Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2018,
6.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

12

Natisni članek

NIOSB otroška kardiologija Samo Fakin UKC Ljubljana

Torek, 11. 12. 2018, 6.16

5 let, 4 mesece

Fakin: Otroška srčna kirurgija ostaja v UKC Ljubljana, NIOSB bo ukinjen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

12

Minister za zdravje Samo Fakin je v današnji izjavi za medije pojasnil, da bo program otroške srčne kirurgije kot posebna organizacijska enota še naprej potekal znotraj UKC Ljubljana. Hkrati bo Fakin vladi predlagal ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki ga je z odobritvijo prejšnje vlade zasnovala nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Minister Samo Fakin je poudaril, da se je po dveh mesecih pogovorov in preučevanj vseh mogočih rešitev odločil, da bo program otroške srčne kirurgije v prihodnje še naprej potekal znotraj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Hkrati bo vladi predlagal ukinitev NIOSB, ki bo po njegovih besedah trajala nekaj mesecev.

"Sredstva za omenjeni inštitut se v skladu z zakonom vrnejo v proračun. V UKC so mi ob tem zagotovili, da je program optimalno organiziran ter da pridobivajo mlajše strokovnjake vseh kategorij in specializante," je pojasnil Fakin.

Igor Gregorič
Novice Igor Gregorič odstopil z mesta predsednika NIOSB #video

Program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana gre naprej

V program otroške srčne kirurgije je po besedah ministra za zdravje vključenih sto otrok, kar je kritično s stališča organiziranosti in ekonomičnosti programa: "Včeraj smo obiskali Hrvaško, kjer smo se s tamkajšnjima kliničnima centroma dogovorili, da preučimo možnosti za sodelovanje. Oni imajo 300 otrok, če prištejemo še sto otrok iz Slovenije in otroke iz BiH, lahko skupaj ustanovimo takšen center na regijski ravni."

Minister za zdravje Samo Fakin bo vladi predlagal ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. | Foto: STA , Minister za zdravje Samo Fakin bo vladi predlagal ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Foto: STA ,

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je poudaril, da bodo v UKC Ljubljana nadaljevali program otroške srčne kirurgije, ki bo organiziran kot samostojna enota znotraj zavoda. Kot je poudaril, so se odnosi med zaposlenimi, ki delujejo v okviru programa, v zadnjih mesecih izboljšali, program pa so tudi kadrovsko izpopolnili.

Dobnikar obžaluje ministrovo odločitev

V. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar osebno obžaluje odločitev ministra Fakina, da bo vladi predlagal ukinitev inštituta. Kot je dejal, namreč še vedno verjame v program otroške kardiologije in kardiokirurgije, ki sta ga pripravila predsednik in član sveta NIOSB, Igor Gregorič in Andrej Robida.

Dobnikar je pojasnil, da na današnjem sestanku vodstev NIOSB in UKC Ljubljana pri ministru Fakinu "ni bilo veliko govora o razlogih za ukinitev inštituta, ampak je minister predvsem poslušal navedbe UKC, ki zatrjuje, da skuša program ponovno postaviti na noge".

"Očitno ima minister razloge za to, da bo vladi predlagal ukinitev inštituta. Morda program njegovega delovanja in način, kot je predlagan v elaboratu, ki je bil narejen lani in dopolnjen letos, ni tisti, ki bi bil za obravnavo otrok s srčnimi boleznimi najboljši," je ugibal Dobnikar. Ni pa želel oceniti uspešnosti UKC pri ponovni vzpostavitvi programa.

"Gre namreč za strokovne zadeve, za katere nisem kompetenten, ker nisem zdravnik oziroma strokovnjak na področju otroške kardiologije in kardiokirurgije," je dodal Dobnikar in izrazil upanje, da bo UKC program vzpostavil tako, da bo za bolne otroke dobro poskrbljeno: "To je tudi prva in edina skrb, ki smo jo ves čas vsi imeli."

"Po vsebinski plati inštitut ni več potreben, do njegove formalne ukinitve pa bo treba izpeljati nekaj povsem tehničnih opravil," je dejal Dobnikar in še napovedal, da bo kot v. d. direktorja NIOSB pri tem tudi sodeloval.

"Verjamem, da smo postavili stabilen program, ki ga lahko nadgradimo v dobro delujoč program. Za zdaj še deluje z najetimi strokovnjaki iz sosednjih držav, a verjamemo, da se mu bodo pridružili tudi mlajši strokovnjaki. Tudi odnosi v programu so boljši in stabilni," je povedal Šabeder ter dodal, da so starše otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi danes povabili na obisk v UKC Ljubljana.

ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice NIOSB brez odobritve ZZZS za prevzem programa ljubljanskega UKC

Preučujejo tudi možnost sodelovanja z Zagrebom

Kot je pojasnila strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar, imajo danes v UKC povsem druge kadre kot v preteklosti, ko so v kliničnem centru pod eno streho že poskušali povezati kardiologijo, kardiokirurgijo in intenzivno enoto.

"Te enote sodelujejo v nujni harmoniji, ki je potrebna za delovanje takšnega centra. Dodatni dokaz tega dobrega sodelovanja so mladi zdravniki, ki se z veliko entuziazma vključujejo v program," je poudarila Buturović Ponikvarjeva in dodala, da vključevanja mladih zdravnikov niso imeli že nekaj let.

Sodelovanje s Prago je po besedah strokovne direktorice izjemno dobro in se bo nadaljevalo. Preučujejo tudi možnosti sodelovanja z Zagrebom, prav tako pa po njenem mnenju ne gre zanemariti tega, da lahko v Ljubljano interventni kardiolog ali drugi specialist iz Hrvaške pride v uri in pol.

UKC Ljubljana bo na področju otroške srčne kirurgije dobil še eno priložnost. | Foto: Klemen Korenjak UKC Ljubljana bo na področju otroške srčne kirurgije dobil še eno priložnost. Foto: Klemen Korenjak

Še naprej bodo odvisni od tujih strokovnjakov

Domačemu kirurgu, ki je s svojo vrnitvijo v program zagotovil 24-urno prisotnost kirurga v Ljubljani, se priključuje tudi mlajša zdravnica. V intenzivni enoti so v prejšnjih dneh dobili novo specialistko, ekipa intenzivne enote pa se po njenih navedbah tako izpopolnjuje.

Staršem zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega nadzora nad otroško kardiokirurgijo

Predstavnica staršev otrok s prirojeno srčno napako Petra Aleš je po današnjem srečanju s premierjem Marjanom Šarcem in ministrom Fakinom izrazila zadovoljstvo, da so od obeh sogovornikov dobili zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega strokovnega nadzora nad programom otroške kardiologije in kardiokirurgije v UKC Ljubljana.

Kot je Aleševa pojasnila v izjavi za medije, jim je minister Fakin tudi zagotovil, da se bodo takoj lotili priprave neodvisnega strokovnega nadzora ter da ga bodo izvedli po mednarodnih standardih in s pomočjo tuje institucije. "Z nadzorom si bomo lahko starši enkrat za vselej odgovorili na vprašanje, ali temu programu zaupamo," je dejala.

"Zaradi nasprotujočih si informacij, ki jih dobivamo o programu otroške kardiokirurgije, še vedno nismo pomirjeni," je opozorila Aleševa. Po njenih besedah se v ljubljanskem UKC "nedvomno trudijo, stremijo k izboljšavam, ampak tisto, kar nam je vedno manjkalo, je bil nadzor". Dodala je, da obžalujejo napovedano ukinitev NIOSB, "a gre za končano zgodbo in ni časa za zavlačevanje".

Kot je pojasnila strokovna direktorica UKC, slovenski kirurg, ki se je pred kratkim vrnil v ljubljansko bolnišnico, manjše operacije izvaja samostojno, medtem ko zahtevnejše posege izvaja pod nadzorom kirurgov iz češkega Motola. Fakin je medtem povedal, da bo program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana še naprej odvisen od tujih strokovnjakov. "Če si majhen, si težko samozadosten in se moraš povezovati."

Minister je napovedal tudi srečanje s predstavniki zdravniške zbornice glede uvedbe sistemskega nadzora nad programom: "Glede na to, da smo se odločili, da zadeve postavimo na novo, in glede na to, da stvari po moji oceni in zagotovilih UKC tečejo optimalno, se bo treba odločiti, koliko je urgentno, nujno in pomembno, da uvedemo nadzor za nazaj."

Novice Vrtoglavi zaslužki na inštitutu, otrok pa sploh še niso začeli zdraviti #video

Gregorič in Robida prejšnji teden odstopila

Težave programa otroške srčne kirurgije so v UKC Ljubljana prisotne že več kot desetletje, v zadnjih mesecih pa so dogajanje zaznamovali predvsem pomanjkanje kardiokirurgov in ostre besede med obema institucijama.

Zaradi preteklih izjav ministra Fakina, iz katerih je bilo mogoče razbrati, da bi UKC Ljubljana utegnil dobiti možnost popravnega izpita, sta v preteklih dneh odstopila predsednik sveta NIOSB Gregorič in član sveta Robida, odstopno izjavo pa že ima pripravljeno tudi v. d. direktorja inštituta Dobnikar.

dojenček
Novice Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, UKC uvedel strokovni nadzor #video

V UKC najprej predlagali, naj inštitut prevzame celoten program

Trenja med vodstvi NIOSB in kliničnega centra je bilo zaznati že ob ustanovitvi inštituta, ki naj bi prevzel program otroške srčne kirurgije, ko so se težavne razmere v UKC z odhodom vseh otroških srčnih kirurgov po desetletjih težav še bolj zaostrile.

V UKC so po prvih prihodih tujih zdravnikov, ki jih je v Ljubljano pripeljal NIOSB, opozarjali na nevzdržnost hkratnega delovanja obeh institucij in predlagali, naj inštitut v celoti prevzame program. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je oktobra zavrnil ponudbo NIOSB za prenos programa, češ da iz dokumentacije ni bilo razvidno, kako bi zagotavljali ustrezne prostore, opremo in kadre.

Sredi novembra je Šabeder zagotovil, da jim je znova uspelo vzpostaviti osnovno dejavnost. V Ljubljano se je vrnil eden od domačih kirurgov, v prihodnjem letu pa načrtujejo popolnitev kadrovske zasedbe in oblikovanje stalne ekipe. Robida, ki je sicer strokovnjak za varnost bolnikov in kakovost v zdravstvu, je opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih poleti opazili pri obravnavi otrok v UKC Ljubljana.

Ne spreglejte