SiolNET. Novice Slovenija
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje in do kdaj lahko kune menjate v evre?

1,34

termometer

Hrvaške Kune | Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre po marcu 2023, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka. Več informacij o tem je na voljo na spletni strani euro.hr. | Foto: STA
Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre po marcu 2023, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka. Več informacij o tem je na voljo na spletni strani euro.hr. Foto: STA

Hrvaška se bo 1. januarja 2023 pridružila evrskemu območju in kot uradno valuto uvedla evro. S tem se bodo na Hrvaškem, po izteku 14-dnevnega dvojnega obtoka, zdaj veljavne hrvaške kune umaknile iz obtoka. V Sloveniji je kune, ki so oziroma bodo ostale v denarnicah, mogoče zamenjati v bankah in hranilnicah ter menjalnicah, ki imajo za to dovoljenje Banke Slovenije. Januarja in februarja prihodnje leto pa bo bankovce hrvaških kun v evre mogoče brez provizije zamenjati tudi na blagajni Banke Slovenije.

Evrskemu območju se bo 1. januarja 2023 kot 20. članica priključila Hrvaška. Med 1. in 14. januarjem bo na Hrvaškem obdobje dvojnega obtoka, ko bo mogoče plačevanje tako v kunah kot v evrih, po tem obdobju pa plačevanje v kunah ne bo več mogoče. Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za en evro. Podrobnejše informacije o uvedbi evra so na voljo na spletnih straneh hrvaške centralne banke.

meja Hrvaška Novice Uradno: Hrvaška s 1. januarjem del schengna #video

V Banki Slovenije bodo bankovce kun menjali brez provizije

V Banki Slovenije ob tem pojasnjujejo, da je preostale hrvaške kune mogoče zamenjati v evre v okviru rednega delovanja poslovnih bank oziroma hranilnic ter posameznih menjalcev. Od njihove poslovne odločitve pa je odvisno, ali bodo in pod kakšnimi pogoji možnost menjave omogočili tudi po 1. januarju 2023.

"V Banki Slovenije bomo, v skladu z ustaljeno prakso Evropske centralne banke, bankovce kun brez provizije menjali od 1. januarja do 28. februarja 2023, ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij. Menjava bo potekala na blagajni Banke Slovenije (lokacija in odpiralni čas sta na voljo na naši spletni strani). Vsota, ki jo bo lahko posameznik zamenjal na dan, je omejena na skupni znesek 8 tisoč hrvaških kun. Po izteku tega obdobja brezplačne menjave bankovcev hrvaške kune v Banki Sloveniji ne bomo več izvajali," so sporočili z Banke Slovenije.

Vsi, ki boste želeli hrvaške kune zamenjati v evre po marcu 2023, boste to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka. Več informacij o tem je na voljo na spletni strani euro.hr.

Hvar Novice Neverjetni prizori na otoku Hvar Učenci Novice Hrvaški učenci v enem dnevu razvili aplikacijo za preračunavanje kun v evre

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin