Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2022,
6.19

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

19

Natisni članek

Slovenija Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 21. 2. 2022, 6.19

2 leti, 1 mesec

Sproščanje ukrepov: to je od danes drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

19

Čopova ulica | Danes se ukinja brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi.  | Foto Ana Kovač

Danes se ukinja brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Foto: Ana Kovač

Ob umirjanju epidemije covid-19 se je vlada odločila za precejšnje sproščanje omejitvenih ukrepov. Od danes razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno. V šolah je odpravljeno samotestiranje, obvezne pa ostajajo maske. Te so še naprej obvezne tudi pri gibanju v zaprtih javnih prostorih.

Z današnjim dnem so odpravljene vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) tako ne bo treba več dokazovati, sproščajo se omejitve delovnega časa gostinskih lokalov, odpirajo se nočni klubi, v storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve pri številu ljudi.

Še naprej pa bo treba upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje in zračenja prostorov. Uporaba zaščitnih mask je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, razen v lokalih za mizami. Na odprtih prostorih so maske priporočljive, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Nove številke: tudi v soboto občutno manj okužb kot teden prej

Hitro testiranje se ukinja

Od danes se ukinja brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Proračun bo kril zgolj še hitre teste za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva. V šolah se tako za učitelje kot učence z današnjim dnem odpravlja obvezno presejalno testiranje. Od danes je zbiranje ljudi dovoljeno brez omejitev števila prisotnih in brez pogoja PCT.

Še naprej morajo osebe s potrjeno okužbo v izolacijo, že od sobote pa posameznikom v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno. Jim pa pristojni priporočajo, da se sedem dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo, v obdobju 14 dni od stika pa naj se izogibajo nenujnim stikom z drugimi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je ob vladnem sprejetju sprostitve ukrepov za STA povedala le, da so glede na aktualne epidemiološke razmere skupaj z različnimi strokovnjaki pripravili predlog postopnega in varnega sproščanja ukrepov, ob tem pa dodala, da so "člani svetovalne skupine še naprej na voljo za svetovanje zdravstvenemu ministru".

Ne spreglejte