Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
15.03

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

51

Natisni članek

pismo Janez Janša Janez Janša Borut Pahor

Sreda, 18. 11. 2020, 15.03

3 leta, 4 mesece

Kaj na Janševo pismo pravi predsednik Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

51

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na pismo premierja Janeza Janše, ki ga je v torek poslal voditeljem EU. Pahor poudarja, da so bile volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne, da bodo naslednje volitve legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah, ter da je morebitno novo rešitev o novem večletnem proračunu EU mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu.

Premier Janez Janša je v torkovem pismu, med drugim naslovljenem na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, med drugim zapisal, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Odziv predsednika Pahorja, ki ga je medijem posredoval njegov urad, objavljamo v celoti spodaj:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poudarja:

prvič,

da so bile volitve v državni zbor leta 2014 legalne in legitimne. Od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 naprej so bile vse izvedene volitve legalne in legitimne, v skladu z določbami slovenske ustave;

drugič,

naslednje volitve v državni zbor, predčasne ali redne, pa bodo brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah. Ustavno sodišče je za njeno uveljavitev postavilo rok 21. december letos, zato je to zdaj najpomembnejše politično vprašanje slovenske demokracije;

tretjič,

zlasti v luči potrebnega odziva na pandemijo smo vsi pozdravili dogovor o novem večletnem proračunu Evropske unije in Skladu za okrevanje, ki ga je julija dosegel Evropski svet. Evropski parlament ga je nato v postopkih sprejemanja v skladu s svojimi pristojnostmi dopolnil in potrdil. To odločitev je treba spoštovati. Morebitno novo rešitev je mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu.

Janez Janša
Novice Ostro pismo Janeza Janše voditeljem EU #video
Predsedniki strank (brez SDS)
Novice Opozicija kritična do pisma. SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nerazumljive. #odzivi
Ne spreglejte