SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igor Gregorič odstopil z mesta predsednika NIOSB #video

1,16

termometer

Z mesta predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) je nepreklicno odstopil kirurg Igor Gregorič, je potrdil v. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar. Povedal je še, da ima tudi sam že pripravljeno odstopno izjavo.

S svojo odstopno izjavo namerava Brane Dobnikar počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sestal z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Slednji se je na odstop Igorja Gregoriča namreč odzval s povabilom na sestanek, ki pa se ga Gregorič po Dobnikarjevih besedah ne bo udeležil. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

Ključni razlog za odločitev Gregoriča, ki je že pred tednom dni nepreklicno odstopil kot predsednik in tudi kot član sveta NIOSB, Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so odstopno izjavo prof. dr. Igorja D. Gregoriča, z mesta predsednika sveta NIOSB, prejeli 27. novembra 2018. Prof. dr. Gregorič je navedel: "V kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več."

Minister Fakin obžaluje odstop predsednika sveta zavoda NIOSB pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Minister za zdravje bo, kot je napovedal, odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC LJ in vodstvom NIOSB. Prof. dr. Gregorič je bil na sestanek povabljen, vendar je svojo udeležbo opravičil. Minister bo svojo odločitev najprej sporočil vladi, zatem pa bo obvestil tudi javnost, so še sporočili z ministrstva.

"Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je opozoril Dobnikar. Dodal je še, da je Gregorič v odgovoru na povabilo na sestanek ministra le spomnil, da je nepreklicno odstopil kot predsednik in kot član sveta NIOSB. Po odstopih Gregoriča in Robide v svetu ostajata še dva člana.

Igor Gregorič Novice Gregorič: Začetek delovanja inštituta za otroške srčne bolezni še ni znan #video

Kot je sicer minister Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov. Dokončno odločitev v zvezi z NIOSB naj bi Fakin sporočil okoli 15. decembra.

ZZZS. Kartica zavarovanja. Novice NIOSB brez odobritve ZZZS za prevzem programa ljubljanskega UKC

Na današnje dogajanje so se odzvali tudi v nekaterih zdravniških organizacijah. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je spomnila, da je večkrat predlagala izvedbo sistemskega nadzora, ki ga dopušča zakon o zdravstveni dejavnosti in ga lahko odredi le minister. "Tak nadzor bi pokazal, da je bilo pri ustanavljanju NIOSB ogromno nejasnosti in da je to tudi eden od razlogov, da se je ta zgodba za zdaj zaključila," je dejala.

Čebašek-Travnikova sicer nima razloga, da ne bi verjela zagotovilom vodstva kliničnega centra, da so za program otroške srčne kirurgije našli rešitve. "Prav tako nimam nobenih drugih informacij, ki bi govorile, da je tam kakšna kritična situacija," je še dejala. Strokovno vodstvo kliničnega centra si je po njenih besedah zelo prizadevalo dobiti ustrezne strokovnjake, zbornica pa je dobila predloge za vpis zdravnikov, ki so izpolnjevali vse kriterije.

Koordinacija zdravniških organizacij je bila z Gregoričem dogovorjena, da jim v torek pojasni svoje videnje. "Zdelo se nam je prav, da ga poslušamo. Danes pa smo iz medijev izvedeli, da je odstopil in da odstop pripravlja tudi direktor. Zdi se nam, da ta sestanek ne igra nobene vloge več," je medtem dejal predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin