Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 10. 2021,
13.01

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

9

Natisni članek

Borut Pahor Rok Svetlič ustavni sodniki

Torek, 19. 10. 2021, 13.01

2 leti, 6 mesecev

Svetlič: Če bi na meji prišlo do prvega strela, bi to bilo slovo od sveta, ki ga poznamo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

9

"Moj cilj je prispevati k temu, da bo vsak človek, še posebej z dna družbe, brez ekonomske, politične ali kakršnekoli druge moči, lahko verjel, da ima v slovenskem pravu zaveznika," je na današnji predstavitvi v predsedniški palači dejal Rok Svetlič, ki ga je predsednik republike Borut Pahor predlagal za kandidata za sodnika ustavnega sodišča.

Svetlič je pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. "Gre za poskus zagovora prava, neko advokaturo prava. Vsi delimo veliko nezaupanja v pravni sistem in demokracijo. Zadržanost do prava je razumljiva, a pravo se je iz svojih napak v zadnjem stoletju zelo veliko naučilo. Minimum pravičnosti danes predstavljajo človekove pravice," je svoj odnos do prava pojasnil Svetlič. 

V nadaljevanju je komentiral očitke o izjavah glede streljanja migrantov in jih tako kot že pred tem v medijih zavrnil. "Teh, niti podobnih besed nisem nikoli niti izrekel niti jih nisem napisal v kateri od svojih izjav. Rekel sem, da vsaka država, tudi demokratična, ob nenadni eskalaciji razmer, ko državni organi niso več kos situaciji, tvega, da bo uporabila silo, vključno z orožjem. Takrat sem govoril o katastrofičnih scenarijih, nisem jih legitimiral, še manj pozival k nastopu katastrofičnega stanja. Nasprotno sem pozival k temu, da se vložijo vsi napori, da do tega stanja ne pride. Če bi na naši meji prišlo do prvega strela, sem trdno prepričan, da bi bilo to slovo od sveta, kakršnega poznamo," je dejal Svetlič. 

Rok Svetlič
Novice Pojasnilo Pahorju: Teh ali podobnih besed nisem nikoli izrekel!
Rok Svetlič
Novice Kandidat za ustavnega sodnika o očitanih izjavah glede streljanja migrantov: Trdil sem nasprotno
Janez Čebulj
Novice Čebulj o "streljanju migrantov": Tega ni bilo. To bi si zagotovo zapomnil.

Del opozicije Svetliča ne bo podprl

Pahor je predlog, v katerem za ustavnega sodnika predlaga Svetliča, predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval v petek. Tako se je odločil po tistem, ko je imel prejšnji teden posvetovanja z vodji poslanskih skupin o predlaganih kandidaturah na že četrti javni poziv. Njegovi prejšnji trije predlogi kandidatov namreč niso dobili zadostne podpore v DZ.

Predsednik je namreč ocenil, da bi Svetlič lahko dobil zadostno podporo v DZ. Koga bi večina rada videla na mestu ustavnega sodnika, sicer iz izjav po srečanju predstavnikov poslanskih skupin s Pahorjem ni bilo jasno. So pa nato v ponedeljek v delu opozicije javno napovedali, da Svetliča ne bodo podprli. Poslanec SD Dejan Židan je dejal, da je predlog "ena velika žalost, prav bi bilo, da bi predsednik republike njegovo kandidaturo umaknil".

Kot je Svetlič povedal v enem izmed odgovorov na novinarsko vprašanje, bo danes popoldne vsem poslancem DZ poslal pismo, za katerega upa, da bo spremenilo pogled na njihovo odločitev glede glasovanja. 

Kandidat ustavni sodnik
Novice Kandidati za ustavnega sodnika: del opozicije v dvomih, koalicija molči #foto
Rok Svetlič
Novice Pahor se je odločil, to je kandidat za ustavnega sodnika

 

 

 

Ne spreglejte