Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
16.37

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

48

Natisni članek

kadrovanje politika vpliv policija delo Rudi Medved Franc Kangler

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 16.37

2 leti, 3 mesece

Kangler zavrnil očitke predsednika preiskovalne komsije: Gre za očitno laž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

48

Franc Kangler | Po navedbah Franca Kanglerja je Rudi Medved v izjavi po petkovi seji preiskovalne komisije "izrekel veliko neresnic".  | Foto Uroš Maučec

Po navedbah Franca Kanglerja je Rudi Medved v izjavi po petkovi seji preiskovalne komisije "izrekel veliko neresnic".

Foto: Uroš Maučec

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je danes zavrnil očitke predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda (LMŠ), ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije glede vpliva politike na kadrovanje. Medved pa poudarja, da ni stvar državnega sekretarja, da odreja delo preiskovalni komisiji.

Po navedbah Franca Kanglerja je Rudi Medved v izjavi po petkovi seji preiskovalne komisije "izrekel veliko neresnic". Poudaril je, da je neresnično, da naj bi potrdil navedbe o izrazitem političnem vpletanju v kadrovanje na policiji. "Gre za očitno laž, z ničimer in niti z eno izjavo tega nisem potrdil," je v današnji izjavi za medije poudaril Kangler.

Poročilo komisije je enostransko in neobjektivno 

Ocenjuje, da je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo dokazal, da v policiji velja in še vedno obstaja karierni sistem. "Ta karierni sistem je prisoten v vseh porah policije na lokalni in regionalni ravni kot tudi na Generalni policijski upravi," je dejal.

Policija, kot pravi Kangler, svoje delo opravlja profesionalno, strokovno, zakonito, hitro in učinkovito.

Komentiral je tudi vmesno poročilo komisije, ki je po njegovi oceni "enostransko, neobjektivno, brez enega dokaza, kjer trdijo, da naj bi bil vpliv politike na kadrovanje v policiji prevelik". Medvedu tudi očita, da se ne želi soočiti s poročilom o nadzoru nad Nacionalnim preiskovalnim uradom iz leta 2016 in leta 2021.

Medved meni, da so bili nadzori politično motivirani  

Na Kanglerjeve navedbe se je danes že odzval Medved. Kot je dejal v izjavi za medije, ni stvar državnega sekretarja, da odreja delo preiskovalne komisije. Prav tako ne more vedeti, katere dokumente bo komisija še pogledala.

Po njegovi oceni so bili omenjeni nadzori izrazito politično motivirani, ob tem pa se sprašuje, zakaj bi jim zdaj "državni sekretar s položaja moči politike vsiljeval nekaj, za kar vemo, da je bilo narejeno s politično motivacijo, in da so ti dokumenti, lahko domnevamo, pristranski".

Medved je izpostavil, da so bila v vsem tem času za komisijo najdragocenejša pričevanja ljudi. "Še nikoli ni bilo takega političnega poseganja v kadrovanje policije kot zdaj. To vam bodo potrdili mnogi, ki so že dolga leta zaposleni v slovenski policiji. Vladajoča politika si je preprosto podredila in prilastila sam sistem kadrovanja," je dejal.

Dejal je še, da komisija ni nikoli trdila, da pri kadrovskih zadevah ne potekajo varnostne preverbe. "Seveda potekajo, samo ne upoštevajo jih," je dejal. Dodal je, da je več kot polovica do zdaj zaslišanih prič potrdila domneve preiskovalne komisije, od političnega kadrovanja, grobega poseganja v organizacijski ustroj policije do vmešavanja v predkazenske postopke.

Nataša Sukič
Novice Ima Kangler pravico ugovarjati podtikanju Sukičeve o "zaplinjanju"? #video
Peter Jančič
Mnenja Moč Čeferinov: rešeni narkodilerji, na Tarči pa Kangler
Erika Žnidaršič
Novice Zahteva Baškoviču (SD) zaradi predvolilne Tarče proti Kanglerju
Ne spreglejte