SiolNET. Novice Slovenija
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidat za ustavnega sodnika in kandidatka za viceguvernerko nista dobila dovolj glasov

0,73

termometer

Anže Erbežnik
Foto: STA

Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik v državnem zboru ni dobil dovolj glasov za izvolitev. Prejel jih je 44, za izvolitev pa bi jih potreboval najmanj 46, proti je glasovalo 35 poslancev. Prav tako podpore z istim rezultatom ni dobila kandidatka za viceguvernerko Arjana Brezigar Masten.

Že drugič zapored tako kandidat za ustavnega sodnika v DZ ni dobil podpore. Sredi junija je namreč kandidat Andraž Teršek v DZ dobil nezadostnih 42 glasov. Predsednik držav Borut Pahor bo moral tako predlagati novega kandidata. Novi ustavni sodnik bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija.

Na komisiji so ga podprli

Podporo Erbežniku so danes v predstavitvi stališč poslanskih skupin odrekle opozicijske LMŠ, Levica in SAB, druge poslanske skupine pa se niso izrekle. Kandidat je sicer na parlamentarni mandatno-volilni komisiji prejel zadostno podporo, piše STA.

Na današnjem tajnem glasovanju so razdelili in oddali 82 glasovnic. Neveljavne so bile tri, veljavnih je bilo 79 glasovnic.

"Kot posameznik se proti čemu takšnemu zelo težko obraniš"

Erbežnik je po tajnem glasovanju dejal, da je v postopku kandidature"doživel nekaj osebne diskreditacije. Dejal, da mu je žal, da postopki za imenovanje funkcionarjev v Sloveniji postajajo takšni. "Kot posameznik se proti čemu takemu zelo težko obraniš," je še dodal. "V Sloveniji so žal neke zakostenele strukture, bodisi v pravosodju bodisi v gospodarstvu ali kjer koli drugje, ki ne dopuščajo, da bi prišel nekdo, ki razmišlja, ki je relativno neobremenjen, ki prihaja od zunaj," je povedal. Sicer državi in prihodnjim kandidatom za mesto ustavnega sodnika želi vse dobro. "Če se bo sploh še kdo prijavil," je dodal, piše STA.

Arjana Brezigar Masten Foto: STA

Padla tudi kandidatka za viceguvernerko

Prav tako podpore med poslanci na tajnem glasovanju ni dobila kandidatka za imenovanje za članico sveta Banke Slovenije oziroma viceguvernerko Arjana Brezigar Masten. Tudi njo je podprlo 44 poslancev, proti jih je bilo 35, tri glasovnice so bile neveljavne.

Tudi v tem primeru bo moral Pahor ponoviti postopek iskanja.

Pahor je sicer že napovedal objavo novega javnega poziva za obe mesti. Poziv za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika bo objavil najpozneje v osmih dneh, piše STA.

Preberite še:

Andraž Teršek Novice Andraž Teršek ni dobil zadostne podpore #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin