SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIOSB brez odobritve ZZZS za prevzem programa ljubljanskega UKC

0,09

termometer

ZZZS. Kartica zavarovanja.
Foto: Matej Povše

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavrnil ponudbo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) za prenos programa za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako za leto 2018 iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so poročanje spletnih Financ za STA potrdili na ZZZS.

Kot so pojasnili, je razlog v pomanjkljivi dokumentaciji, iz katere ni razvidno, kako bi inštitut zagotavljal ustrezne prostore, opremo in kadre.

NIOSB po poročanju Financ trenutno poleg v. d. direktorja Braneta Dobnikarja zaposluje še štiri domače zdravnike kot odgovorne nosilce dejavnosti.

Konec avgusta je vlada inštitutu sicer zagotovila dodatna proračunska sredstva v višini dobrih 1,7 milijona evrov k 165.000 evrom zagonskih sredstev za delovanje inštituta. Kot je sredi julija pojasnil Dobnikar, pa naj bi prostore na podlagi sklepa vlade inštitutu odstopil UKC Ljubljana.

Samostojen inštitut za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami je konec minulega leta ustanovila vlada Mira Cerarja. Predvideno je bilo, da bo inštitut začel delovati do 1. maja 2018, a se je ta datum večkrat zamaknil, delovanje inštituta pa zaznamujejo številni zapleti in kritike. Med drugim je v UKC Ljubljana poleti umrl otrok s prirojeno srčno napako, ki so ga pred tem večkrat operirali tuji kirurgi. Ti so v Slovenijo prišli v organizaciji NIOSB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin