Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
7.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Natisni članek

mopedi

Četrtek, 20. 10. 2016, 7.03

6 let, 6 mesecev

Letno obvezno zavarovanje mopedov bo stalo 39 evrov

Mladina in mopedi: obvezni bodo registracija, zavarovanje, tehnični pregled …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Po noveli zakona o pravilih cestnega prometa bodo morali vsi lastniki mopedov, ki ne presegajo hitrosti 25 kilometrov na uro, svoja vozila registrirati in zavarovati. Obvezna bosta tudi tehnični pregled in nošenje motoristične ali kolesarske čelade med vožnjo. Mopede bo treba registrirati po 1. maju prihodnje leto.

moped | Foto: STA/Aljoša Rehar Foto: STA/Aljoša Rehar

Državni zbor je na včerajšnji seji po vetu državnega sveta ponovno odločal o dopolnitvah zakona o motornih vozilih in noveli zakona o pravilih cestnega prometa, ki so ju predlagali poslanci SMC. Spremembe prinašajo že omenjeno obvezno registracijo mopedov in nošenje čelade za voznike mopedov, čelado pa bodo zdaj morali v prometu nositi tudi vsi mladoletni kolesarji.

Po podatkih zavarovalnice Triglav, bo celoletna premija brez popustov stala okrog 39 evrov.

Če bo infrastrukturni minister Peter Gašperšič izpolnil včerajšnje obljube, bodo lastniki mopedov tehnični pregled opravili enkrat na pet let. Tehnični pregledi se bodo predvidoma opravili na terenu.

Ali podpirate obvezno registracijo mopedov?

  • Da - področje se mora urediti, zdajšnje stanje je tudi nevarno
    51,64 %
    173 glasov
  • Ne - sprememba ne bo povečala varnosti, gre le za polnjenje državnega proračuna
    48,36 %
    162 glasov
Oddanih 335 glasov

Do zdaj neurejen položaj mopedov, kar je marsikdo izkoriščal

Vozniki koles z motorjem do zdaj niso potrebovali posebnega izpita (zadoščal je kolesarski), zapeljali so lahko tudi na kolesarsko stezo. Hitrost marsikaterega tovrstnega vozila je bilo mogoče že z malce osnovnega znanja in iznajdljivosti znatno povečati. Po podatkih slovenskega statističnega urada je bilo lani na slovenskih cestah 42 tisoč koles z motorjem.

Podpora zakonu niti znotraj vladne koalicije ni bila enotna

Oba zakona je državni zbor ob ponovnem odločanju sprejel, čeprav podpora zaradi številnih pomislekov tudi znotraj koalicije ni bila gotova. Dopolnitve zakona o motornih vozilih so tako prestale ponovno odločanje, saj je zanje glasovalo 47 poslancev, 31 pa jih je glasovalo proti. Za obvezno registracijo mopedov so namreč glasovali le poslanci SMC in DeSUS, medtem ko so ji v SD odrekli podporo. So pa v tej poslanski skupini podprli novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki je bila sprejeta s 50 glasovi za in 26 proti. Obema predlogoma je nasprotovala celotna opozicija.

Pomislekov tudi znotraj koalicije sta bila predloga sicer deležna ves čas zakonodajnega postopka. Mnogi so namreč opozarjali, da obvezna registracija mopedov dodatno finančno obremenjujejo lastnike in uvaja nove administrativne postopke. Takšni so bili tudi argumenti državnega sveta, ki je na oba zakona izglasoval veto. Kot je pojasnil državni svetnik Bojan Kekec, bi nova ureditev pomenila dodatne finančne in administrativne obveznosti za lastnike, ki so ta vozila kupili ravno zato, ker niso pričakovali stroškov s tehničnim pregledom in registracijo.

Tehnični pregled za moped vsakih pet let, izvedba pregleda na terenu?

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je napovedal, da bo vlada v predlogu celovitih sprememb zakona o motornih vozilih, ki naj bi ga v DZ obravnavali v prvi polovici prihodnjega leta, prisluhnila tem pomislekom in jih vključila v zakonodajo. Uredili naj bi, da bi se tehnični pregledi za ta vozila lahko opravljali "na terenu", pogostost tehničnih pregledov pa zmanjšali na pet let.

Ne spreglejte