SiolNET. Novice Slovenija
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V UKC Ljubljana o novem centru za otroke s prirojenimi srčnimi napakami

0,02

termometer

srce |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Potem ko je bil pretekli teden ukinjen Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki sicer nikoli ni dobro zaživel, bo svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana danes razpravljal o vzpostavitvi centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami.

Generalni direktor ljubljanskega UKC Aleš Šabeder je takoj po odločitvi ministra za zdravje Sama Fakina o ukinitvi NIOSB sporočil, da bo že na tokratni seji svetu zavoda predlagal ustanovitev nove samostojne organizacijske enote znotraj UKC za zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi.

Nova enota bo po Šabedrovih napovedih povezala otroško kardiologijo, kardiokirurgijo in intenzivno enoto. "Verjamem, da smo postavili stabilen program, ki ga lahko nadgradimo v dobro delujoč program. Zdaj deluje še z najetimi strokovnjaki iz sosednjih držav, a verjamemo, da se mu bodo pridružili tudi mlajši strokovnjaki," je dejal pred tednom dni.

Strokovna direktorica UKC zagotavlja, da imajo nove kadre

Ob tem je strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar pojasnila, da imajo zdaj povsem druge kadre kot v preteklosti, ko so že poskušali povezati kardiologijo, kardiokirurgijo in intenzivno enoto. Te enote po njenih besedah sodelujejo v nujni harmoniji, ki je potrebna za delovanje takega centra. "Dodatni dokaz tega dobrega sodelovanja so mladi zdravniki, ki se z veliko entuziazma vključujejo v program," je dodala.

Svet ljubljanskega UKC bo na seji tudi prisluhnil poročilu o izvajanju sanacije za obdobje maj-september 2018 ter poročilu o poslovanju ginekološke klinike, reševalne postaje in dispečerske službe. Seznanil se bo tudi s stroški storitev, ki presegajo načrt za obdobje januar-september 2018.

Miro Cerar in Milojka Kolar Celarc Novice Ukinitev NIOSB: "Nemoralna politična potegavščina" Cerarja in Kolar Celarčeve" #video Novice Fakin: Otroška srčna kirurgija ostaja v UKC Ljubljana, NIOSB bo ukinjen #video
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin