Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2022,
13.04

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Natisni članek

testiranje PCT hitri test

Ponedeljek, 21. 2. 2022, 13.04

2 leti, 2 meseca

Kako je s testiranjem in kdaj je test plačljiv?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46
HITRI TESTI | Če država, v katero posamezni potuje, za vstop zahteva PCT, ga posameznik lahko opravi samoplačniško. | Foto STA

Če država, v katero posamezni potuje, za vstop zahteva PCT, ga posameznik lahko opravi samoplačniško.

Foto: STA

Z današnjim dnem se opušča splošno brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, kot smo ga poznali do zdaj. Od danes bodo antigenski testi samoplačniški za osebe, ki potujejo v države, ki za vstop zahtevajo pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran). Od preteklega petka ni več napotitve v karanteno na domu.

Proračun bo kril hitre teste za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva, po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja pa tudi za vse prebivalce s simptomi ter tiste, ki so pozitivni na hitrih testih za samotestiranje.

Kot je pojasnil za STA, se bo oseba, ki bo pozitivna na samotestiranju, z dokazilom o pozitivnem rezultatu pri izvajalcu naročila na hitri antigenski test. Bolnike s simptomi covida-19 pa bo na testiranje s hitrim antigenskim testom ali PCR-testom naročil osebni zdravnik.

Brezplačno bo tudi testiranje za okužene z novim koronavirusom, ki bodo po sedmih dneh želeli predčasno prekiniti izolacijo. Tudi ti bolniki morajo predložiti dokazilo o pozitivnem rezultatu testiranja, pri čemer Vindišar priporoča, naj osebe, ki so v izolaciji, opravijo samotestiranje. Za potrditev okužbe pa v Sloveniji še vedno velja pozitiven izvid PCR-testa ali hitrega antigenskega testa.

V primeru pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG-testa) za samotestiranje se mora testirana oseba najpozneje v 24 urah po odvzemu brisa s testom HAG za samotestiranje udeležiti testiranja s testom HAG pri izvajalcu testiranj ali pa se mora umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri vseh simptomatskih posameznikih teste krije državni proračun v okviru petega protikoronskega svežnja. V primeru pozitivnega samotestiranja se nato opravi še HAGT, ki ga ravno tako krije proračun. Pozitivni na samotestiranju lahko HAGT opravijo ob zagotovilu pogoja za testiranje. Kot dokazilo veljata fotografija ali ploščica testa in osebni dokument, so zapisali na ministrstvu.

Čopova ulica
Novice Sproščanje ukrepov: to je od danes drugače

Kaj se zgodi, če posameznik sumi, da je okužen?

Če posameznik sumi na okužbo s koronavirusom, naj se obrne na svojega osebnega zdravnika, ki ga bo po potrebi napotil na testiranje, pravijo na ministrstvu za zdravje.

V tem trenutku še ni znano, ali bo SI DCP (slovensko digitalno covidno potrdilo) postal EU DCP in bo veljaven tudi za prehajanje mej, so zapisali na ministrstvu.

Kako je s prehajanjem mej?

Če država, v katero posameznik potuje, za vstop zahteva PCT, lahko posameznik test opravi samoplačniško.

Pogoje za prehajanje meja določa vsaka država sama, zato morajo osebe pred odhodom v tujino pri pristojnih organih preveriti, kakšni so pogoji za vstop.

Poglejmo primer: status prebolevnika posameznik dobi na osnovi HAGT za Slovenijo, za ostale države pa trenutno to ne velja. Rešitev je v pogoju T – praviloma PCR testiranje, ki pa je v tem primeru samoplačniško.

covid testiranje
Novice Novi podatki: toliko okužb so potrdili včeraj

Ukinjena pogoj PCT in brezplačno presejalno testiranje

Od danes se povsod opušča spremljanje pogoja PCT, razen v najbolj kritičnih dejavnostih, to je v bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva in zaporih.

Ukinja se tudi brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj v Sloveniji opravili 871 PCR-testov in 34.129 hitrih antigenskih testov ter pri tem potrdili 2.008 primerov okužbe z novim koronavirusom. To je 1.629 primerov manj kot pred tednom dni, ko so potrdili 3.637 okužb z novim koronavirusom.

Od 1. februarja vlada uvedla nov režim testiranja

Od 1. februarja 2022 velja nov protokol testiranja in dokazovanja okuženosti s koronavirusom. Obolelost se dokazuje že s pozitivnim hitrim testom (HAG-testom) pri izvajalcu testiranja. Pozitivna oseba pridobi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem HAG-testu oziroma SI-potrdilo o prebolevnosti, so zapisali na vladni spletni strani.

Kaj pa maske?

Nošenje mask ostaja obvezno v vseh zaprtih javnih prostorih, šolah in tam, kjer ni možno zagotavljati ustrezne razdalje. Tako so maske še vedno obvezne na kulturnih prireditvah, pri čemer je denimo v kinematografih dovoljena tudi prodaja hrane. Na kulturnih prireditvah je še vedno omejeno število obiskovalcev, kar pa ne velja za nočne klube. Tam je sicer še vedno predvidena uporaba mask, če ne bo vzpostavljene ustrezne varnostne razdalje.

Maske so še vedno obvezne tudi v javnem potniškem prometu, a tam ni več omejitve števila potnikov.

Janša in Orban
Novice Srečala sta se Janša in Orban #video
Ne spreglejte