Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
15.02

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

Robert Golob Valentina Prevolnik Rupel Slovenija zdravstvo izjava

Petek, 23. 2. 2024, 15.02

2 meseca

Golob: Takoj prekinite stavko! Fides: Stavko nadaljujemo, na pritiske ne pristajamo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Predsednik vlade Robert Golob poziva zdravnice in zdravnike, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti in prekinejo negotovost ter agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo, je dejal v izjavi za medije. Medtem pa je danes Glavni stavkovni odbor (GSO) soglasno sprejel odločitev, da na pritiske vlade zdravniki ne pristajajo. "Zato zdravniki stavko nadaljujemo," so dodali. 

"V preteklih tednih sem se večkrat srečal s predstavniki zdravstva, z direktorji javnih bolnišnic in v zadnjem tednu dvakrat tudi z vodstvom sindikata Fides. Kljub temu da lahko razumem zdravnike in zdravnice, da se borijo za svoj finančni položaj, je popolnoma nesprejemljivo, da to delajo na račun pacienta. Zahvaljujem se tihi večini, ki stavki navkljub dela in omogoča, da sistem deluje," je uvodoma povedal premier Robert Golob

Na včerajšnjem sestanku s Fidesom je, kot je dejal, izrazil željo, da se naslednji teden aktivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva. "Izrazil sem tudi željo, da Fides stavko za čas pogajanja zamrzne. Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes tekom dneva. Pacienti si namreč tega ne zaslužijo, zato zdravnike pozivam, da takoj prekinejo stavko," je še dejal Golob. 

"Moj občutek včeraj je bil, da je bil sestanek konstruktiven. Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo," je še dejal ob koncu. 

Prevolnik Ruplova: Poiskati bomo morali nove načine organizacije dela

Prevolnik Ruplova je napovedala, da je v ponedeljek sklicana izredna seja. "Zaradi umika soglasij bomo morali poiskati nove načine organizacije dela. Kljub stavki se ne sme zgoditi, da ranljive skupine ne bi dobile potrebne oskrbe. Vse ukrepe, ki jih bomo sprejeli, bomo predstavili v ponedeljek," pa je povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel

GSO: Na pritiske vlade zdravniki ne pristajamo!

Medtem pa je danes Glavni stavkovni odbor (GSO) soglasno sprejel odločitev, da na pritiske vlade zdravniki ne pristanejo. Zato zdravniki stavko nadaljujejo. Vlado pozivajo, da udejanji, kar je že podpisala.

"Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke ni pot k rešitvam. Ne potrebujemo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi. Svetujemo jim, naj pridige o etiki in morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo treba stavkati in govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente," so zapisali v izjavi. 

Ponovno so, kot so navedli, bili priča sprevrženemu razmišljanju vlade in njenega vodje. "Ker jim ne ustreza, kar so se že dogovorili in podpisali, to preprosto pozabijo in zahtevajo, da ponižno pokleknemo," so dodali. 

"Vztrajanje na preživetih rešitvah plačnega sistema bo dokončno pokopalo javni zdravstveni sistem. To je edino, kar vlada napoveduje. Vsebine plačne reforme ostajajo prazna fraza. Zaupanja ni. Javni zdravstveni sistem vedno bolj tone. Ne zaradi stavke. Zato, ker je zdravnikov premalo, ker zdravniško delo ni dovolj cenjeno, ker je odnos do zdravništva dosegel družbeno dno," so še zapisali. 

Za konec so dodali: "Mesec dni predsednika vlade in ministrice ni bilo od nikoder in ju trpljenje ljudi niti malo ni zanimalo. Medtem za ljudi, ki trpijo, nista naredila ničesar. Predsednik vlade tudi novinarjem ni zmogel pojasniti, zakaj je njegova vlada požrla besedo. Ker mu pač ne ustreza. Doslej je zavlačeval in izčrpaval zdravništvo prav tako kot državljane, čeprav bi lahko vse to že zdavnaj prekinil. Samo če bi udejanil, k čemur se je že zavezal."

Kamnik
Novice Protest v Kamniku: Urgence ne damo! #video
Christopher Coomes
Mnenja Američan v Sloveniji šokiran nad našim zdravstvom: V primerjavi z ZDA je grozno #intervju
zdravniki stavka Fides
Novice Fides: Ni res, kar govori iniciativa Glas ljudstva
Ne spreglejte