Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
8.04

Osveženo pred

1 ura, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,02
Karavanke zastoj zastoj Agencija za varnost prometa gneča na cesti promet promet

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 8.04

1 ura, 18 minut

Na primorski avtocesti zastoji, pot se podaljša za slabo uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,02
Zastoj | Na vrhuncu poletne sezone se daljšajo kolone na slovenskih cestah.  | Foto Promet.si/Facebook

Na vrhuncu poletne sezone se daljšajo kolone na slovenskih cestah. 

Foto: Promet.si/Facebook

V delu Nemčije, med drugim na Bavarskem, se začenjajo šolske počitnice in zato je pred nami eden izmed prometno najbolj obremenjenih koncev tedna v letošnji poletni sezoni. Zastoji na slovenskih cestah nastajajo že od zgodnjega jutra. Gneča je na posameznih odsekih na primorski avtocesti med Razdrtim in Ljubljano, pot se podaljša za okoli 50 minut. Kolona vozil se vije tudi pred predorom Karavanke, poroča prometnoinformacijski center.

Na slovenskih cestah je pestro že od zgodnjih jutranjih ur, visoka gostota prometa pa se pričakuje vse do ponedeljka. Zastoji nastajajo na primorski avtocesti v smeri proti Kopru in v obratni smeri proti Ljubljani, kjer se pot podaljša za 50 minut.

Gneča nastaja na štajerski avtocesti med Dramljami in Slovenskimi Konjicami poti Mariboru ter pred Šentiljem proti Avstriji. 

Pred predorom Karavanke iz Slovenije proti Avstriji je nastal šestkilometrski zastoj, zato za pot proti Jesenicam in Kranjski Gori raje izberite izvoz Jesenice vzhod. Tudi na avstrijski strani je nastal petkilometrski zastoj. 

Zastoji so tudi na cestah Sečovlje-Izola v obe smeri, Dragonja-Šmarje-Koper prav tako v obe smeri in na cesti Lesce-Bled. 

Preden se odpravite na pot, preverite, kakšne so razmere na slovenskih cestah:

Vroče bo, ne pozabite na hidracijo

Zaradi visokih temperatur bo Agencija za varnost prometa (AVP) vsem voznikom, ki so se odpravili na pot, na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih med 11. in 18. uro delila letake o varni vožnji v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Glede na vroče dni, ki jih pričakujemo, pa bodo študenti delili tudi vodo, so sporočili z AVP. 

V izobraževalnih letakih bodo slovenske in tuje voznike opozarjali na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in ustrezno hidracijo.

Vozite pametno

Med poletjem je na avtocestah več prometa in posledično je lahko tudi več okvar vozil, pa so izpostavili na Darsu. Voznike zato opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste lahko smrtno nevarno in da je dovoljeno le v nujnih primerih. Veliko hudih nesreč je namreč ravno na tem delu avtoceste, so sporočili.

Zavarovalnica Triglav, Vozim se
Novice Bila sem divji šofer, priznam
Ne spreglejte