SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijci kličejo domov dopustnike na Hrvaškem, Srbi so jo uvrstili na rdeči seznam

10

termometer

Avstrija meja |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstrija je zaradi naraščanja okužb s koronavirusom pozvala državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške. Od ponedeljka ob tem odsvetujejo vsa nenujna potovanja na Hrvaško.

Ob vstopu v Avstrijo bodo od ponedeljka vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške, morali predložiti negativen testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je danes pojasnil zdravstveni minister Rudolf Anschober. "S tem je Hrvaška obravnavana enako kot druge države Balkana - Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija," je dodal po pisanju STA.

Glede na podatke avstrijskega zunanjega ministrstva je trenutno na Hrvaškem prijavljenih okrog 3000 avstrijskih državljanov, a avstrijski mediji ugibajo, da je dejanska številka še višja.

Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške, piše STA.

Na avstrijskem Koroškem je bilo denimo od 22 v četrtek potrjenih okužb kar 16 povezanih s Hrvaško. Tudi na Tirolskem so v zadnjih dneh potrdili najmanj 20 okužb, ki so posredno ali neposredno povezane z dopustovanjem na Hrvaškem. Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 208 primerov okužb z novim koronavirusom.

Medtem je Srbija Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. Po novem bodo morali vsi, ki vstopajo v Srbijo iz Hrvaške, imeti pri sebi negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Poleg Hrvaške avstrijsko zunanje ministrstvo trenutno nenujna potovanja odsvetuje v skupno 31 držav, med njimi so Bolgarija, Romunija, Portugalska in Švedska, od ponedeljka pa tudi celinska Španija.

Spričo vse višjega števila okuženih v balkanskih državah sicer Avstrija že od četrtka izvaja poseben zdravstveni nadzor tudi na mejnem prehodu Brenner na meji z Italijo. Prek tega prehoda bi se namreč lahko namenili povratniki iz balkanskih držav in se tako izognili nadzoru na Štajerskem, Koroškem in Gradiščanskem, navaja STA.

Hrvaška. Koronavirus. Novice Nov rekord na Hrvaškem: več kot 200 okužb #video Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V četrtek skoraj 40 novih okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin