Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
15. 8. 2020,
17.18

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

20

Natisni članek

Jelko Kacin NIJZ Koronavirus meja Slovenija Hrvaška COVID-19

Sobota, 15. 8. 2020, 17.18

3 leta, 8 mesecev

Kako blizu rdečega seznama je Hrvaška?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

20

Dubrovnik | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjih dneh se epidemiološka slika pri naših južnih sosedih močno poslabšuje. V zadnjih štirih dneh so presegali 100 potrjenih okužb na dan, zato so se znova pojavile napovedi, da bi Slovenija Hrvaško kmalu lahko uvrstila na t. i. rdeči seznam držav. Kaj pravijo številke?

Hrvaška je v zadnjih štirih dneh vedno presegla tromestno število potrjenih okužb. Najbolj črn dan je bil včeraj, ko so z 208 primeri dosegli najvišjo številko od začetka epidemije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vladni govorec Jelko Kacin sta v zadnjih dneh večkrat opozorila, da bi se lahko Hrvaška kmalu znašla na t. i. rdečem seznam (ne)varnih držav, kar bi pomenilo, da bi morali ob vračanju iz Hrvaške za 14 dni v samoizolacijo.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Izračun: kako se bo novi koronavirus širil v Sloveniji

Strokovna skupina in NIJZ sta se že oglasila

Na temo Hrvaške je v zadnjih dneh več sestankov opravila tudi strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi epidemiologinja Bojana Beović, oglasil pa se je tudi direktor NIJZ Milan Krek, ki vladi predlaga uvrščanje držav na določen seznam. Krek je sicer kot eno od možnosti za zmanjšanje števila uvoženih okužb iz Hrvaške omenil obvezno karanteno po vrnitvi v Slovenijo, ki bi doletela le osebe, stare od 15 do 35 let. Več o tem:

Mejni prehod
Novice Karantena za mlade Slovence, ki se vračajo z dopusta na Hrvaškem?

Trenutno še na rumenem seznamu

Hrvaška korona | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Do zdaj je NIJZ za določanje seznamov oziroma za predloge uporabljal preračun število okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Predlog za uvrstitev na rdeči seznam je NIJZ predlagal za države, ki so ob preračunu presegle 40 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Hrvaško je Slovenija trenutno uvrstila na rumeni seznam, njen preračun pa trenutno znaša 29,69. Če bi se trend po številu okužb nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, bi lahko Hrvaška v dobrem tednu presegla številko 40.

Slovenska vlada je nazadnje seznam varnih držav posodabljala 6. avgusta. Najbolj je glede na zadnje številke blizu rdečemu seznamu Malta, ob Hrvaški pa se temu seznamu približujejo tudi Švedska, Francija in Švica.  

 

Hrvaška. Koronavirus.
Novice Na Hrvaškem 162 novih okužb, največ v Zagrebu in Dalmaciji

Avstrija že poklicala domov svoje prebivalce

V soseščini so nekatere države že začele sprejemati ukrepe v povezavi s Hrvaško. Avstrija je tako včeraj pozvala svoje prebivalce, ki dopustujejo na Hrvaškem, naj se vrnejo domov, ob tem pa jim svetovala, naj odložijo vsa nenujna potovanja na Hrvaško. Srbija pa je denimo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam.

Avstrija meja
Novice Avstrijci kličejo domov dopustnike na Hrvaškem, Srbi so jo uvrstili na rdeči seznam
Ne spreglejte