Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
20.34

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Žan Mahnič Mojca Šetinc Pašek Janez Janša Janez Janša SDS

Torek, 28. 11. 2023, 20.34

5 mesecev

"Vsak, ki je vstopal v posle z državo, je moral nekaj 'vrniti' SDS"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
SDS | Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. | Foto STA

Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo oziroma so bili financirani iz javnih sredstev.

Foto: STA

DZ je na današnji seji s 55 glasovi za in 15 proti sprejel vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. DZ se je sicer danes seznanil tudi s tajnim delom poročila. Vmesno poročilo ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke. V SDS očitke zavračajo.

Mojca Šetinc Pašek
Novice Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Svobode

DZ se je na začetku današnje seje seznanil s tajnim delom poročila, zaradi česar je bil ta del seje za javnost zaprt.

Komisija DZ je v parlamentarno preiskavo vključila podjetja NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite. Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije komisija v vmesnem poročilu sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi danes največje opozicijske stranke in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS, je v predstavitvi vmesnega poročila pred DZ v petek izpostavila zdaj že nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

V takem modelu financiranja sodelujejo funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Poslovanje pa po ugotovitvah komisije poteka predvsem v gotovini.

"Vsak, ki je vstopal v te posle z državo, je moral za pridobljeni posel nekaj 'vrniti' stranki"

Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. Hkrati je po navedbah v poročilu utemeljen sum, da je moral vsak, ki je vstopal v te posle z državo, za pridobljeni posel nekaj "vrniti" stranki.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Pirc Musarjeva odgovarja Grimsu: Takšna zloraba je zavržno dejanje

Ob tem je Šetinc Paškova izpostavila pet primerov financiranja SDS. Vse opisano govori o tem, da je SDS za 14 milijonov evrov za financiranje svojega ključnega političnega projekta podredila interese lastne države interesom sosednje Madžarske, je dejala v predstavitvi. Komisija bo ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom, pozvala pa je tudi k spremembam zakonodaje.

Vmesno poročilo so podprli tudi v poslanski skupini NSi, Aleksander Reberšek je v njenem imenu dejal, da "če bi narod vedel, kaj se je dogajalo danes na zaprti seji, sem prepričan, da bi bila podpora določenim strankam drugačna."

Mahnič: To so natolcevanja

Poslanec SDS Žan Mahnič je ugotovitve komisije označil za natolcevanja, ki "nimajo nobene veze s SDS". Komisiji očita tudi, da preiskuje zasebne osebe, kar je zloraba namena in same preiskovalne komisije. Dodal je, da so se različne preiskovalne komisije že ukvarjale s tem, a v vseh teh letih niso dokazale nič oprijemljivega.

SDS je vložil tudi dopolnilo, s katerim predlaga širitev odrejene parlamentarne preiskave, in sicer bi preiskovalna komisija preiskovala tudi domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda pred lanskimi parlamentarnimi volitvami. A ker so v SDS dopolnilo vložili nepravilno, DZ o njem ne bo razpravljal niti glasoval.

Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Anže Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS #video

Delo preiskovalne komisije bo kot predsednica nadaljevala poslanka Svobode Tamara Vonta, saj je Gibanje Svoboda Šetinc Paškovo medtem izključilo iz stranke. Posledično so predlagali tudi njeno zamenjavo na čelu preiskovalne komisije, ki jo je v petek potrdil DZ.

Ne spreglejte