vložil tudi kazensko ovadbo proti njej.

Uroš Urbanija
Novice Urbanija na Planet TV? Ne gre za presenečenje.

"Snežičevi fantje"

Pomoči domnevnega Snežičevega omrežja pa niso iskali samo v SDS in v z njo povezanih medijih, temveč tudi fantje, znani iz razvpite zgodbe milijonske nabave hitrih testov za covid v času Janševe vlade. Med drugim gre za Klemena Nicolettija in Luko Laha, zadnji je nekdanji član podmladka SDS, ki sta ustvarila t. i. piramidno shemo po več državah – od Slovenije, Velike Britanije in celo do Nigerije. Šlo je za trženje nepremičnin pod imenom BeReal, so poročali v Tarči.

Podjetju naj bi pomagal Snežič, v zgodbo pa naj bi bila vpletena tudi Tina Gaber, aktualna partnerka predsednika vlade Roberta Goloba. S sumi kaznivih dejanj te združbe so se v okviru glasovanja o vmesnem poročilu preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, seznanili tudi poslanci.

Čeprav ta zgodba ni bila predmet preiskave komisije, so poslanci izglasovali, da mora komisija vse informacije o domnevni kriminalni družbi, vključno z informacijami o vlogi Roka Snežiča in Tine Gaber, predati policiji in tožilstvu ter obenem naznaniti sume kaznivih dejanj organiziranja denarnih verig in davčne zatajitve.

O tem, kako naj bi v podjetju BeReal opeharili vlagatelje, smo na Siol.net pisali že leta 2018, članek si lahko preberete na spodnji povezavi:

Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

"Boljšega, kot je Snežič, za odpiranje firm v tujini ni"

Snežiča je o njegovi vlogi v piramidni shemi že 27. januarja 2022, torej v prejšnjem sklicu državnega zbora, na seji parlamentarne komisije o financiranju SDS spraševal takratni poslanec Jani Möderndorfer. Davčni svetovalec je takrat pojasnjeval, da se podjetja BeReal ne spomni, Nicolettija pa da pozna zelo bežno, zgolj zato, ker oba živita v Mariboru.

Snežič je v Tarči dejal, da Nicolettija pozna bežno, spoznala pa sta se prek Tine Gaber, ki je bila Nicolettijevo dekle. | Foto: STA/Katja Kodba Snežič je v Tarči dejal, da Nicolettija pozna bežno, spoznala pa sta se prek Tine Gaber, ki je bila Nicolettijevo dekle. Foto: STA/Katja Kodba

V Tarči se je Snežiču spomin nekoliko zbistril: "Gospoda Nicolettija poznam bežno, predstavila mi ga je celo njegova takratna punca, moja prijateljica Tina Gaber, ki je trenutno prva dama Slovenije. Tako da jaz mislim, da bi to lahko njo vprašali. Ona je bila malo bolj povezana s temi posli in verjetno ve malo več kot jaz."

Da je Nicolettija s Snežičem povezala prav Tina Gaber, je na tajnem zaslišanju leta 2021 povedal tudi Nicoletti, so razkrili v Tarči. A to zaslišanje javnosti ni bilo znano, poslanci pa so se z njim seznanili med torkovo predstavitvijo vmesnega poročila preiskovalne komisije, ki jo je takrat vodila še Mojca Šetinc Pašek.

V Tarči so objavili kratek izsek iz zaslišanja:

Möderndorfer: "Kdo vam je priporočil Roka Snežiča?"
Nicoletti: "Moja bivša."
Möderndorfer: "Kdo?"
Nicoletti: "Tina Gaber, ki mi je rekla, da boljšega, kot je Snežič, za odpiranje firm v tujini ni."

Obljubljali so 45-odstotni letni donos

In za kaj je pravzaprav šlo? V Tarči so poročali, da je leta 2017 državljanka Bosne in Hercegovine Jelena Sladojević, ena od operativk v domnevni Snežičevi mreži – po tem, ko se je nanje za pomoč obrnil Nicoletti –, pojavila kot ustanoviteljica dveh podjetij BeReal v Londonu in ljubljanske podružnice. Prokurist v Ljubljani je bil Nicoletti, ki pa je na tajnem zaslišanju povedal, da je bila v podjetju BeReal zaposlena tudi Tina Gaber. Ta je nastopala v kar nekaj promocijskih posnetkih te piramidne sheme.

Rok Snežič
Novice Snežič vložil ovadbo proti Mojci Šetinc Pašek

V BeRealu so nato ljudem prodajali naložbene pakete za od 500 evrov do 28 tisoč evrov. Obljubljali so kar 45-odstotni letni donos na vložena sredstva, kar naj bi dosegli tako, da bi dolgoročno najeli stanovanja po evropskih in svetovnih prestolnicah, ki naj bi jih nato oddajali kratkoročno.

"Si želim, da me pokliče policija, da jim povem, da piramid, razen tistih v Egiptu, ne poznam, da v življenju nisem bil soočen z nobenimi piramidami, razen v Egiptu, in da mene piramidne sheme, verižne kompenzacije ne zanimajo. Z veseljem bom povedal, naj se obrnejo na gospo Tino Gaber ali pa mogoče na gospoda Nicoletija, če bosta znala povedati kaj več," je zadevo v Tarči komentiral Rok Snežič.

V Bosni leta 2019 ustanovili podjetje

Nicoletti je nato po poročanju Tarče leta 2019 v Bosni res ustanovil podjetje Pe-Ni Group, ki naj bi se ukvarjalo s posredovanjem delovne sile. Sedež Nicolettijevega podjetja je na naslovu v Banjaluki, kjer ima svoje podjetje tudi Dijana Đuđić.

"Jaz v Bosni delam, sem samo davčni svetovalec. Ljudi, ki želijo odpreti podjetja, napotim na svoje odvetnike. V poslovanje podjetij, ki se odprejo v Bosni, se jaz ne vtikam," je o tem dejal Snežič.

Se spomni, da sta Nicoletti in Gabrova odprla podjetje v Bosni? "Vem, da sta se o tem pogovarjala z mano, ampak koliko podjetij sta odprla in kje, pa ne vem," je v Tarči dejal Snežič.

Rok Snežič
Novice Rok Snežič je bil oproščen
Ne spreglejte