Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
18.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

7

Natisni članek

znani Slovenci Pika Božič

Sreda, 27. 9. 2017, 18.54

6 let, 6 mesecev

Kdo so znani Slovenci, ki so imeli težave z zalezovalci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

7

Zalezovalci običajno želijo doseči, da bi jih zalezovana oseba vzljubila, a njihova dejanja dosežejo ravno nasproten učinek. "Zalezovalci so največkrat zavrnjeni partnerji, nekdanji možje, ljubimci. Maščevanje je pogosto združeno tudi z nasiljem," pravi psiholog Peter Umek.

V studiu oddaje Dan. pa so gostili Katjo Fašink, nekoč TV-voditeljico in zmagovalko Slovenske popevke 2010, danes pa specialistko za korporativno komuniciranje, ki zaradi neumornega zalezovalca trpi že več let.

Video: Planet TV


Začne se s pogostimi klici, nespodobnimi sporočili, vabili k razmerju. Zavrnjena oseba izgubi ves občutek za razsodnost. Sledijo grožnje; tudi s smrtjo. Zalezovalec vdre v vaš osebni prostor, vstopi na vaš vrt, pozvoni na vratih in vam neprestano diha za vrat.

Slovenci, ki so imeli težave z zasledovalci

Tudi nekateri znani Slovenci in Slovenke so bili žrtve zalezovalcev. Pred časom je v javnosti odmeval primer Maria Galuniča z nacionalne televizije.

Z obsedeno oboževalko se je spopadal kar deset let. Ženska mu je vztrajno sledila, mu pošiljala svoje fotografije, kradla pošto iz nabiralnika, zalezovalka je z njim hotela imeti otroka. Zaradi nje se je moral kar dvakrat preseliti.

Kar pet let je zalezovalec grenil življenje manekenki Luciji Gubenšek. Nadlegoval jo je s telefonskimi sporočili in klici ter živel v prepričanju, da bosta nekoč skupaj.

Nekatere grožnje pa so naravnost srhljive. Pevka Pika Božič je od zalezovalca prejela resno sporočilo, da jo bo razkosal.

No, najhuje je, ko zalezovalci postanejo pogumni. Televizijski voditeljici Miši Molk je zalezovalec potrkal na domača vrata. Ko je odprla, je nasilno vstopil, jo zgrabil za lase in vlekel po predsobi. K sreči ni zaprla vrat in je njeno vpitje slišal sosed, ki je poklical policijo. Po incidentu so se njegovi napadi še nekajkrat ponovili, nato pa nenadoma prenehali.

Največkrat med njimi nekdanji možje, ljubimci …

Kakšen je profil zalezovalcev, ki na primer neki osebi nenehno pošiljajo sporočila, jo kličejo? Psiholog Peter Umek meni, da so med njimi največkrat zavrnjeni partnerji, nekdanji možje, ljubimci.

"Velikokrat gre za maščevanje, ki je pogosto združeno tudi z nasiljem. Imamo tudi zavrnjene ljubimce ali pa zalezovalce, ki mislijo, da so v zvezi z osebo, pa niso in po svoje izražajo svojo naklonjenost, zaljubljenost, to je prava obsesija, ne morejo odnehati," pravi Umek.

In kaj lahko naredi žrtev? "Žrtev je v teh primerih precej nemočna. Če gre za klice, ne sme dvigovati telefona, priporočljivo je spremeniti številko. Lahko tudi najame odvetnika ali svetovalca, da s pismom obvesti najprej zalezovalca, potem pa njegovo službo, kaj se dogaja, pa partnerja ali družino. To v nekaterih primerih pomaga, ne pa vedno," še dodaja Umek.

Video: vlomil k Sandri Bullock, da bi ji izpovedal ljubezen

S podobnimi zgodbami se spopadajo tudi številni tuji zvezdniki. Oboževalci in paparaci jih spremljajo na vsakem koraku. Cena slave je zelo visoka.

Pravi šok je na primer doživela oskarjevka Sandra Bullock, ko so jo sredi noči prebudili nenavadni zvoki. "Sandra Bullock tukaj. Nekdo je vdrl v mojo hišo, skrivam se v omari," je takrat igralka sporočila s klicem na policijo. Vlomilca so kmalu aretirali, pri njem pa našli pismo, v katerem je Sandri izpovedal svojo ljubezen.

Nepričakovano budnico je v nekem hotelu dobil tudi teniški as Andy Murray. Čistilka, ki mu je sledila po evropski turneji, je kljub znaku "ne motite" vstopila v njegovo sobo, sedla k njemu na posteljo in ga začela božati po roki.

Za enega od najbolj odmevnih primerov velja incident iz leta 1981. Oboževalec je želel pozornost igralke Jodie Foster pritegniti s številnimi pismi. Ker to ni učinkovalo, je uresničil svojo napoved in streljal na predsednika ZDA. Ronald Reagan je atentat na srečo preživel, napadalec pa je pristal v psihiatrični bolnišnici.

Tragično pa se je končala obsesija z Johnom Lennonom. Takrat 25-letni Mark Chapman, njegov velik oboževalec, ga je štirikrat ustrelil v hrbet.
Ne spreglejte