SiolNET. Novice Slovenija
2,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kangler v zadevi lutkovno gledališče: tožilstvo umaknilo zahtevo za preiskavo

2,71

termometer

Franc Kangler
Foto: Marko Vanovšek

Specializirano državno tožilstvo je umaknilo zahtevo za preiskavo nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja v zadevi Lutkovno gledališče Maribor. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč iz spisa izločilo vse dokaze iz predkazenskega postopka, na podlagi katerih je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo.

Na tožilstvu so pojasnili še, da je tudi ljubljansko višje sodišče potrdilo sklep prvostopenjskega sodišča.

Tožilstvo je Kanglerju očitalo kaznivo dejanje goljufije pri gradnji novega lutkovnega gledališča v Minoritskem samostanu, češ da je kot mariborski župan izkoristil svoj vpliv in Mestni občini Maribor pridobil 7,4 milijona evrov protipravne koristi. Ovadba je bila podana zoper šest fizičnih oseb zaradi kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo Evropske skupnosti ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Aleš Hojs Novice Hojs: Ekstremna levica misli, da je oblast pri nas dedna. Pa ni.

Od države Kangler zahteva odškodnino

Kangler, zdaj državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, v preteklosti pa poslanec, državni svetnik in mariborski župan, od države sicer terja dobrih 634 tisoč evrov odškodnine zaradi sodnih postopkov zoper njega, ki so se zaključili z oprostilno sodbo oz. ustavitvijo postopka. Na sodišču je v začetku tega meseca ocenil, da je šlo za politični obračun z njim.

V odškodninskem zahtevku Kangler terja dobrih 200 tisoč evrov odškodnine za izgubljene plače, ker je po obsodbi v zadevi Ježovita leta 2014 izgubil položaj državnega svetnika in tudi ni mogel dobiti druge službe. Od države zahteva še 410 tisoč evrov odškodnine zaradi čustvenih bolečin, ki so mu jih povzročila leta sodnih postopkov. Kot je dejal v nagovoru pred sodiščem, je šlo v postopkih mariborskih kriminalistov in tožilcev zoper njega za "čisti politični obračun".

Odškodninskih zahtevek se nanaša na pet sodnih postopkov, ki so v preteklosti potekali zoper njega in so se v celoti zaključili z oprostitvijo ali ustavitvijo postopka, in sicer v zadevah Ježovita, kolektorja na mariborski tržnici, lutkovnega gledališča, podžupanje Astrid Bah ter v zadevi radarji. Kot je izpostavil Kangler, je zoper njega teklo 24 kazenskih zadev in ena pravdna, vse pa so na policiji oz. tožilstvu pripravili na podlagi hišnih preiskav iz leta 2011.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin