Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
8.48

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

združitev Ljubljana vzgoja vrtec

Torek, 28. 11. 2023, 8.48

5 mesecev

Kaj se bo leta 2025 zgodilo z ljubljanskimi vrtci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Vrtec | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ljubljanski mestni svetniki bodo na decembrski seji odločali o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana (Mol). Če bodo sklep potrdili, se bodo vsi ljubljanski javni vrtci 1. januarja 2025 združili v en javni vzgojno-izobraževalni zavod, je razvidno iz gradiva pred sejo mestnega sveta.

Mol bo ustanovil nov javni vzgojno-izobraževalni zavod z imenom Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol (Center PRVI Ljubljana), posamezni vrtci bodo organizirani kot enote zavoda, ob tem bodo ohranili svoje sedanje ime. Na občini trdijo, da bodo tako optimizirali poslovanje vrtcev, zavod pa bo prevzel določene podporne procese na enem mestu ter poenotil in poenostavil način izvedbe teh procesov za vse vrtce. Poenotili bodo tudi informacijski sistem.

"Namen je torej posodobitev in poenotenje dela ter modernizacija izvedbe administrativnih procesov za strateške, poslovne dejavnosti in dejavnosti skupnega strokovnega pomena," so zapisali v gradivu.

V poslovodnem delu želijo razbremeniti tudi ravnatelje, da se bodo v prihodnje lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu ter komuniciranju s sodelavci, starši in otroki. Kljub združitvi vrtcev pa bodo spodbujali in krepili strokovno avtonomijo posameznih vrtcev.

Združili bodo podporne službe

Trenutna organizacijska struktura v vrtcih vsebuje administrativno-računovodsko službo, svetovalno službo, tehnično službo in posamezne enote vrtcev, pod katere spadajo še posamezne lokacije. Posodobila in poenotila pa se bodo delovna mesta, vezana na splošne in strateške dejavnosti v administrativno-računovodskih službah ter službah za koordinacijo skupnih strokovnih nalog. V javnih vrtcih Mola je na takih delovnih mestih zaposlenih 73 sodelavcev.

Odpovedi ne bo, uprava bo na novi lokaciji

Nov zavod bo prevzel premoženje vseh vrtcev, pravice in obveznosti ter vse zaposlene. V Molu načrtujejo, da bodo z reorganizacijo vsi zaposleni ohranili delovna mesta. V upravne prostore novega zavoda se bo preselila večina administrativnega kadra, strokovni in tehnični delavci pa se ne selijo na nove lokacije. Novi upravni prostori zavoda bodo sicer zagotovljeni v novogradnji enote Vrtca Galjevica ob Športni dvorani Krim.

Namera reorganizacije javnih vrtcev v Molu, o kateri bodo odločali svetniki, bo podlaga za pripravo sklepa o ustanovitvi novega javnega zavoda in sklepa o združitvi sedanjih 23 javnih vrtcev v nov javni zavod. Predvideno je, da bo po sprejemu ustanovitvenega akta zavod dejavnost začel 1. septembra 2024, 1. januarja 2025 pa bodo k zavodu pripojili 23 dosedanjih javnih vrtcev. Z aktom o ustanovitvi, ki ga bo mestni svet predvidoma potrjeval spomladi 2024, bodo imenovali tudi v. d. direktorice zavoda, in sicer ravnateljico Vrtca Galjevica Barbaro Novinec.

Zavod bo vodil in zastopal direktor, organizacijske enote oziroma vrtce pa bodo vodili ravnatelji kot pedagoški vodje. Direktor bo lahko imenoval štiri pomočnike direktorja. Organi zavoda bodo tudi svet zavoda z 11 člani in kolegij.

Ljubljanski vrtci v številkah

V Ljubljani trenutno deluje 23 javnih vrtcev, in sicer Vrtec Ciciban, Vrtec Črnuče, Vrtec dr. France Prešeren, Vrtec Galjevica, Vrtec Hansa Christiana Andersena, Vrtec Jarše, Vrtec Jelka, Vrtec Kolezija, Vrtec Ledina, Vrtec Miškolin, Vrtec Mladi rod, Vrtec Mojca, Vrtec Najdihojca, Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Pedenjped, Vrtec Pod Gradom, Vrtec Šentvid, Vrtec Trnovo, Viški vrtci, Vrtec Vodmat, Vrtec Vrhovci, Vrtec Viški gaj in Vrtec Zelena jama.

Letošnje šolsko leto je v javne vrtce v Ljubljani vpisanih 12.918 otrok, vključeni pa so v 769 oddelkov na 110 lokacijah. Sistemiziranih delovnih mest je v tem šolskem letu 2.621.
otroci, vrtec, otroška igra
Novice Cena vrtca v Ljubljani za starše v povprečju 15 odstotkov višja
prevoz, otrok, prikolica
Novice Neverjetno, s čim je otroka v Ormožu pripeljal pred vrtec
Aleš Musar
Novice Strateški svet o prehrani otrok v šolah in vrtcih, Musar o problematiki otroške debelosti
Vrtec
Novice V Ljubljani se pričakuje občutna podražitev vrtcev
 
Ne spreglejte