Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
28. 12. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

mopedi trgovalni računi dimnikarji prazniki prazniki

Sreda, 28. 12. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Kaj se bo za Slovence spremenilo v letu 2017

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

ognjemet | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Z novim koledarskim letom začenjajo veljati nekatere spremembe, ki bodo vplivale na vsakdanjik Slovencev. Pogledali smo, kaj se bo spremenilo.

Z začetkom novega leta začne veljati nov pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav. Ta predvideva senzor za merjenje ogljikovega monoksida v prostorih, kjer je kurilna naprava, ki črpa zrak iz prostora.

Pravilnik ne določa posebej usposobljene osebe za namestitev senzorja, saj po mnenju ministrstva za okolje in prostor "ne zahteva posebnega tehničnega znanja", navodila pa so priložena vsakemu senzorju.

Prav tako ne bo na terenu inšpektorjev, ki bi pregledovali, ali bo od 1. januarja imel posameznik doma nameščen oddajnik, saj je po besedah ministrstva za okolje in prostor to "v dobro posameznika".

Senzor za ogljikov monoksid bodo morali imeti vsi lastniki kurilnih naprav, ki črpa zrak iz prostora. | Foto: Thinkstock Senzor za ogljikov monoksid bodo morali imeti vsi lastniki kurilnih naprav, ki črpa zrak iz prostora. Foto: Thinkstock

Tudi na mopedih, ki dosežejo hitrosti do 25 kilometrov na uro, bodo obvezne tablice

Nekoliko pozneje, 1. maja 2017, bodo morali lastniki mopedov, ki ne presežejo 25 kilometrov na uro, nanje namestiti tablice. To ureja novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki ob registraciji predpisuje še tehnični pregled in obvezno nošenje motoristične ali kolesarske čelade med vožnjo.

Po podatkih zavarovalnice Triglav bo celoletna premija brez popustov stala okrog 39 evrov.

Če bo infrastrukturni minister Peter Gašperšič izpolnil obljube, bodo lastniki mopedov tehnični pregled opravili enkrat na pet let. Tehnične preglede bodo predvidoma opravili na terenu.

Po novi ureditvi bodo morali lastniki registrirati tudi mopede, ki ne presegajo hitrosti 25 kilometrov na uro. | Foto: STA/Aljoša Rehar Po novi ureditvi bodo morali lastniki registrirati tudi mopede, ki ne presegajo hitrosti 25 kilometrov na uro. Foto: STA/Aljoša Rehar

Sprememba, ki zadeva 200 tisoč Slovencev

Z začetkom novega leta začenja veljati tudi nov zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Konec letošnjega leta bodo v sklopu novega zakona ukinjeni registrski računi več kot 200 tisoč državljanov, ki pri Klirinško-depotni družbi (KDD) hranijo delnice še iz časov certifikatske privatizacije. Ti se lahko pred razlastitvijo rešijo le z odprtjem trgovalnih računov pri borznoposredniških družbah ali bankah, kar jih bo stalo več deset evrov letno.

Fizične osebe imajo do konca leta tri možnosti:
1. da premoženje prenesejo na trgovalne račune pri članicah KDD,
2. da se premoženju odpovedo,
3. da ne storijo nič (KDD bo njihov račun prenesla na t. i. sodni depozit).

Skoraj polovica imetnikov ima v lasti manjšo količino vrednostnih papirjev, vrednih manj kot sto evrov. Več kot 82 tisoč jih je imelo za manj kot 50 evrov delnic.

 

Dopolnitev informacije, ki smo jo prejeli od Vseslovenskega združenja malih delničarjev dne 04. januarja 2017, zanj predsednik Kristjan Verbič: 

"Spletni portal Siol.net je v sredo, dne 28.12.2916, objavil informacijo, da imajo mali delničarji možnost ukrepanja le do konca leta 2016, da se je razlastitvi mogoče izogniti le z odprtjem trgovalnega računa ter da imajo fizične osebe na voljo 3 možnosti. Navedeno ne drži v celoti. Imetniki lahko ukrepajo vse dokler ne pride do dejanskega prenosa njihovih vrednostnih papirjev na račun za sodni depozit, za kar je potreben ustrezen sklep sodišča, vse do takrat pa imajo na voljo štiri možnosti, med njimi tudi prenos vrednostnih papirjev na fiduciarni račun odvetnika v sklopu "Delniške OPORE" v organizaciji VZMD, ki jim omogoča nadaljnje uživanje vseh pravic iz naslova vrednostnih papirjev. 

Ob sprejemu zakona lanskega oktobra je imelo brezplačne račune pri KDD odprtih 280 tisoč fizičnih in pravnih oseb. | Foto: Ana Kovač Ob sprejemu zakona lanskega oktobra je imelo brezplačne račune pri KDD odprtih 280 tisoč fizičnih in pravnih oseb. Foto: Ana Kovač

V gozd z denarnico

Spremembe boste leta 2017 občutili tudi nabiralci gob in kostanja ter ljubitelji drugih gozdnih rastlin in plodov. Dnevne količine nabiranja bodo v novem zakonu o varstvu gozdov ostale enake, nove pa bodo višine kazni. Tisti, ki bodo presegli dnevno mejo, bodo lahko kaznovani z globo od 200 do 400 evrov, nadzor pa bodo opravljali gozdarski inšpektorji.

Koliko lahko naberemo:
  • največ dva kilograma gob, kostanja in maha,
  • največ en kilogram zelnate rastline.

Če ne boste upoštevali dnevnih količin pri nabiranju gob, vas lahko inšpektorji kaznujejo z globo od 200 do 400 evrov. | Foto: Thinkstock Če ne boste upoštevali dnevnih količin pri nabiranju gob, vas lahko inšpektorji kaznujejo z globo od 200 do 400 evrov. Foto: Thinkstock

Od poletja brezskrbno klicanje v tujini

Novost v prihodnjem letu bo tudi konec mobilnega gostovanja v državah EU, kot smo ga poznali do zdaj. Od 15. junija 2017 bomo za klice, sporočila SMS in prenos podatkov prek mobilnega interneta povsod v EU plačali isto ceno kot doma.

Predlog bo vseboval tudi varovalke za preprečitev zlorab.

V primerjavi z letom 2007 so cene za gostovanje po izračunih Evropske komisije padle za več kot 90 odstotkov.

Od poletja prihodnje leto bo mobilno gostovanje postalo zgodovina. | Foto: Thinkstock Od poletja prihodnje leto bo mobilno gostovanje postalo zgodovina. Foto: Thinkstock

Sami si boste izbrali, kdo bo zlezel v vaš dimnik

Poslanci so letos sprejeli tudi nov zakon o dimnikarskih storitvah. Glavna novost je licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev, uporabniki pa si bodo lahko sami izbrali dimnikarja.

To boste morali storiti do konca junija 2017. Tako ga boste določili za prihodnjih 12 mesecev, v nasprotnem primeru se bo štelo, da ste z izvajalcem zadovoljni in bo to delo opravljal tisti, ki ga je do zdaj.

Sami boste odločali, kdo bo pregledoval vaš dimnik. | Foto: Klemen Korenjak Sami boste odločali, kdo bo pregledoval vaš dimnik. Foto: Klemen Korenjak

Večina praznikov bo padla na delovnik

Medtem ko je večina praznikov v letu 2016 padla na konec tedna, bo v letu 2017 večina dela prostih dni med tednom. Kar 11 od 15 dela prostih dni bo prihodnje leto padlo na delovnik.

 

Ne spreglejte