Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
8.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delo

Sreda, 8. 1. 2014, 8.31

6 let, 7 mesecev

Kako do službe v Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi slabih zaposlitvenih možnosti v Sloveniji se za tujino zanima vse več ljudi. Tisti, ki se ne želijo seliti daleč ali se sploh ne bi selili, rešitev vidijo v severni sosedi Avstriji.

Na spletu mrgoli forumov, prek katerih mnogi iščejo delo v Avstriji, zaposlitveni oglasi se najdejo na številnih spletnih straneh, a po navedbah zapisov na forumih vsem le ne gre verjeti. Najbolj verodostojen je EURES, evropski portal za zaposlitveno mobilnost, njegove zaposlitvene oglase pa objavlja tudi zavod za zaposlovanje.

Prve informacij o zaposlitvi v Avstriji je mogoče dobiti na skupinskih predstavitvah, ki jih svetovalci EURES samo v Mariboru pripravljajo od dva- do trikrat mesečno, enkrat na mesec tudi v Murski Soboti, je pojasnila tamkajšnja svetovalka Darja Kaupn Grauf. Veliko ljudi se na njih obrne tudi, ko že imajo v rokah pogodbo in pred podpisom prosijo še za zadnje nasvete.

Brez nemščine ne gre Zaradi evropske zakonodaje med Slovenijo in Avstrijo velja prost pretok delovne sile, kar pomeni, da posebnih zahtev za slovenske državljane v Avstriji ni. Tako se na prosto delovno mesto v Avstriji Slovenci prijavijo enako kot domačini, prijava pa mora biti v skladu z zahtevami delodajalca.

Prvi in najpomembnejši pogoj za zaposlitev v Avstriji je znanje nemškega jezika, zahtevana stopnja pa je odvisna od delovnega mesta, pojasnjuje svetovalka EURES. Tako delodajalci namesto pisne prijave pogosto zahtevajo, da jih kandidati pokličejo po telefonu in tako preverijo jezikovno znanje.

Oblika zaposlitve Delavci v Avstriji sicer lahko opravljajo tako imenovano malo delo, kjer je mesečni zaslužek omejen na 380 evrov, a avstrijski delodajalci z delavci večinoma sklepajo pogodbe za redno zaposlitev, pravi Kapun Graufeva. Medtem ko sezonske delavce vzamejo za določen čas, v drugih poklicih prevladuje zaposlitev za nedoločen čas, z mesecem ali dvema poskusne dobe.

Posebnih težav ni niti z dokazovanjem izobrazbe, pri večini delovnih mest velja, da delodajalce zanimajo pridobljena izobrazba in izkušnje ter že omenjeno znanje jezika.

Posebnost so regulirani poklici, kot je zdravstvo, kjer je administracije nekoliko več. Medicinske sestre in zdravniki morajo tako predhodno pridobiti soglasje avstrijskega ministrstva za zdravje.

Slovenci, ki se zaposlijo pri avstrijskem delodajalcu in tam prijavijo stalno bivališče, s tem postanejo avstrijski davčni zavezanci.

Medtem ko so obmejni prebivalci, ki le delajo v Avstriji, bivališče pa ohranijo v Sloveniji, dnevni migranti, ki ohranijo slovensko zdravstveno zavarovanje in ostanejo davčni zavezanci v Sloveniji. V tem primeru se pri izračunu davka od dohodka upošteva akontacija, ki jo je njihov delodajalec plačal v Avstriji.

Ne spreglejte