Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
21. 9. 2016,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

roaming mobilno gostovanje Evropska unija Jean-Claude Juncker Evropska komisija

Sreda, 21. 9. 2016, 15.57

6 let, 6 mesecev

Zdaj je jasno: junija 2017 ne bo več pribitkov za mobilno gostovanje znotraj Evropske unije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Kolegij komisarjev se je odpovedal predlogu za omejevanje mobilnega gostovanja brez pribitkov v Evropski uniji na 90 dni letno.

Mobilno gostovanje po Evropski uniji naj bo brez časovnih ali količinskih omejitev za porabnike pri uporabi mobilnih naprav, so se strinjali evropski komisarji ob predstavitvi predloga mobilnega gostovanja, ki bo obveljal 15. junija naslednje leto, dokončno pa ga bodo sprejeli predvidoma 15. decembra. Komisarji obenem poudarjajo, da bodo operaterjem telekomunikacijskih storitev zagotavljali zadostno zaščito pred morebitnimi zlorabami.

Kjerkoli v Evropski uniji kot doma

Ne glede na to, ali se državljan članice Evropske unije v drugi članici mudi le občasno in kratkotrajno ali pogosteje, na primer zaradi dnevne delovne migracije, daljše službene poti ali študentske izmenjave, bo v omrežju katerekoli države članice imel enake storitve in po enaki ceni kot v svojem domačem omrežju.

Prav tako bo količine, ki jih ima uporabnik zakupljene s svojo naročnino, enakovredno in brez doplačila uporabljal v kateremkoli omrežju druge države članice.

Varovalke za operaterje

Nov predlog bo namreč temeljil na načelu rezidenčnosti ali tesne povezanosti z eno od držav članic Evropske unije. Operaterji bodo tako imeli na voljo več varovalk, s katerimi bodo lahko preprečili zlorabe tega mehanizma.

Za zlorabo bodo tako med drugim šteli naslednji primeri:

  • zelo nizka količina prometa v matičnem omrežju glede na promet v gostujočih omrežjih,
  • dolga neaktivnost kartic SIM, ki se uporabljajo večinoma ali celo izključno med gostovanjem,
  • zaporedna uporaba večjega števila kartic SIM predvsem ali izključno v gostujočih omrežjih

Kjerkoli v Evropski uniji kot doma, brez časovnih ali količinskih omejitev – a le za pravično in pošteno rabo, ki je opredeljena z rezidenčnostjo in upravičenim bivanjem v državi, kjer je matični mobilni operater uporabnika. | Foto: Kjerkoli v Evropski uniji kot doma, brez časovnih ali količinskih omejitev – a le za pravično in pošteno rabo, ki je opredeljena z rezidenčnostjo in upravičenim bivanjem v državi, kjer je matični mobilni operater uporabnika.

Najprej opozorilo, nato pribitek

Če bo operater opazil kakšno od teh ali podobnih nepravilnosti, iz katerih bi bilo razvidno, da uporablja kartico SIM predvsem ali izključno za gostovanje, bo uporabnika na to opozoril. S tem želijo preprečiti, da bi uporabniki masovno uporabljali naročnine iz ene (cenejše) države v drugi (dražji) državi – cene v baltskih državah so namreč tudi do šestkrat nižje kot v tistih državah Evropske unije, kjer so cene storitev mobilne telefonije za uporabnike v matičnem omrežju najvišje, kar pomeni, da bi z gostujočo kartico SIM nekdo lahko plačeval občutno manj kot domačin!

V primeru kršitev tega načela pravične uporabe bodo operaterji lahko zaračunali pribitek. Evropska komisija predlaga, naj bo pribitek omejen na štiri evrske cente na klic, en evrski cent na poslano sporočilo in 0,85 evrskega centa na megabajt podatkov (vse cene so brez DDV, ki se med državami Evropske unije znatno razlikuje in znaša od 15 do 27 odstotkov, v Sloveniji pa 22 odstotkov).

Pri množičnih zlorabah takojšnji ukrepi

Dodatek bodo operaterji obračunali tudi v primeru nenadnih sprememb ali drugih motenj na domačem trgu, ki bi lahko ogrozile uporabnike v matičnem omrežju, če bi se načelo "Gostuj kot doma" izvajalo brez pribitkov. Tudi za ta ukrep je nujno soglasje nacionalnega regulatorja, so pojasnili v Bruslju.

Nesoglasja bodo uporabniki še naprej reševali s svojim operaterjem, če dogovor ne bi bil mogoč, pa z nacionalnim regulatorjem v državi izdajatelja kartice SIM. V primeru množičnih zlorab, recimo zaradi nezakonite preprodaje kartic SIM za uporabo v drugih državah, bo operater lahko ob vednosti nacionalnega regulatorja ukrepal takoj.

Deset let prizadevanj

Z naslednjim poletjem se bodo tako uspešno končala prizadevanja Evropske komisije, ki si že desetletje prizadeva za odpravo (nekoč oderuških) stroškov mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije. V primerjavi z letom 2007 so cene za gostovanje po izračunih Evropske komisije padle za več kot 90 odstotkov.

 

Ne spreglejte