SiolNET. Novice Slovenija
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varuh pričakuje podrobno razpravo v DZ o problematiki otroške srčne kirurgije

0,02

termometer

Pediatrična klinika. Otrok. | V letnem poročilu je varuh opozoril na vrsto kršitev v postopkih ustanovitve in delovanja zdaj že ukinjenega NIOSB. | Foto: STA
V letnem poročilu je varuh opozoril na vrsto kršitev v postopkih ustanovitve in delovanja zdaj že ukinjenega NIOSB. Foto: STA

Varuh pričakuje podrobnejšo razpravo o problematiki otroške srčne kirurgije ob obravnavi letnega poročila v DZ in tudi v okviru parlamentarne preiskovalne komisije, ki ji je poslal vse zahtevane informacije na to temo. V letnem poročilu je varuh namreč opozoril na vrsto kršitev v postopkih ustanovitve in delovanja zdaj že ukinjenega NIOSB.

Varuh človekovih pravic je zaradi zapletov pri ustanovitvi in delovanju Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) ugotavljal, ali je bila odločitev o ustanovitvi NISOB sprejeta ob upoštevanju načela dobrega upravljanja in pravice otrok do najvišje dosegljive ravni zdravja, ki jo zagotavlja konvencija o otrokovih pravicah.

V presoji je varuh ugotovil vrsto nepravilnosti, med drugim to, da NIOSB v času izdaje dovoljenja ni izpolnjeval pogojev za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti. Ministrstvo za zdravje je z izdajo dovoljenja po oceni varuha ravnalo v nasprotju z načelom dobrega upravljanja in načelom otrokove koristi, opredeljene v konvenciji. Ta namreč določa, da morajo biti pri dejavnostih in odločitvah, ki se dotikajo zdravja posameznih otrok ali skupine otrok, otrokove koristi glavno vodilo.

Tomislav Klokočovnik Novice Glavni srčni kirurg v UKC Klokočovnik vendarle odhaja #video

Zato so pri varuhu vladi priporočili, naj pri nadaljnjih odločitvah o zdravstvenem varstvu otrok s prirojeno srčno napako sprejme odgovornost za zagotavljanje zdravstvenih storitev na način in po postopkih, ki bodo zagotovili najvišjo dosegljivo raven zdravja ob upoštevanju načela otrokove koristi.

Varuh: Dolžnost države je, da primerno usposobi dovolj številčno delovno silo

Kot so poudarili pri varuhu, so namreč otroci upravičeni do kakovostnih zdravstvenih storitev, tako na primarni kot na sekundarni in terciarni ravni. Pri tem je posebej pomembna dolžnost države, da primerno usposobi dovolj številčno delovno silo, ki lahko zagotavlja zdravstvene storitve za vse otroke, in da zagotovi mehanizme nadzora nad kakovostjo storitev, so še zapisali.

srce Novice V UKC Ljubljana o novem centru za otroke s prirojenimi srčnimi napakami

Vlada je sicer v četrtek sprejela odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda NIOSB. Ob vzpostavljenem programu v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ter razmeroma majhnem številu bolnikov po oceni vlade namreč ni smiselno, da bi enako dejavnost izvajal ločeni javni zdravstveni zavod.

Novice Fakin: Otroška srčna kirurgija ostaja v UKC Ljubljana, NIOSB bo ukinjen #video Novice Opozicijo skrbi otroška srčna kirurgija, koalicijo financiranje strank iz tujine #video Novice Fakin: Na področju otroške srčne kirurgije je treba izšolati domače strokovnjake #video Novice Mariborskim srčnim kirurgom uspel izjemno redek poseg na srcu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin