Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2024,
14.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

zdravstveni dom Slovenija zdravstvo Kamnik

Ponedeljek, 19. 2. 2024, 14.29

2 meseca, 1 teden

Protest v Kamniku: Urgence ne damo! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je po protestu županov Kamnika in Komende ter direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik poudaril, da vladna uredba ZD Kamnik ne jemlje nujne medicinske pomoči, ampak jo krepi. Tako bodo tudi tamkajšnji zdravniki še vedno nepretrgoma delovali v nujni medicinski pomoči zdravstvenega doma. Danes ob 17. uri se je sicer pred ZD Kamnik odvil velik protestni shod proti ukinitvi Nujne medicinske pomoči. Zbralo se je okoli 600 ljudi. 

Občanke in občani Kamnika so na protestnem shodu pred kamniškim zdravstvenim domom zahtevali ohranitev urgence v Kamniku. Menijo, da je ta nujna zaradi hitrih odzivnih časov, poznavanja okolice in delovanja gorske reševalne službe. Župan Matej Slapar je vlado pozval, naj uredbo razveljavi in sistem nujne medicinske pomoči preoblikuje.

Slapar je pred protestom dejal, da so zgroženi, da sta Kamnik in Komenda izpadla s seznama satelitskih urgentnih centrov. "Tega občanke in občani Kamnika nikakor ne bomo dovolili," je dejal. Meni, da obstoječi sistem organizirane nujne medicinske pomoči (NMP) v omenjenih občinah vrhunsko deluje, zato predlaga preklic uredbe ter ponoven pogovor ministrstva za zdravje z lokalnimi skupnostmi in ZD Kamnik.

V nagovoru protestnikom je dejal, da je preoblikovanje urgentnih centrov na območju občin, ki skupaj štejeta 37 tisoč prebivalcev, brez njihove vednosti "neumno dejanje". Dodal je, da gre za hribovito območje, ki zajema tudi Veliko planino in Kamniško-Savinjske Alpe, na katerem je več kot 130 naselij. "Kjer so naše prebivalke in prebivalci ter kjer so ne nazadnje poleti tudi turisti, ki tudi potrebujejo pomoč, če do najhujšega pride. Odsotnost zdravnika, ki bi bil prisoten tukaj, je za nas nedopustna," je ponovil.

"Dokler ne bodo te norosti ustavili, bomo vztrajali pri protestih" 

"Dokler ne bodo te norosti ustavili, bomo vztrajali pri protestih in bomo opozarjali, da nam nujne medicinske pomoči tudi ta vlada ne sme vzeti," je še povedal Slapar.

Pomočnica direktorja ZD Kamnik za področje zdravstvene nege Milena Osolnik je pred protestom dejala, da je težava, da zagotovil, da bo urgenca v Kamniku ostala za nedoločen čas,  nimajo. "Imamo zagotovila, da bo tako eno leto in se bo potem ponovno presejalo, kakšna bo mreža. Zelo nas skrbi, da bodo ta čas ustanovili urgentne centre in nam bodo to odvzeli," je pojasnila. V ZD Kamnik namreč želijo imeti 24-urno oskrbo čez cel teden z ambulanto in zdravnikom urgentne medicine.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je sicer v današnji izjavi poudaril, da vladna uredba ZD Kamnik ne jemlje nujne medicinske pomoči, ampak jo krepi. Dodal je, da predvidena mreža NMP ni dokončna, tako se lahko dva zdravstvena domova skupaj dogovorita za izvajanje satelitskega urgentnega centra.

Osolnikova je odgovorila, da so za predloge o združevanju zelo dovzetni. "Nas veseli, da so nam to zdaj ponudili. Prej o tem ni bilo govora, sicer bi bila organizacija mogoče malo drugačna," je dodala. Vseeno želijo pisna zagotovila, da ne bo NMP v Kamniku, ko bodo zgradili satelitske urgentne centre, "kar na tihem" ukinjena.

Občani so na protestu delili dobre izkušnje s kamniško urgenco in zahtevali, da se oddelek ohrani.

Kordež: ZD Kamnik bo prejel dodatnih tristo tisoč evrov 

Na podlagi prejšnji teden sprejete vladne uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letos bo ZD Kamnik za delovanje službe nujne medicinske pomoči (NMP) prejel dodatnih tristo tisoč evrov, je poudaril Kordež.

Aktivirano bo vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom

Bodo pa z začetkom reorganizacije nujne medicinske pomoči po 1. aprilu ekipe NMP nekoliko spremenjene – gre za uvedbo tako imenovanega srečevalnega sistema, ki ga v nekaterih ZD že testirajo. Če so do zdaj v primeru intervencije na teren odhajala reševalna vozila z zdravnikom, diplomiranim zdravstvenikom oziroma medicinsko sestro ter srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenim tehnikom, bosta po novem v primeru intervencije na teren po potrebi odpeljali dve vozili.

V vsakem primeru bo aktivirano nujno reševalno vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom. V tej ekipi tako ne bo več zdravnika. Po Kordeževih besedah so se doslej dogajali primeri, ko so bili dežurni zdravniki zaposleni z delom v urgentni ambulanti, zato je reševalno vozilo na intervencijo izvozilo kasneje.

Zdaj teh zamud ne bo, predvideno je, da nujno reševalno vozilo iz zdravstvenega doma odpelje v roku ene do dveh minut po aktivaciji. Zdravnik pa se bo intervenciji po potrebi priključil kasneje v tako imenovanem vozilu urgentnega zdravnika, kjer ga bo spremljal diplomirani zdravstvenik. Kadrovske potrebe po diplomiranih zdravstvenikih bodo zato večje, saj bodo prisotni tako v nujnih reševalnih vozilih kot v vozilih urgentnih zdravnikov.

Če zdravstveno stanje posameznika ne bo zahtevalo prisotnosti zdravnika, tega torej ne bodo aktivirali na teren. Prav tako v primeru lažjih stanj bolnikov zdravniku s kraja intervencije ne bo treba spremljati bolnika do bolnišnice, ampak se bo lahko vrnil v urgentno ambulanto, je bilo razumeti Kordeža.

Ukinitev dežurnih zdravnikov v NMP ni predvidena 

V ZD Kamnik sta za zagotavljanje NMP do zdaj čez dan skrbeli dve reševalni vozili in ponoči eno. Ta sistem ostaja, le zdravniki bodo po novem ločeni in bodo na intervencije odhajali v vozilih urgentnih zdravnikov.

Na vprašanje, ali bi se lahko v kasnejših fazah prenove NMP zgodilo, da v Kamniku ostanejo brez dežurnih zdravnikov v NMP, je Kordež odgovoril, da to ni predvideno. Ob tem je poudaril, da predvidena mreža NMP ni dokončna. Tako se lahko dva zdravstvena domova skupaj dogovorita za izvajanje satelitskega urgentnega centra. Kot primer je navedel ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje, pa tudi ZD Slovenska Bistrica ter ZD Slovenske Konjice.

Nova uredba predvideva vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov 

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje v četrtek sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letos. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Njihova vzpostavitev je predvidena do leta 2027, trenutno pogoje za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra izpolnjujejo le v ZD Kočevje, je danes pojasnil Kordež. Za njihovo vzpostavitev bodo namreč potrebne investicije v prostore, opremo in dodatne kadre.

Ker na seznamu predvidenih satelitskih urgentnih centrov ni ZD Kamnik, so župana Kamnika in Komende Matej Slapar in Jurij Kern ter direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel konec prejšnjega tedna poslali dopis, v katerem protestirajo zaradi napovedane reorganizacije nujne medicinske pomoči.

Na vprašanje, zakaj se na ministrstvu glede na pretekle odpore Kamničanov do sprememb v NMP niso odločili za sklic sestanka, je Kordež odgovoril, da so bila izhodišča za prenovo NMP predstavljena maja lani, prisotni pa so bili predstavniki vseh zdravstvenih domov. "V pripravo izhodišč so bili vključeni tudi zdravniki iz ZD Kamnik," je poudaril Kordež in dejal, da zato težko razume za 17. uro napovedani protest v Kamniku v podporo tamkajšnji urgenci.

Med satelitske urgentne centre ZD Kamnik po besedah državnega sekretarja ni bil vključen, ker sosednji ZD Domžale pokriva še enkrat več prebivalcev in je zato predviden za satelitski urgentni center.

Med kriteriji za uvrstitev zdravstvenega doma z enoto NMP med satelitske urgentne centre sicer na ministrstvu med drugim navajajo oddaljenost do najbližjega urgentnega centra, številčnost prebivalstva, ki ga pokriva enota NMP, potrebe po storitvah in druge pogoje.

Sicer pa bodo mrežo NMP po napovedih v prihodnje prilagajali regionalnim posebnostim.

Ne spreglejte