SiolNET. Novice Slovenija
1,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborskim srčnim kirurgom uspel izjemno redek poseg na srcu #video

1,77

termometer

Mariborski klinični center so še minuli teden oblegali kriminalisti, ki so zbirali dokaze v primeru afere žilnih opornic. Skoraj istočasno pa se je za zidovi te zdravstvene ustanove zgodil velik uspeh. Izjemno redek poseg na srcu je uspel srčnemu kirurgu Robertu Lipovcu in njegovi ekipi. Operacija srca je trajala sedem ur, 81-letni pacient, ki je dobil novo zaklopko, pa že uspešno okreva.

Specialist kardiologije Igor Balevski je prvič v Mariboru nekirurško vstavil aortno zaklopko, ne da bi v srce zarezal s skalpelom. "Ne odpiramo prsnega koša, saj se zaklopka vstavi v srce čez femoralno arterijo," pripoveduje Balevski. 

d Novice Izjemen dosežek UKC Ljubljana. Tega ni naredil še nihče na svetu. #video

Srčni kirurgi zaklopko vstavijo na delujočem srcu

Okrevanje po novem postopku je bistveno krajše od običajnega. Kirurgi so aortne zaklopke do zdaj vstavljali tako, da so ustavili srce in bolnika ohranjali pri življenju z zunajtelesno črpalko. "Pri tem posegu ni treba ustavljati srca. Zaklopko vstavimo na delujočem srcu," poudarja predstojnik oddelka za kardiologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Gorazd Košir

Nekirurški poseg je dražji od kirurškega, saj so zaklopke bistveno dražje. A zdravniki, ki so bili del kriminalistične preiskave, pri nabavah v UKC Maribor ne sodelujejo več. "Ta ekipa se je zamenjala že pred časom, ne na osnovi tega, ampak že pod prejšnjim vodstvom," pojasnjuje predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo Franjo Husam Naji.

Bolniki na nove zaklopke čakajo več kot leto dni

Po oceni stroke bi bilo pri nas vsako leto nujnih vsaj dvesto tovrstnih posegov. Država naj bi jih financirala le 85, a za to zaenkrat še ni dala zelene luči. "Ne glede na to bomo mi kupili omenjene zaklopke in seveda se bodo posegi nadaljevali takoj, ko bo to možno," obljublja strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin

Odobritev financiranja posegov bi bistveno skrajšala čakalne dobe. Bolniki na nove aortne zaklopke namreč trenutno čakajo več kot leto dni. "Če se ta bolezen ne razreši, bolniki v naslednjih dveh, treh ali petih letih umrejo," pojasnjuje Balevski. V Mariboru trenutno na operacijo srca čaka 270 bolnikov, zato tamkajšnji UKC nove nekirurške vstavitve načrtuje tudi brez financiranja države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin